V priebehu posledného desaťročia bolo dokázané, že káva má mnoho výhod pre zdravie človeka, ako je zníženie rizika cukrovky a Alzheimerovej choroby. Naposledy skupina expertov Svetovej zdravotníckej organizácie potvrdila, že káva môže pomôcť predchádzať niektorým formám rakoviny, ako je rakovina pečene či maternice, píše Elite Daily.
To je všetko pekné, ale treba si uvedomiť jednu vec, ktorú mnohí z nás o káve nevedia. A príliš pozitívna nie je, preto si treba dať na ňu pozor.
Pitie horúcej kávy môže zvýšiť šance na konkrétny druh rakoviny
Pitie horúcej kávy (a čaju) môže potenciálne poškodiť vnútorné prostredie hrdla, čo môže v konečnom dôsledku spôsobiť rakovinu pažeráka. Je teda zrejmé, že by ste mali nechať horúce nápoje vychladnúť aspoň po dobu jednej alebo dvoch minút predtým, než ju začnete piť. Touto jednoduchou vecou môžete ľahko pomôcť predchádzať hrozbe tohto typu rakoviny.
Rada znie: studená káva, s horúcou opatrne. Ľudia v USA a v Európe majú zvyk piť tieto horúce nápoje pri chladnejšej teplote, v porovnaní s ľuďmi v iných častiach sveta. Napríklad v Južnej Amerike používajú k pitiu čaju kovovú slamku, čo robí nápoj ešte horúcejším, ako v skutočnosti je. A presne to zvyšuje riziko poškodenia hrdla.
Odkaz pre všetkých spotrebiteľov a milovníkov kávy znie: mohlo by byť prospešné pre vás a vaše zdravie zvážiť prechod na ľadovú alebo studenú kávu. Aspoň raz za čas. Okrem zdravotných výhod je lepšia aj pre váš žalúdok.
Pijete veľa kávy? Žiaden strach. Aj keď pijete tri až päť šálok kávy denne, nemusíte sa obávať. Podľa vedcov, toto mierne množstvo pitia kávy môže dokonca pomôcť znížiť riziko chronických ochorení. Takže sa nestarajte o to, či si dáte ešte o jednu šálku kávy viac, skôr dávajte pozor, aby nebola príliš horúca.