StoryEditor

Zmrzlinou okolo sveta. Ochutnať už dnes môžete aj čabajkovú či pivnú

25.05.2016, 00:00

Proti gustu žiaden dišputát. Zmrzlinári sa predbiehajú, kto z nich vymyslí bláznivejšiu chuť a tak môžeme ochutnávať zmrzlinu špargľovú, hľuzovkovú, makovú, ale tiež kôprovú či čabajkovú. Našťastie sa nesúťaží len v kategórii šialených príchuťou, ale rastie aj kvalita zmrzlín. Na pomyselnom vrchole stoja remeselné zmrzliny bez éčok a konzervantov, píše Libor Budinský pre iDNES.cz

Za skvelou zmrzlinou sa jazdí hlavne do Talianska. Tá je považovaná za najväčšiu zmrzlinovú veľmoc. Hoci historici na otázku o pôvode zmrzliny rozpačito krčia ramenami (najčastejšie sa za kolísku tejto dobroty považuje staroveký Egypt, Babylónia či Grécko), modernú podobu dali zmrzline hlavne Taliani, hoci napríklad taký francúzsky kráľ Ľudovít XIV. mal svojho dvorného zmrzlinára.

Talianska kuchyňa si totiž tradične zakladá na prvotriednej kvalite surovín a práve to je pre výrobu zmrzliny kľúčové. Chystáte sa v lete na Apeninský polostrov? Máme pre vás pár tipov.

Víťaz v Turíne
Podľa znalcov je najlepšou zmrzlinárňou podnik v Miláne s názvom Grom, v Bologni má skvelú povesť La Sorbetteria. Ak sa ocitnete v Turíne, určite sa zájdite pozrieť do cukrárne Moou Gelateria Artigianale na ulici Porpora Nicola, ktorú v talianskych internetových diskusiách oceňujú výrazy „fantastico“ či „superlativo“. Zaujímavé je, že majiteľom podniku je už tretí rok český zmrzlinár Ondřej Šturc, ktorý so svojou zmrzlinou vlani vyhral regionálne kolo o najlepšiu zmrzlinu v Turíne. Teda v meste, ktoré je považované za jednu z kolísok špičkovej talianskej zmrzliny.

Keď sa vyberiete do krásneho toskánskeho mesta San Gimignano, zájdite na hlavné námestie, kde má svoj obchodík Sergio Dondoli, dvojnásobný víťaz svetového zmrzlinového majstrovstva. Obľúbená je jeho zmrzlina s príchuťou gorgonzoly a vlašských orechov alebo tá s chuťou kyslých višní a štipľavej čokolády.

Hrozienka vo víne
Pokiaľ sa práve do Talianska nechystáte, máme pre vás dostatok tipov na české cukrárne, kde robia veľmi dobré, prípadne veľmi bláznivé zmrzliny. Začnime tou prvou kategóriou.

Jednu z najlepších zmrzlín v Prahe môžete ochutnať v malej cukrárni Créme de la Créme, ktorá sa zameriava na výrobu poctivých, remeselne pripravených zmrzlín. V obchode v Starom Meste pražskom majú v ponuke 24 druhov zmrzlín, ktoré sa pravidelne obmieňajú. Fantastická je čisto vanilková zmrzlina, k obľúbeným patrí tiež pistáciová či čokoládová zmrzlina. V lete sa objavia zmrzliny s príchuťou rôznych alkoholových koktailov (mojito či pina colada), v stálej ponuke je aj zmrzlina malaga s kúskami hrozienok macerovaných v slávnom sicílskom víne Marsala.

