StoryEditor

Absolútny hit sezóny. Urobte si tekvicový džem so škoricou

07.10.2015, 13:56

Už sme si zvykli na naloženú tekvicu a la ananás či na tekvicový kompót. Z tekvice sa však dá pripraviť aj skvelý džem, ktorý nás uchváti svojou zemitou škoricovou chuťou i štruktúrou. Neobvyklá harmónia tekvice, škorice a cukru sa teší neobvyklému úspechu! A nielen v Portugalsku, odkiaľ pochádza a kde sa servíruje ako pochúťka k syrom či k studeným mäsám. Tým, že tento džem nie je príliš sladký a prekrýva sa s vôňou škorice ide o pochúťku ako stvorenú aj pre mužov. Výhodou je dobrá dostupnosť tekvice, ktorá zaručí, že džem môžete mať po celý rok, kedykoľvek si spomeniete, píše Dagmar Heřtová z portálu tastejopurney.cz.


Neočakávaný objav
Keď počas raňajok v Portugalsku zbadáte nádherne oranžovú farbu a zatúžite po marhuľovom džeme ostanete prekvapený. Namiesto sladkastej chuti vnímate lahodne škoricovú a zemitú, neznámu chuť. Spýtate sa teda obsluhy, či tento výborný džem nie je náhodou z tekvice. Príjemní Portugalci sa snažia, hoci ich angličtina nie je bezchybná. Idú sa opýtať kolegov, ktorý anglicky vedia o poznanie lepšie a po príchode radostne hlásia: "Je to tekvica! Náš portugalský džem, doce de abóbora, vy ho ešte nepoznáte?"



„Marmelade“ prvýkrát v Portugalsku
Portugalci vedia o marmeládach svoje. Ako prví totiž použili slovo „marmelade“. Toto slovo vzniklo z pojmu „marmelo“ - ktoré je portugalským označením pre dulu - plodinu príbuznú jabloni a hruške. Z nej totiž, ako z prvej, pripravili s cukrom úžasnú zaváraninu, ktorá zmenila horkú, zelenú dulu na ružovkastú sladkosť. Dula sa dovážala aj do Británie v drevených škatuliach a záznamy Henricha VIII. v roku 1524 evidujú tento dar na kráľovskom dvore s označením „box of marmelade“.

Angličania si však postupne upravili recept, postupným zaváraním rôznych druhov ovocia a dospeli až k svojmu národnému pokladu- marmeláde z horkých sevillských pomarančov. Na túto marmeládu sú obzvlášť pyšní. Aj preto by sa označenie marmeláda mala používať len pre citrusové zaváraniny a to podľa smernice EÚ, ostatné je džem. Záleží však aj na štruktúre, pokiaľ nie je hladká a sú v nej kúsky, ide o džem. Rovnaké je to aj s džemom tekvicovým.
 

Tekvica a škorica – spolu s cukrom dokonalá harmónia chutí
Tekvicový džem je unikátna, žiarivo oranžová pochúťka s vynikajúcou chuťou. Vždy musí byť prítomná škorica, tá dodá tomuto džemu orientálny podtón a zvýrazní jeho sladkú chuť. Niektoré pramene uvádzajú, že môžete použiť aj klinčeky, badián a vanilku. Tekvica má neutrálnu chuť a  škorica podporí lahodne sladké tóny a vyznie s tekvicou v nečakane dobrom súzvuku. V brazílskej verzii tekvicového džemu nájdete kokos a trstinový cukor a môžete sa naladiť na tropickú paletu chutí. Tmavým trstinovým cukrom ešte viac podčiarkne zemitú chuť, avšak džem bude mať tmavšiu farbu. Výber teda záleží len na vás.

O štruktúru sa moc nezaujímajte, tekvica vo všeobecnosti skvele hustne, a tak nie je potrebné pridávať žiadny pektín ani želírovací cukor. Príprava je veľmi jednoduchá, najdôležitejšie je však ochutnávať a podľa chuti prípadne prisypávať cukor. Až s cukrom získa tekvica svoju osobitosť. Ak pridáte cukru málo, džem nebude tak lahodný, takže v tomto prípade: cukor rozhodne áno.



