Osteria Francescana je známa aj množstvom umeleckých diel.Facebook Massimo Bottura
StoryEditor

Osteria Francescana je najlepšou reštauráciou sveta. Pozrite si rebríček

16.06.2016, 11:00
Autor:
mabmab

Podľa rebríčka 50 najlepších reštaurácií sveta sa tento rok stala číslom jeden reštaurácia Osteria Francescana, ktorú vedie známy Massimo Bottura. Talianska reštaurácia sídliaca v meste Modena si tak oproti minulému roku polepšila, keďže vtedy skončila druhá za reštauráciou El Celler de Can Roca v španielskej Girone, píše portál bloomberg.com.
Odborná publikácia Restaurant zostavuje už od roku 2002 rebríček top reštaurácií sveta a vytvára ho na základe osobných skúseností takmer tisícky šúfkuchárov, majiteľov reštaurácií, odborných novinárov a kulinárskych expertov.

Hodnotitelia sú rozdelení do 27 regionálnych skupín po 36 členov a každý jeden musí napísať sedem reštaurácií s najlepšími skúsenosťami. Tento rok na piedestál postavili taliansku reštauráciu Osteria Francescana, ktorá sa tak stala prvou talianskou reštauráciou na čele rebríčka. Slávnostná ceremónia sa odohrala na Cipriani Wall Street v americkom Mannhattane.
Osteria Francescana je plná umeleckých diel zhromaždených práve Botturom a aj riad odráža jeho lásku k umelcom ako Ai Weiwei či Wassily Kandinsky. Aj jeho štýl dekorácie jedla je vskutku umelecký. Jeho Caesar šalát môže vyzerať ako „nahý šalát“, ale skrýva až 15 ingrediencií, napr. syr v podobe chrumkavých plátkov, vajcia v soli a cukre a potom vysušené na vzduchu, kým nie sú dostatočne tvrdé aj paradajky natenko krájané.

Rebríček 50 najlepších reštaurácií sveta: 
1. Osteria Francescana, Modena, Taliansko
2. El Celler de Can Roca, Girona, Španielsko
3. Eleven Madison Park, New York
4. Central, Lima
5. Noma, Kodaň, Dánsko
6. Mirazur, Menton, Francúzsko
7. Mugaritz, San Sebastian, Španielsko
8. Narisawa, Tokio
9. Steirereck, Viedeň
10. Asador Etxebarri, Atxondo, Španielsko
11. D.O.M, São Paulo
12. Quintonil, Mexiko
13. Maido, Lima
14. The Ledbury, Londýn
15. Alinea, Chicago
16. Azurmendi, Larrabetzu, Španielsko
17. Piazza Duomo, Alba, Taliansko
18. White Rabbit, Moskva
19. L'Arpège, Paríž
20. Amber at The Landmark Mandarin Oriental, Hong Kong
21. Arzak, San Sebastian, Španielsko
22. The Test Kitchen, Kapské mesto
23. Gaggan, Bangkok
24. Le Bernardin, New York
25. Pujol, Mexico
26. The Clove Club, Londýn
27. Saison, San Francisco
28. Geranium, Kodaň, Dánsko (znovuotvorený podnik)
29. Tickets, Barcelona
30. Astrid y Gaston, Lima
31. RyuGin, Tokio
32. Restaurant Andre, Singapur
33. Attica, Melbourne
34. Tim Raue, Berlín, Nemecko (znovuotvorený podnik)
35. Vendôme, Bergisch Gladbach, Nemecko
36. Borago, Santiago 37. Nahm, Bangkok
38. De Librije, Zwolle, Holandsko (znovuotvorený podnik)
39. Le Calandre, Rubano, Taliansko
40. Relae, Kodaň, Dánsko
41. Faviken, Jarpen, Švédsko
42. Ultra Violet, Šanghaj
43. Restaurante Biko, Polanco, Mexiko
44. Estela, New York (znovuotvorený podnik)
45. Dinner, Londýn, Veľká Británia
46. Combal Zero, Rivoli, Taliansko (znovuotvorený podnik)
47. Schloss Schauenstein in Furstenau, Švajčiarsko
48. Blue Hill at Stone Barns, New York
49. Quique Dacosta, Denia, Španielsko
50. Septime, Paríž (znovuotvorený podnik)

01 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-20 10:30:00 - Feat.: - Title: Ak pri vstupe odovzdáš mobil, dostaneš fľašu vína zadarmo. Talianska reštaurácia chce prinútiť ľudí viac komunikovať 04 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 05 - Modified: 2024-04-05 09:36:59 - Feat.: - Title: Prečo ceny jedla skokovo stúpli? Zdraženie potravín má aj znaky špekulatívnej bubliny
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 05:31