V kuchyni rada experimentujem. Hlavne pri pečení, keď je mojím cieľom nepoužívať MÚKU ani CUKOR, hľadám rôzne alternatívy. Jedna z najzdravších ingrediencií, ktoré majú pri mojom pečení dôležité miesto, je QUINOA. Nenáročná na úpravu, použiteľná pri pečení na slano alebo na sladko. Používam ju aj namiesto múky.
O ČOM TO VLASTNE PÍŠEM? QUINOA? NEPOČULI STE EŠTE O NEJ?
NEBOJTE SA JEJ. KEĎ SA JU NAUČÍTE POUŽÍVAŤ, OBĽÚBTE SI JU AJ VO VAŠEJ KUCHYNI.
Ide o pseudoobylninu, ktorá je vhodná aj pre CELIATIKOV. Pôvodom je z Južnej Ameriky a vraj, čo je pre nás pšenica, pre Južnú Ameriku je QUINOA.
Je to VÝŽIVNÁ BOMBA. Prečo? Lebo:
- je jedným z najbohatších rastlinných zdrojov bielkovín, dokonca ju odporúčajú športovcom- buduje svalovú hmotu
- je bojovníkom proti migréne a stresu
- má nízky glykemický index a je vhodná aj cukrovkárov a ľudí s nadváhou
- obsahuje beta-karotén, vitamín C, kyselinu listovú, thiamín, riboflavín
- ponúka nezanedbateľný zdroj minerálov, obsahuje vápnik, železo, draslík, zinok alebo horčík
- vďaka vláknine je ľahko stráviteľná.
Quinoa sa varí veľmi jednoducho, rovnako ako ryža - hrnček quinoa a 2 hrnčeky vody.
- NA SLANO: pridajte soľ, korenie, bylinky, je výborná ako príloha i samostatne, napríklad len s roztopeným maslom
- NA SLADKO: varte len vo vode a potom ju použite ako múku do koláčov, alebo ako raňajkovú kašu s hrozienkami a banánom...so všetkým, čo máte radi. Myslím, že je dosť dôvodov, prečo quinou vyskúšať.
Ponúkam vám TIP Trénera na Dosah, recept bez múky a bez cukru. Verte, nikdy to nebolo jednoduchšie:
BOMBA raňajky, skvelé JABLKOVO BANÁNOVÉ MUFINY S QUINOA...
Potrebujete:
½ hrnčeka pomarančovej šťavy
3 rozpučené banány
1 banán na dozdobenie
1 hrnček uvarenej quinoa
2 ½ hrnčeka vločiek, ja som použila pohánkové
½ ryžového mlieka, mandľového alebo iného
1 vanilkový struk
1 čl škorice
1 nastrúhané jablko
Postup: Do jednej misky zmiešame suché ingrediencie, do druhej banány, šťavu, mlieko, vanilku a posledne pridáme nastrúhané jablko, postupne a jemne zmiešame obe misky do jednej, vytvorí sa nám hmota, ktorú polievkou lyžicou dáte do mafinovača. Pečieme v trúbe 25 minút na 190 stupňov. Chvíľku necháme vychladiť. Recept nájdete aj TU.
Kto je ALEXANDRA MACHANOVÁ
Alexandra Machanová vyštudovala Strednú pedagogickú školu a neskôr sociálnu prácu v Bratislave. Osobnú trenerku robí už viac ako 15 rokov. Začínala ako precvičovateľka aerobicu a neskôr si spravila "trénera 3 triedy - SAFA". Cvičí na Slovensku aj v zahraničí a projekt TRÉNER NA DOSAH vznikol v októbri 2013 ako prirodzené vyústenie jej pôsobenia v športovom živote. Snaží sa ľuďom priblížiť pohyb ako taký a základy zdravej stravy. Dnes pri množstve klientov pracuje aj formou virtuálneho koučovania.