Špenátové pesto
Prísady:
170 gramov čerstvého baby špenátu
1 šálka bazalkových lístkov
1 šálka pekanových orechov
1 strúčik nasekanej šalotky
1/2 šálky jemne strúhaného parmezánu
1/2 šálky cesnakového olivového oleja (prípadne použite neochutený olej a pridajte cesnak podľa chuti)
1 lyžička soli
Ako na to:
Vložte do kuchynského robotu špenát, bazalku, pekanové orechy a šalotku. Krátko mixujte na nízkych otáčkach, kým vám nevznikne jemne nasekaná zmes. Pridajte parmezán a mixujte na nízkych otáčkach za postupného prilievania oleja. Nakoniec pridajte soľ. Pesto uskladňujte vo vzduchotesnej nádobe v chlade.
Tekvicové pesto
Prísady:
1 šálka čerstvej petržlenovej vňate
1 šálka bazalkových lístkov
1 šálka tekvicového pyré (zmixovanej tekvice)
⅓ šálky slaných pistácií
¼ šálky jemne nastrúhaného parmezánu
2 lyžice medu
2 strúčiky najemno drveného cesnaku
šťava z polovice citróna
štipka soli
štipka čierneho korenia
2 lyžice olivového oleja
Ako na to:
Vložte do kuchynského robotu všetky prísady okrem olivového oleja. Počas mixovania postupne pridávajte olivový olej.
Cuketové pesto
Prísady:
2 šálky strúhanej cukety
1 strúčik cesnaku
2 lyžice píniových orieškov
½ šálky strúhaného parmezánu
¼ šálky bazalkových lístkov
1 list kelu
soľ a korenie podľa chuti
2 až 4 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
Ako na to:
Zo strúhanej cukety dôkladne vyžmýkajte všetku nadbytočnú vodu utierkou. Vložte cukety spolu s ostatnými prísadami (okrem olivového oleja) do mixéru. Počas mixovania dolievajte olej, kým pesto získa konzistenciu, ktorá sa vám pozdáva.
Pesto z tekvicových semiačok
Prísady:
1 hrnček lúpaných tekvicových semien, ktoré boli dve hodiny namočené vo vode a potom vysušené
1/2 šálky olivového oleja
2 strúčiky cesnaku
1 lyžička jablčného octu
1 lyžička medu
1 šálka bazalkových lístkov
1 lyžička morskej soli
Ako na to:
Vložte všetky ingrediencie do mixéra a zmixujte dohladka.
Cesnakovo-mangoldové pesto
Prísady:
1 zväzok medvedieho cesnaku
1 zväzok mangoldu
1/4 šálky surových orechov (ľubovoľný druh)
1/2 - 1 lyžička paprikových vločiek (drvenej papriky)
šťava z polovice citróna
1/2 šálky extra panenského olivového oleja
soľ a korenie podľa chuti
Ako na to:
Povarte mangold asi 30 sekúnd vo vriacej vode - to postačí na odstránenie kriedovej chuti. Opláchnite pod studenou vodou a vytlačte vodu. Všetky prísady okrem oleja vložte do mixéru a zmixujte do hladka. Postupne pridávajte olej a dochuťte soľou a korením.
Zdroj: cosmopolitan.com