Nielen na raňajky na toast, ale aj na syry či k morčaciemu mäsu
Tekvicový džem sa skvelo hodí aj k syrom. V Portugalsku sa tradične servíruje spolu s melónovým džemom ako snack alebo dezert. Zo širokej ponuky syrov sa najlepšie hodí k mäkkým a krémovým ako ricotta, vhodný je aj syr cottage. Syr s džemom sa podávajú spolu s crackermi, či žitným alebo špaldovým chlebom. Tekvicový džem skvele ladí s bielym jogurtom, ale hodí sa aj k plneniu múčnikov a tort. Je ideálny na víkendové raňajky či brunch a svojou sýtou farbou rozžiari každý stôl. Džem môžeme pre jeho unikátnu medovú chuť pridať aj k studenému morčaciemu mäsu či k paštéte. Fantázii sa medze nekladú a tak môžete skúšať rôzne varianty použitia tekvicového džemu



 

Akú tekvicu na džem? Budete potrebovať hokkaido alebo maslovú odrodu
Hokkaido má výrazne oranžovú farbu a aj to je dôvod, prečo je práve ona na prípravu tekvicového džemu veľmi obľúbená. Do džemu môžete pridať aj orechy, najmä vlašské alebo mandle. Neváhajte však siahnuť aj po maslovej tekvici, či jej variante Coquina alebo po klasickej oranžovej tekvici, ktorá vám práve dozrela na záhrade.

Džem ako stvorený pre mužov, aj preto, lebo ho zvládnu zavariť aj sami
Zemitá chuť nepochybne patrí k mužskej časti stravníkov a labužníkov. Nepodobá sa sladkým džemom, aké poznáte, je to čosi úplne iné, bez ovocnej príchute – a to je asi to, čo mužov láka. Možno je to aj zmena, muži iste ocenia inú chuť tohto netradičného džemu, ktorý je iný ako všetky ostatné. Ak chcete získať od svojho partnera ešte viac pochvál, prilejte do marmelády trochu originálneho portského vína a tým rafinovane uzavriete chute Portugalska. Vivat Portugal!


Tekvicový džem so škoricou

Potrebujeme:
1,2 kg netto tekvice hokkaido alebo maslovej tekvice
štipku soli
1 000 g až 1 200 g bieleho cukru
šťavu z jedného citróna
šťavu z 1/2 malého pomaranča
5 väčších kusov celej škorice
6 lyžičiek mletej škorice

Ako na to: Tekvicu ošúpte a odkrojte stopku. Opatrne rozpoľte, lyžicou vydlabte semienka a nakrájajte na menšie kúsky. Zalejte asi 1,5 litrom vody, pridajte trochu soli, celú škoricu a dajte variť do širokého hrnca. Asi po 20 minútach, keď tekvica zmäkne a voda sa čiastočne vyparí roztlačte tekvicu vidličkou alebo dierovanou naberačkou na kašu. Ak chcete mať marmeládu hladkú použite ručný mixér. Odporúčame však ponechať krásne, žiarivé kúsky tekvice. Pridajte cukor, citrónovú šťavu a ďalej varte a miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Ochutnajte a podľa potreby ešte pridajte cukor. Je nutné vystihnúť správne množstvo pridaného cukru, džem tým získa lahodnú chuť. Vyberte celú škoricu a ak vám kúsky zostanú, nevadí to. Nakoniec už len vmiešajte mletú škoricu. Skontrolujte, či džem hustne, ak nie ešte povarte a plňte do čistých a vyparených pohárov. Po otvorení skladujte v chladničke.

01 - Modified: 2007-10-06 07:44:05 - Feat.: 0 - Title: Rušňovodiči dali vedeniu Nemeckej železnice ultimátum
01 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 04 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 05 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
02. máj 2024 11:17