StoryEditor

Bezmäsité šialenstvo frčí. Vegetariáni bývajú štíhlejší a zdravší

10.07.2016, 00:00

Vegetariánmi sa stáva čoraz viac ľudí. Mýty, ako je bezmäsitá strava škodlivá, však neustále žijú. Pravda je však značne odlišná. Podľa mnohých štúdií sú vegetariáni zdravší ako „mäsožravci“ a priemerne dokonca žijú o niekoľko rokov dlhšie, píše Michaela Svobodová pre portál iDnes.cz.

Vegetariánov menej často postihuje rakovina hrubého čreva, bývajú štíhlejší, netrápi ich vysoký cholesterol a ani nemusia brať lieky na vysoký tlak ako veľká časť mäsožravej populácie. Rovnako tak im menej často hrozí cukrovka druhého typu alebo žlčníkové kamene.

„Nemyslím si, že je to len tým, že nejedia mäso. Skôr nad stravovaním viac uvažujú, konzumujú rozhodne viac čerstvých produktov, najmä zeleniny a ovocia, dbajú možno trošku viac na kvalitu a pôvod surovín, ich jedálny lístok býva paradoxne aj omnoho pestrejší než nás, všežravcov. Navyše je väčšinou vegetariánstvo spojené aj s určitým svetonázorom, títo ľudia žijú všeobecne zdravšie: športujú, nepijú toľko alkoholu, nefajčia,“ zamýšľa sa výživová poradkyňa Zuzana Komůrková.

Deti a vegetariánstvo Veľké debaty sa vedú o tom, či je vegetariánska strava vhodná aj pre najmenších. A to najmä kvôli železu, ktorého vstrebateľnosť je oveľa vyššia u potravín živočíšneho pôvodu. „Železo je obsiahnuté tiež v listovej zelenine, ale je horšie využiteľné než to zo živočíšnych zdrojov. Vegetariánstvo pre deti a mladistvých, ktorí prechádzajú fázami rýchleho rastu, nie je vhodné. V tomto veku ani preferencia bieleho mäsa, ktoré obsahuje železa menej ako mäso červené, nie je ideálna,“ je presvedčená nutričná terapeutka Jitka Laštovičková.

Jej kolegovia však takéto obavy nezdieľajú. Správne praktizované vegetariánstvo je podľa nich vhodné pre všetkých, teda aj pre deti. „Akákoľvek nesprávne zostavená strava môže predstavovať riziko a úplne všeobecne vnímam viac chýb u detí na dnes bežne nezdravej strave s nedostatkom zeleniny a nadbytkom sladkostí ako u detí z vegetariánskych rodín. Podľa medzinárodných odborných spoločností sú správne plánované vegetariánske diéty zdravé a môžu pomôcť v terapii aj prevencii chorôb,“ oponuje nutričná špecialistka Margit Slimáková.

Jedným z najslávnejších vegetariánov je Leonardo DiCaprio. Niekoľko rokov bojuje za záchranu zvierat a planéty, výnimkou nebolo ani tohtoročné udeľovanie Oscarov:

01 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov 02 - Modified: 2024-04-14 17:00:00 - Feat.: - Title: Život s hendikepovaným dieťaťom nie je vždy jednoduchý: Tieto známe osobnosti to však zvládajú bravúrne 03 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Deti, ktoré vychovala nemocnica? Takúto kampaň na 2 % ste ešte nevideli 04 - Modified: 2024-04-12 14:46:46 - Feat.: - Title: Slovensko upadlo do najhoršieho stavu za 100 rokov. Starne, pôrodnosť klesá a nevytrhli nás ani migranti 05 - Modified: 2024-04-10 21:21:51 - Feat.: - Title: Europarlament predlžil pravidlá boja proti sexuálnemu zneužívaniu detí online, pomôže platformám ho odhaliť
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 20:23