Flickr
StoryEditor

Moravské vína dobývajú svet, píšu americké noviny New York Times

20.08.2016, 18:00
Autor:
ČTKČTK

Moravské Valtice boli dlho vnímané ako ospalé pohraničné mestečko, v súčasnosti sú ale magnetom pre turistov, ktorých priťahujú predovšetkým tamojšie vína. Rovnako ako odrody z ďalších častí Moravy získavajú stále väčší ohlas na medzinárodných súťažiach. Napriek tomu zostávajú neznáme pre konzumentov vína v zahraničí, napísal americký denník The New York Times.

"Morava má jedny z najúžasnejších viníc, ktoré som kedy videl. Je to nezabudnuteľná skúsenosť," opísal austrálsky vihohradník Mike Mazey, ktorý pred desiatimi rokmi prišiel zo svojej rodnej krajiny podeliť sa o skúsenosti so spracovaním viniča. Dnes žije v Brne, učí miestnych producentov vína remeslu a zasadá v porotách vinárskych súťaží.

Príkladom úspešne sa rozvíjajúceho mesta, ktoré rovnako ako niekoľko ďalších juhomoravských obcí vystavali svoj úspech na víne a vinohradoch, sú podľa newyorského denníka Valtice. Kým počas komunistickej éry bola výroba vína znárodnená, kvantita zatienila kvalitu a po stáročia odovzdávané umenie vinárskeho remeslá takmer zmizlo, s privatizáciou sa začali chuť a iskra vracať. Veľké družstvá sa rozpadli na menšie podniky, ktoré sa dostali do rúk zapálených vinohradníkov.

Na Moravu sa postupne rozšírili moderné prostriedky a postupy, ktoré boli na Západe bežné - nádrže z nerezovej ocele alebo teplotne kontrolovaná fermentácia. "Od doby, čo som prišiel, som u českých vinárov zaznamenal veľký posun vpred. Sú ochotní urobiť veľmi veľké obete ohľadne množstva vína, aby získali vyššiu kvalitu," povedal Mazey. Americký denník poznamenal, že sa to prejavuje napríklad v medzinárodných súťažiach. Veltlínske zelené z Valtíc vyhralo v roku 2010 dve zlaté medaily na súťaži v San Franciscu, a presadzujú sa aj ďalšie odrody.

Medzi zahraničnými konzumentmi však zostávajú česká vína skôr neznáme. Jedným z dôvodov je podľa denníka fakt, že väčšina tuzemskej produkcie sa predá v Česku, kde tvoria domáce vína asi 40 percent celkového predaja vín. Vyváža sa len zlomok, väčšinou k nám, na Slovensko. "Je pre nás ekonomicky výhodnejšie predávať tu ako v zahraničí," povedal denníku jeden z dôvodov valtický vinár David Šťastný. Podľa expertov ako je Mazey je ale výrazný nárast exportu moravských vín len otázkou času. Zatiaľ sa však zdá, že miestni vinári sú radi, keď ľudia chodia ochutnávať a popíjať víno priamo k nim.

01 - Modified: 2024-11-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Trávenie vs. mozog: Ako podporiť a opraviť si trávenie? 02 - Modified: 2024-11-08 15:00:00 - Feat.: - Title: Prvá pomoc z komory na boľavé hrdlo: Vyskúšajte tieto jednoduché, ale mimoriadne účinné tipy 03 - Modified: 2024-11-08 06:30:00 - Feat.: - Title: XXL balenia a tieto potraviny nechajte v regáli. Poradíme vám, ako ušetriť, ale napriek tomu jesť kvalitne 04 - Modified: 2024-11-07 06:30:00 - Feat.: - Title: Usporiť pri varení a neutrpieť na kvalite? Takto skladujte potraviny a nezabúdajte na pokrievku 05 - Modified: 2024-11-02 11:51:17 - Feat.: - Title: Slovensko a Čína prehlbujú spoluprácu v pôdohospodárstve, rozšíri sa export vína
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
22. november 2024 02:58