Paleo diétapaleodiet.com
StoryEditor

Myslíte si, že s paleo diétou schudnete? Podľa nových zistení je to naopak

29.03.2016, 11:57
Autor:
ČTKČTK

Priberá sa po paleolitickej diéte? Strava ľudí doby kamennej, bohatá na tuky a proteíny a chudobná na sacharidy, ktorú si mnohí volia preto, aby schudli, môže mať opačný účinok. Ukazuje to výskum austrálskych vedcov, pri ktorom bolo pôvodne cieľom preukázať priaznivé účinky diéty jaskynných ľudí. Vyšlo však najavo, že táto diéta môže spôsobovať výrazný a rýchly prírastok na váhe, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Náš seriál o rôznych druhoch stravovania nájdete TU.

Stále populárnejšia paleo diéta, prezentovaná ako spôsob, ako zhodiť prebytočné kilogramy, tiež nemá veľký vplyv na také choroby, ako je cukrovka, syndróm dráždivého čreva a sklerózu multiplex. Tím vedcov z Melbournskej univerzity vedený expertom na diabetes Sofom Andrikopulosom plánoval overiť, či paleo diéta môže byť prospešná pre pacientov s cukrovkou alebo prediabetes. Vedci vybrali laboratórne myši s nadváhou so symptómami prediabetu. Jednej skupine myší podávali normálnu stravu a druhej skupine paleo diétu. A myši z druhej skupiny pribrali len za osem týždňov o 15 percent.

Táto štúdia oživila medzi vedcami debaty o kontroverznej diéte ľudí doby kamennej. Experti sú stále skeptickejší k takémuto štýlu stravovania. Andrikopulos očakával, že myši po paleo diéte schudnú, a výsledkami štúdie bol prekvapený. "Tlsté myši ešte viac pribrali a zvýšila sa im koncentrácia glukózy v krvi," uviedol Andrikopulos. Keby diétu dodržiaval človek vážiaci 80 kilogramov, čoskoro by dosiahol 92 kilogramov, uvádza vedec. "Paleo diéta rozhodne nie je pre všetkých. Ak sa niekto znepokojuje kvôli svojej váhe a zdravotnému stavu, mal by sa obrátiť na profesionálov, na lekára a nutričného ​​poradcu," dodáva.

Paleo diéta je spôsob stravovania, kedy sa konzumujú výhradne potraviny, aké jedli naši predkovia v paleolite: mäso, ryby, ovocie, zelenina a vajcia. Nejedia sa žiadne obilniny, strukoviny, mliečne výrobky, rafinovaný cukor a soľ. Zníženie príjmu cukrov a sodíka môže byť považované za klad tejto stravy, ale úplné vylúčenie obilnín a strukovín a zvýšená konzumácia červeného mäsa je podľa nutričných poradcov veľmi negatívne. Zvýšená konzumácia červeného mäsa je navyše spájaná so zvýšením rizikom vzniku nádorov.

01 - Modified: 2024-03-19 08:45:42 - Feat.: - Title: Lekár o strave: Raňajky sú výmysel a väčšina výživových doplnkov nespĺňa to, čo by mali 02 - Modified: 2024-03-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Rodič je pre dieťa vzorom. Aj pri stravovaní a pohybe 03 - Modified: 2024-02-29 10:52:52 - Feat.: - Title: Rady, ako doplniť živiny po náročnom tréningu 04 - Modified: 2024-02-13 11:50:28 - Feat.: - Title: Pri každej „zázračnej“ diéte rozmýšľajte 05 - Modified: 2024-02-12 23:00:00 - Feat.: - Title: Skryté nástrahy potravín: Mal som klienta, vážil 160 kíl, a mal to pritom len z ovocia, hovorí odborník
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 02:08