StoryEditor

Vajcia ako symbol nezdravých potravín? Omyl, zdraviu neškodia

08.04.2016, 00:00
Cholesterol v potravinách, napríklad vo vajíčkách alebo v morských plodoch, je menší strašiak, ako sa mnoho rokov tvrdilo.

Slepačie vajíčka boli dlho symbolom "nezdravých potravín". Dôvodom bol cholesterol, ktorý sa prirodzene vyskytuje práve vo vajciach, ale napríklad aj v kaviáre, ustriciach, masle, bravčovej pečeni, krevetách alebo syroch. Ako sa všaj ukazuje, oveľa nebezpečnejšie sú celkom iné potraviny, píše portál Lidovky.cz.

Rady pre odborníkov i laikov

Dosvedčujú to aj posledné výživové odporúčania, ktoré vypracovala odborná skupina pre americké ministerstvo zdravotníctva a poľnohospodárstvo. Po novom v nich chýba varovanie pred potravinami s vysokým obsahom cholesterolu, ako nevhodnými, z hľadiska rizika rozvoja ochorení srdca a ciev.

Denník The Washington Post pripomína, že podľa týchto odporúčaní sú zostavované školské obedy a bežní ľudia si podľa nich vyberajú svoju stravu. Varovanie pred "škodlivými vajíčkami" pochádza už z roku 1961, kedy Americká kardiologická asociácia začala upozorňovať na nebezpečenstvo cholesterolu v potravinách. Počas nasledujúcich rokov potom výrazne klesla spotreba vajec.

Úplne nejesť vajíčka bol omyl. Väčšie riziko predstavujú najmä nekvalitné údeniny s vysokým obsahom živočíšnych tukov. Tie navyše mnoho ľudí konzumuje pravidelne vo veľkom množstve.

„Hladinu cholesterolu v krvi najviac ovplyvňujú nasýtené mastné kyseliny, ktoré predstavujú základnú stavebnú súčasť živočíšnych tukov. Negatívny vplyv na koncentrácie cholesterolu majú aj mastné kyseliny nazývané trans-mastné, vznikajúce nevhodným spôsobom stužovania rastlinných tukov. Ten bol ale vo väčšine prípadov opustený a kvalitné stužené rastlinné tuky dnes obsahujú iba zanedbateľné množstvo týchto nevhodných zložiek,“ popisuje docent Michal Vráblík, predseda Českej spoločnosti pre aterosklerózu a kardiológ pôsobiaci na III. internej klinike 1. lekárskej fakulty Univerzity Karlovej a Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe.

Volské oko Flickr.com/Mathew Murdoch

Cholesterol sám o sebe nie je "zlo", naopak ho telo nevyhnutne potrebuje, napríklad pre spracovanie tukov alebo pre syntézu niektorých hormónov či vitamínu D. Ľudské telo cholesterol získava ako zo stravy i zo spomínaných vajíčok, tak si ho samo prirodzene vytvára najmä v pečeni a črevách.

Problém je, keď je cholesterolu v krvi nadbytok, a najmä, ak sa zvyšuje hladina takzvaného zlého LDL-cholesterolu. Ako ukazujú vedecké výskumy i nové výživové odporúčania, konzumácia potravín obsahujúcich cholesterol nie je takým zdravotným rizikom ako napríklad pravidelné jedenie lacných nekvalitných údenín. Vajíčka sa teda po rokoch dočkali pomyselnej rehabilitácie.

Nie v potravinách, ale v krvi

Vysoká hladina cholesterolu v krvi, teda nie v potravinách samotných, priamo súvisí s rozvojom aterosklerózy čiže skôrnatením tepien, čo je významný rizikový faktor pre ďalšie kardiovaskulárne ochorenia. Lenže vysoký cholesterol nijako nebolí, a ak človek nevie, že tento problém má, môže byť jeho prvým prejavom až srdcový infarkt, alebo dokonca náhla smrť. Pritom ide o problém z pohľadu medicíny dobre riešiteľný, účinné lieky sú dostupné už desiatky rokov.

„U najviac používaných liekov na zníženie cholesterolu - Statínov - máme v oblasti medicíny zrejme vôbec najkvalitnejšie dáta o ich prospešnosti pri prevencii srdcovo-cievnych príhod,“ uvádza docent Jan Piťha, vedúci Laboratória pre výskum aterosklerózy v pražskom Inštitúte klinickej a experimentálnej medicíny.

Po novom sú dostupné lieky, ktoré dokážu hladinu cholesterolu znížiť ešte účinnejšie. Majú menej vedľajších účinkov ako najbežnejšie Statíny. Základom liečby hypercholesterolómie, teda zvýšenej hladiny cholesterolu v krvi, je nájsť pacientov a začať ich včas účinne liečiť.

Cieľom je zníženie výskytu kardiovaskulárnych ochorení a úmrtí na ne,“ zhŕňa profesor Richard Češka, predseda Českej internistickej spoločnosti a vedúci Centra preventívnej kardiológie III. internej kliniky Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe.

Vajíčka Flickr.com/Vanessa Lollipop

Do určitej miery môžu ľudia hladinu svojho cholesterolu ovplyvniť sami. K zníženiu hladín môže prispievať vyšší obsah vlákniny, ktorá obmedzuje vstrebávanie tukov v čreve, ale tento efekt nie je výrazný. Jedinou zložkou potravy preukázateľne podstatne zničujúcu hladinu "zlého" LDL-cholesterolu, ktorého vyššia hladina je spojená s nárastom rizika cievnych komplikácií, sú rastlinné steroly a stanoly, čo sú tukové látky prirodzene obsiahnuté v rastlinných olejoch. Tie bránia vstrebávaniu cholesterolu z čreva.

Aby ale došlo k poklesu LDL-cholesterolu v krvi až o 10 percent, je nutná konzumácia okolo dvoch gramov týchto látok denne, čo sa nezaobíde bez špeciálnych potravín, ako je obohatený margarín, alebo pravidelného prehĺtania koncentrátov sterolov a stanolov v kapsuliach.

Nesprávne tuky škodia

Výživové odporúčania ohľadom cholesterolu nie sú zložité. Základom je vyhýbať sa lacným a nekvalitným údeninám a naopak zvýšiť konzumáciu rýb, ovocia a zeleniny. „Dať si jednorázovo bôčik nijako zásadne neovplyvní hladinu cholesterolu v krvi, skôr hrozí žlčníková kolika alebo zápal pankreasu,“ hovorí s istou dávkou zveličenia internista Michal Vráblík. Rizikom je dlhodobá konzumácia tučného bravčového mäsa a najmä údenín.

„Je to nespravodlivé, ale niektorí jedinci sa stravujú naozaj zle, a pritom majú excelentnú hladinu cholesterolu v krvi. Iní naopak až úzkostlivo dbajú na zdravú stravu, a napriek tomu ich výsledky nie sú dobré. Môže za to naša rozdielna genetická a enzymatická výbava,“ dodáva lekár s tým, že takýchto “extrémnych“ ľudí je ale veľmi málo.

01 - Modified: 2024-04-26 13:33:35 - Feat.: - Title: Tri kroky Britov aj s radikálnym rezom zastavili fajčiarov. Slovensko robí málo, len zdražiť cigarety nestačí 02 - Modified: 2024-04-25 08:08:08 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 03 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 04 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 05 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 18:20