Pinterest/cookingcatrin.at
StoryEditor

Novodobý trend. Vyskúšajte zlaté mlieko, ktoré vám zlepší trávenie aj psychiku

20.08.2016, 16:00
Autor:
lucluc

Trendy nápojov sa každý rok objavuje niekoľko. Prišlo smoothie, matcha čaj, prišlo chai latte a určite by sme vedeli vymenovať ešte niekoľko podobných. Teraz sa však dostáva do popredia ďalší nápoj, o ktorom by ste mali vedieť. A najmä kvôli tomu, že má aj naozaj výnimočné zdraviu prospešné účinky. Doprajte si ho miesto kávy a zažeňte ním aj prvé príznaky hladu. Zoznámte sa s Kurkuma latte, ktorému sa hovorí aj zlaté mlieko.

Prečo zlaté mlieko? Kurkuma patrí do rodiny zázvorovitých a my ju poznáme najmä ako súčasť koreniacich zmesí, napríklad kari. Má teda krásne zlatú farbu a práve v kombinácii s mliekom vzniká kurkuma latte.

O účinkoch kurkumy pochybovať nemusíme. V knihe s názvom Eine Prise Gesundheit (teda Štipka zdravia) sú všetky zhrnuté. Priaznivo pôsobí na žlčník - stimuluje tráviaci systém a tým zvyšuje jeho funkciu. Ideálne pre tých, ktorí majú unavený metabolizmus. Kurkuma tiež podporuje tráviace ústrojenstvo a štiepenie sacharidov. Dodáva úľavu pri artróze a reumatizme vďaka svojim protizápalovým účinkom a tiež priaznivo vplýva na zníženie hladiny tukov v krvi a posilňuje funkciu kardiovaskulárneho systému. To je posilnené v kombinácii so zázvorom.

Priaznivo vplýva aj na kožu a pokožku, na skrášľovanie ju používali už ženy v Indii pred stovkami rokov. Pomáha i psychike, najmä pri emočnom napätí a depresii, ale i únave a oživuje mozgovú činnosť. Zmierňuje tiež bolesti, je silným antioxidantom.

Príprava
Stačí vám: 1 šálka mlieka (môže byť aj sójové, kokosové, mandľové alebo iné), 1 lyžička mletej kurkumy, 1/2 lyžičky mletej škorice, 1 cm čerstvého nastrúhaného zázvoru (alebo štipka sušeného zázvoru), 1 štipka čierneho korenia a 1 lyžička medu (alebo agávový sirup).

Mlieko si zohrejte v hrnci a pridajte kurkumu, zázvor, škoricu a med. Nechajte ho postáť asi 10 minút, pridajte napenené mlieko a ozdobte štipkou mletého čierneho korenia. Dá sa však kúpiť aj už namiešaná zmes korenia (napríklad aj s príchuťou vanilky), ktorú len zmiešate s mliekom a dochutíte medom.

01 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 02 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 04 - Modified: 2024-04-16 11:44:33 - Feat.: - Title: Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 03:40