StoryEditor

8 japonských jedál, o ktorých ste pravdepodobne ešte nepočuli

07.07.2016, 00:00
Autor:
mabmab

Keď sa aj do našich končín dostala japonská kuchyňa, spoznali sme sushi, ramen, karí aj knedličky gyoza. Ale japonská kuchyňa je aj niečo viac. Existuje hneď niekoľko regionálnych variácií a špecialít, ktoré sú typické pre jednotlivé prefektúry a sú ich znakom.

Tohoku, najsevernejší región japonského ostrova Honšú, je už čiastočne zrelý na kulinárske objavovanie. Tamojšia expertka na jedlo Elizabeth Andoh je autorkou knihy „Kibo – Prekypujúce nádejou“, ktorá je kolekciou receptov a príbehov z Tohoku.

Knihu publikovala v roku 2011 po tragédii japonského zemetrasenia a výťažok z nej šiel na hospodársku obnovu. Po piatich rokoch táto krásna, hornatá oblasť opäť víta turistov a dáva ďalšie dôvody na objavovanie kuchyne. A v článku z portálu edition.cnn.com nájdete 8 japonských špecialít populárnych v Tohoku.

01 - Modified: 2025-12-15 08:00:00 - Feat.: - Title: TikTok znovuobjavil starý japonský koncept, ktorý si zamiluješ aj ty. Wabi-sabi mení pohľad na krásu 02 - Modified: 2025-12-13 08:36:36 - Feat.: - Title: Čína si pripomenula Nankinský masaker počas rastúceho napätia medzi Pekingom a Japonskom, Si sa nezúčastnil 03 - Modified: 2025-12-12 08:00:00 - Feat.: - Title: Portugalci na Slovensku, ktorí vedia podnikať. Bratislava sa rozrástla o ďalšiu prevádzku Beija Flor 04 - Modified: 2025-12-11 11:16:01 - Feat.: - Title: Lietadlá pri Japonsku, spoločné vojenské hry. Rusko a Čína znepokojujúco posilňujú spoluprácu 05 - Modified: 2025-12-09 10:00:43 - Feat.: - Title: Studená sprcha pre Brusel. Japonsko odmietlo použiť ruské aktíva na pomoc Kyjevu
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. december 2025 16:04