deti cukor sladkostiReuters
StoryEditor

Nedávajte malým deťom žiaden cukor, radia odborníci. Nahraďte ho ovocím

25.09.2016, 15:50
Autor:
ČTKČTK
Detstvo a sladkosti. Je na čase toto spojenie pretrhnúť.

V čase, keď prudko narastá detská obezita, radia odborníci rodičom, aby deťom nedávali cukor. Úplný zákaz platí do dvoch rokov ich veku. Až do osemnástich rokov by potom mladiství nemali konzumovať viac ako 25 gramov cukru denne, čo sa rovná asi šiestim nepríliš plným kávovým lyžičkám.

Organizácia American Heart Association uvádza, že nie je nikdy príliš skoro začať bojovať s kilogramami navyše, ktoré so sebou nesú riziko cukrovky a zvyšovania množstva tuku v krvi. To potom v dospelosti ohrozuje zdravie tepien a srdca.

Pripraviť deti o sladkosti sa môže zdať kruté. Ale už niekoľko rokov zdôrazňujú sanitárne úrady vo svete nebezpečenstvo cukru, ktorý sa pridáva do jedál, najmä do sušienok a pečiva, a do sýtených nápojov (jedna plechovka obsahuje až deväť lyžičiek cukru). Cukor sa skrýva v jogurtoch a v raňajkách s cereáliami sú až štyri lyžičky cukru.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vlani revidovala svoje odporúčania a radí dospelým, aby neprekračovali množstvo cukru rovnajúce sa približne desiatich kávovým lyžičkám, teda 50 gramom denne. Americký Úrad pre kontrolu potravín a liekov čoskoro potom vypracoval vlastné odporúčania.

Británia nedávno zaviedla daň na sladené nápoje, ktorá bude platiť od roku 2018. Takto vybrané peniaze majú byť využívané na výstavbu športových štruktúr a na propagáciu zdravého životného štýlu. Ešte skôr ako Londýn sa touto cestou vydali Mexiko, Francúzsko, Belgicko a škandinávske krajiny, aby znížili konzumáciu sladkostí. V Taliansku sa takýto návrh objavil v roku 2012, ale zatiaľ nebolo nič schválené, poznamenal denník La Repubblica.

Ovocie a mlieko, kde sú cukry prítomné prirodzene, však zakázané nie sú. Konzumácia ovocia sa naopak odporúča. "V množstve kalórií, ktoré by malo dieťa za deň prijať, nesmie byť veľa priestoru pre pochutiny; tie treba nahrádzať ovocím," uvádza pediatrička Miriam Vosová, ktorá koordinovala štúdiu American Heart Association, zverejnenú v časopise Circulation.

Lekári tiež zdôrazňujú, že sladené nápoje a sladkosti obsahujú takzvané prázdne kalórie, pretože v nich nie sú látky potrebné pre organizmus, ako sú proteíny, vitamíny či vápnik.

"Deti, ktoré jedia veľa sladených výrobkov, majú sklon vyhýbať sa ovociu a zelenine aj celozrnným produktom, ktoré sú zdraviu prospešné," hovorí Vosová. Prvé roky života však utvárajú podobu chuti pre ďalšie roky. Ak si človek od malička zvykne na sladkú chuť, je potom v dospelosti ťažké sa tohto návyku zbaviť.

Talianske deti vo veku od dvoch do deviatich rokov denne zjedia 87 gramov cukru (európsky priemer je 97 gramov), zatiaľ čo by ho mali zjesť nanajvýš 25 gramov. Toto množstvo cukru pokrýva 20 percent odporúčanej dennej spotreby kalórií.

Podľa amerických kardiológov by však cukor v strave nemal presiahnuť päť až desať percent denného kalorického príjmu. Podľa štúdie talianskeho Najvyššieho sanitárneho inštitútu z minulého roka pije 40 percent detí vo veku od ôsmich do deviatich rokov najmenej jeden sladený nápoj denne a každé druhé dieťa odmieta ovocie.

01 - Modified: 2024-04-12 14:46:46 - Feat.: - Title: Slovensko upadlo do najhoršieho stavu za 100 rokov. Starne, pôrodnosť klesá a nevytrhli nás ani migranti 02 - Modified: 2024-04-10 21:21:51 - Feat.: - Title: Europarlament predlžil pravidlá boja proti sexuálnemu zneužívaniu detí online, pomôže platformám ho odhaliť 03 - Modified: 2024-04-10 10:59:26 - Feat.: - Title: Napätie eskaluje: Chorá princezná Kate mala jedno prianie, Meghan ju stopla 04 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 05 - Modified: 2024-04-12 14:39:44 - Feat.: - Title: „Aprílovky“ namiesto „májoviek“. Počasie je popredu aj o 50 dní, prvým testom prejdú čerešne
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
14. apríl 2024 06:03