Pavel Vítek
StoryEditor

Keď Chorvátsko, tak so všetkým. Toto sú delikatesy, ktoré musíte ochutnať

16.08.2016, 19:00

Bývalá Juhoslávia je domovom mäsitých špecialít, ale aj výborných nápojov, ako sú višňový likér maraskino, rozličné pálenky a vína z Pelješacu. Pozrite sa, čo všetkých stojí za ochutnanie v chorvátskej kuchyni, píše Petra Pospěchová pre idnes.cz.

Hojnosť je slovo, ktoré dobre popisuje kuchyňu väčšiny prímorských štátov, Chorvátsko nevynímajúc. Čerstvé ryby, zelenina plná chuti, mnoho delikates z bravčového a silná čierna káva pripravená v džezve. To všetko sú typické chute regiónu.

Figy a víno
Medzi suroviny, ktoré sú pre nás stredoeurópanov exotické, patria v Chorvátsku figy. Najúžasnejšie sú čerstvé, len tak odtrhnuté zo stromu alebo kúpené na trhu. Za najchutnejšiu býva považovaná odroda zamorčica.

Neďaleko pobrežia nezabudnite ochutnať nepečený dezert zvaný smokvenjak, do ktorého sa okrem sušených fíg dávajú tiež mandle a hroznová pálenka, na ostrove Vis potom jeho variantu viški hib. V okolí Šibeniku zase robia slaný soparnjak naplnený figami, mangoldom a olivami, pre Dalmáciu je typický koláč s náplňou z mletých fíg.

K sladkým figovým delikatesám sa skvele hodia dezertné vína, cenený napríklad dalmátsky prošek. Avšak kombináciu so sladkosťami unesú aj chorvátske červené: kabernet z Istrie, kaštelet z Hvaru, babic z Primoštenu. 

Pokiaľ sa rozhodnete víno piť voľnejším tempom, choďte na to ako miestni a objednajte si bevandu, teda červené víno s vodou, alebo gemiš, čo je biele s minerálkou. Okrem vína sa hrozno v celej krajine mení ešte na jednu špecialitu a tou je loza čiže lozovačka - pálenka z vína. Hlavne tá domáca býva trošku hrubšia než grappy z neďalekého Talianska, avšak ako digestív je výborná.

Pre koho má lozovačka príliš veľa percent alkoholu, môže jedlo zakončiť vyhláseným likérom maraskino, ktorý sa robí z dalmáckej odrody višní zvanej maraska a patril k obľúbeným nápojom vojvodcu Napoleona alebo britskej kráľovnej Viktórie.

Intenzívna chuť, akú nepoznáme
K pestrému jedálničku, ktorý chorvátska tradícia ponúka, patria neodmysliteľne čerstvo vylovené ryby a iné morské potvory, ku ktorým sa skvele hodia zeleninové šaláty. Tie majú vďaka dostatku slniečka intenzívnu chuť, akú v našich zemepisných šírkach sotva zažijete. Do šalátov sa skvele hodia rôzne čerstvé syry, za rozumné ceny sa dajú zaobstarať ovčie, kozie i kravské.

Ak však chcete siahnuť po skutočnej mliečnej špecialite, nevynechajte syr z ostrova Pag. Pažské syry z mliekárne Gligora opakovane bodovali na svetových syrárskych súťažiach. Niet divu, keď je ovčie mlieko intenzívne voňavé vďaka bylinkám, na ktorých sa stáda pasú.

A aj keď na to v horúcom letnom počasí nie je vždy nálada, aspoň raz počas prázdnin stojí za to skúsiť niektorú z mäsitých špecialít: okrem obligátnych čevap čiči tiež dusené hovädzie pašticada alebo hydinové žgvacet.

01 - Modified: 2024-04-18 06:01:30 - Feat.: - Title: Chorvátske demokratické spoločenstvo začne vo štvrtok rokovať o novej vláde. Voľby vyhralo tretíkrát v rade 02 - Modified: 2024-04-17 19:36:41 - Feat.: - Title: Chorvátske parlamentné voľby podľa prvých odhadov vyhrá vládna strana HDZ 03 - Modified: 2024-04-16 21:43:09 - Feat.: - Title: Teploty na severe Chorvátska klesli za 24 hodín o takmer 30 stupňov Celzia 04 - Modified: 2024-04-10 05:17:04 - Feat.: - Title: Losos má len zriedka sýto oranžovú farbu, väčšinou je umelo dofarbený. Aké riziká so sebou prinášajú rybie farmy? 05 - Modified: 2024-04-08 10:26:38 - Feat.: - Title: Česi potrestali Chorvátsko za drahotu, odradili ich aj poplatky za plážové sprchy. Slovensko sa doťahuje
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 18:52