Malý jeruzalemský pivovar Herzl Brewery uvaril pivo, ktoré má chutiť tak, ako v dobe Ježiša Krista. Dúšok nápoja možno pomôže vysvetliť, prečo biblia uprednostňuje ako posvätný nápoj víno, uviedla agentúra Reuters.
Pivovar navaril 20 litrov "biblického piva". Použil na neho pšenicu, o ktorej genetici z univerzity v Tel Avive tvrdia, že je to odroda používaná vo Svätej zemi na prípravu piva pred dvetisíc rokmi. Pivo bolo vyrobené z piatich kilogramov obilia darovaného univerzitou a z ďalších surovín, vrátane chmeľu, kvasníc a vody. V chuti je cítiť náznak medu a bobúľ a má tri percentá alkoholu. ̈
Väčšinu produkcie, ktorá je výsledkom šesťmesačného experimentu, skonzumoval majiteľ pivovaru Itai Gutman a jeho priatelia. Zostáva len jedna fľaša a pivovar nemá v pláne variť ďalšie. "Boli sme zvedaví, či budeme schopní prísť s prvým, biblickým pivom," hovorí Gutman, ktorého oceňovaný pivovar v súčasnosti ponúka päť značiek piva. "Naozaj to nie je taká chuť, aká je teraz v kurze," dopĺňa. V biblických textoch je často zmieňované víno, Ježiš a jeho učeníci však zrejme poznali aj pivo. Podľa židovského múzea v Mníchove pivo priniesli starovekí Izraeliti z Egypta.
Jeruzalemský remeselný pivovar sa zameriava na špeciály.Herzl Beer
StoryEditor