StoryEditor

Nechcete pri pečení používať múku a cukor? Toto ich nahradí

24.02.2015, 14:00
Prečítajte si dvadsiaty diel seriálu Fit s HN, kde vám každý druhý týždeň spolu s Trénerom na Dosah ukážeme, ako zdravšie žiť a ako vydržať.

V kuchyni rada experimentujem. Hlavne pri pečení, keď je mojím cieľom nepoužívať MÚKU ani CUKOR, hľadám rôzne alternatívy. Jedna z najzdravších ingrediencií, ktoré majú pri mojom pečení dôležité miesto, je QUINOA. Nenáročná na úpravu, použiteľná pri pečení na slano alebo na sladko. Používam  ju aj namiesto múky.

O ČOM TO VLASTNE PÍŠEM? QUINOA? NEPOČULI STE EŠTE O NEJ?
NEBOJTE SA JEJ. KEĎ SA JU NAUČÍTE POUŽÍVAŤ, OBĽÚBTE SI JU AJ VO VAŠEJ KUCHYNI.
 
Ide o pseudoobylninu, ktorá je vhodná aj pre CELIATIKOV.  Pôvodom je z Južnej Ameriky a vraj, čo je pre nás pšenica, pre Južnú Ameriku je QUINOA.


Je to VÝŽIVNÁ BOMBA. Prečo? Lebo:
- je  jedným z najbohatších rastlinných zdrojov bielkovín, dokonca ju odporúčajú športovcom-  buduje svalovú hmotu
- je bojovníkom proti migréne a stresu
- má nízky glykemický index a je vhodná aj cukrovkárov a ľudí s nadváhou
- obsahuje  beta-karotén, vitamín C, kyselinu listovú, thiamín, riboflavín
- ponúka nezanedbateľný zdroj minerálov, obsahuje vápnik, železo, draslík, zinok alebo horčík
- vďaka vláknine je ľahko stráviteľná.
 
Quinoa sa varí veľmi jednoducho, rovnako ako ryža - hrnček quinoa a 2 hrnčeky vody.
- NA SLANO: pridajte soľ, korenie, bylinky, je výborná ako príloha i samostatne, napríklad len s roztopeným maslom
- NA SLADKO: varte len vo vode a potom ju použite ako múku do koláčov, alebo ako raňajkovú kašu s hrozienkami a banánom...so všetkým, čo máte radi. Myslím, že je dosť dôvodov, prečo quinou vyskúšať.

 



Ponúkam vám TIP Trénera na Dosah, recept bez múky a bez cukru. Verte, nikdy to nebolo jednoduchšie:
BOMBA raňajky, skvelé JABLKOVO BANÁNOVÉ MUFINY S QUINOA...


Potrebujete:
½ hrnčeka pomarančovej šťavy
3 rozpučené banány
1 banán na dozdobenie
1 hrnček uvarenej quinoa
2 ½ hrnčeka vločiek, ja som použila pohánkové
½ ryžového mlieka, mandľového alebo iného
1 vanilkový struk
1 čl škorice
1 nastrúhané jablko

Postup: Do jednej misky zmiešame suché ingrediencie, do druhej banány, šťavu, mlieko, vanilku a posledne pridáme nastrúhané jablko, postupne a jemne zmiešame obe misky do jednej, vytvorí sa nám hmota, ktorú polievkou lyžicou dáte do mafinovača. Pečieme v trúbe 25 minút na 190 stupňov. Chvíľku necháme vychladiť. Recept nájdete aj  TU.

Kto je ALEXANDRA MACHANOVÁ
Alexandra Machanová vyštudovala Strednú pedagogickú školu a neskôr sociálnu prácu v Bratislave. Osobnú trenerku robí už viac ako 15 rokov. Začínala ako precvičovateľka aerobicu a neskôr si spravila "trénera 3 triedy - SAFA". Cvičí na Slovensku aj v zahraničí a projekt TRÉNER NA DOSAH vznikol v októbri 2013 ako prirodzené vyústenie jej pôsobenia v športovom živote.  Snaží sa ľuďom priblížiť pohyb ako taký a základy zdravej stravy. Dnes pri množstve klientov pracuje aj formou virtuálneho koučovania.

01 - Modified: 2007-03-23 11:49:00 - Feat.: 0 - Title: Poslanci schválili novelu o zastúpení SR v Eurojuste
01 - Modified: 2016-01-05 14:24:23 - Feat.: - Title: 8 bodov, s ktorými môžete zvládnuť novoročné predsavzatia 02 - Modified: 2015-12-08 16:20:20 - Feat.: - Title: Zostaňte fit aj v zime. Skúste tieto cviky z obývačky 03 - Modified: 2015-11-25 15:00:01 - Feat.: - Title: Tip na zdravú večeru, nad ktorou vám nikto neohrnie nos 04 - Modified: 2015-11-24 18:16:31 - Feat.: - Title: Zostaňte fit aj na jeseň a v zime. Cvičte doma tieto cviky 05 - Modified: 2015-10-27 12:25:49 - Feat.: - Title: Toto je spôsob, ako motivovať deti naozaj zjesť špenát
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
15. november 2024 14:12