Flickr.com
StoryEditor

Sú mäso a maslo naozaj také nezdravé? Nové výskumy popierajú tie predošlé

23.10.2016, 00:00
Autor:
bonbon
Maslo a mäso sú v poslednej dobe podľa zdravo zmýšľajúcich ľudí vážnym prehreškom.

Je to preto, že výživové výskumy spred niekoľkých rokov plošne varovali, že nasýtené tuky, objavujúce sa najmä v červenom mäse, plnotučných mliečnych výrobkoch, pečive či vyprážaných jedlách zvyšujú krvnú hladinu cholesterolu a môžu viesť k upchávaniu ciev.

Množstvo nových výskumov však naznačuje opak, napríklad, že maslo môže v skutočnosti byť aj súčasťou zdravej výživy.

Metaanalýza zverejnená v lete, ktorá zhŕňa deväť štúdií naprieč z 15-tich krajín definuje iba malú alebo žiadnu súvislosť medzi konzumáciou masla a rizikom úmrtia, cukrovkou alebo ischemickou chorobou srdca, informuje magazín Prevention.

Väčšina dietologických teórií je otázkou kontextu. Teda nejde až tak o to, čo konzumujeme, ale v akej forme a v kombinácií s čím. "Nejde o nasýtené tuky samy o sebe, ale popri rafinovaných cukroch s vysokým glykemickým indexom to môže byť problém," hovorí americká výživologička Isabel Smith.

Štúdia dospela k záveru, že keď ľudia jedli nenasýtené tuky obsiahnuté v olivovom oleji, orechoch, semiačkach namiesto alebo v prevahe k nasýtených tukom, mali nižšie riziko srdcových ochorení.

Keby aj ľudia vyňali zo stravy všetky typy tukov a jedli by rovnaké množstvo rafinovaných cukrov, nemalo by to žiadne výhody. Navyše by to zvýšilo hladinu ich "zlého" cholesterolu aj riziko vzniku inzulínovej rezistencie a diabetes.

Veda sa stále vyvíja, preto sa menia aj odporúčania odborníkov. V USA je aktuálne odporúčaná kvóta denného príjmu nasýtených tukov len na 7-mich gramoch denne (alebo 140-tich z celkového počtu 2-tisíc kalórií denne.

"Len preto, že konzumácia nasýtených mastných kyselín je bezpečnejšia, ako sme si mysleli, neznamená to, že by sme ich mali jesť trikrát denne," hovorí Smith.

No ak sa objavia v strave z času na čas, nemusí to byť vôbec problém. Pozor by si podľa odborníčky mali dávať najmä ľudia s predispozíciou k vysokému cholesterolu či srdcovým ťažkostiam.

Dôležitý je aj celkový obraz a forma stravy. Všetky najnovšie výskumy naznačujú, že problém nie je v tuku samotnom, ale v jeho zdroji. "Väčšina ľudí je nasýtené tuky v tučných syroch, pizzi či zákuskoch," hovorí dietologička Dana James.

"Pizza by mala byť skôr výnimkou, nie každodennou súčasťou jedálnička. Ak si však navaríme doma z celých nespracovaných potravín a použijeme maslo alebo si dáme kus steaku, nemal by to byť problém," uzatvára.

01 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 02 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 04 - Modified: 2024-04-16 11:44:33 - Feat.: - Title: Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 07:06