Hviezda zvaná Světozor
Skvelú povesť má tiež Puro Gelato sídliace na pražskej Výtoni, ktoré taktiež pripravuje zmrzlinu bez konzervantov, umelých farbív a ďalších prísad. Medzi lídrov pražského trhu patrí už niekoľko rokov spoločnosť Angelato s dvoma podnikmi na oboch stranách Vltavy (skúste čokoládu s pomarančmi, vynikajúca bola zmrzlina s príchuťou hrušky v bielom víne, ktorá sa tu objavila v limitovanej edícii). A svojich „nostalgických“ priaznivcov majú tiež ovocné zmrzliny zo Světozoru, predovšetkým slávna jahodovo-banánová, ktorá sa tu vyrába snáď sto rokov.

Stovky nadšených priaznivcov má tiež zmrzlina z Tuchlovic či zmrzlina z rodinnej cukrárne Zlíňanka v Zlíne, veľmi dobré ohlasy sú aj na Tri kopčeky (ochutnajte slaný karamel).

Smrčky alebo arašidy
A teraz o rôznych zmrzlinových výstrelkoch. V obľúbenej pražskej reštaurácii Čestr pripravujú domácu zmrzlinu z čierneho piva Kozel, ktorú si hostia môžu objednať buď samotnú, alebo si ju dať v kombinácii so slivkami, sladovým sušienkami a karamelovou penou. Zmrzlina sa vtipne servíruje v pivnom skle.

Ešte nezvyklejšie zmrzliny pripravovala reštaurácia zameraná na hľuzovky, ktorá mala v ponuke hubovú zmrzlinu zo smrčkov či hľuzovkový sorbet, ale podnik bol nedávno uzavretý. Netradičné zmrzliny pripravuje tiež šéfkuchár luxusného Chateau Mcely Jan Štěrba len pár minút cesty z metropoly. V ponuke je sorbet z thajskej galangy či zmrzlina z arašidového masla.

Zmrzlina čabajková, chrenová či becherovková
Zrejme najširšiu a najpestrejšia ponuku má zmrzlináreň v Stráži pod Ralskem, ktorá začala s výrobou zmrzliny už roku 2000 a každý deň má v ponuke zhruba 140 druhov najrôznejších chutí (celkovo údajne vyrobila 300 rôznych zmrzlín).

Okrem príchutí ako sú višne v čokoláde, pražené mandle či vaječný likér sa v ponuke zmrzlinárne objavujú tiež bláznivé príchute ako je balkánsky syr, čabajka, mak, chren či kôpor. Spoločnosť vyrába aj niekoľko alkoholických zmrzlín ochutených Becherovkou, griotkou či fernetom.

Farba klame
Zatiaľ, čo pri ovocných zmrzlinách a sorbetoch sa zmrzlina skladá približne z tretiny z ovocia, z tretiny z cukru a z tretiny z vody (cukru je rôzny pomer podľa sladkosti ovocia), pri smotanových zmrzlinách je zloženie trochu komplikovanejšie. Pripravujú sa z mlieka, smotany, cukrov, občas žĺtkov a nakoniec suroviny, ktorej príchuť zmrzlina má, napríklad pistácií, vanilky či čokolády (pri kvalitných domácich zmrzlinách sa pridáva zhruba desať percent danej suroviny).

Prírodné remeselné zmrzliny nie sú farebne tak výrazné, naopak sýto farebné zmrzliny sú dofarbované umelo. V niektorých priemyselných zmrzlinách sa ako farbivá objavujú červená paprika či červená repa (uvádzaná pod skratkou E162).

01 - Modified: 2024-04-25 14:55:54 - Feat.: - Title: Taliansko ostro odsudzuje trest smrti pre iránskeho rappera 02 - Modified: 2024-04-25 11:45:55 - Feat.: - Title: Benátky začali vyberať poplatok za vstup, väčšina využila výnimku. Pre časť obyvateľov to nie je riešenie 03 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 04 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu 05 - Modified: 2024-04-25 10:00:00 - Feat.: - Title: Z malej firmy miliónový biznis. Manželky vybudovali uhlíkovo neutrálnu továreň, varia v nej aj čierne pivo
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 00:23