Z papierových téglikov sa uvoľňujú do životného prostredia toxické látky. Papierové náhrady plastových slamiek obsahujú nebezpečné chemikálie. Kávu v papierovom tégliku, a niekedy dokonca aj s papierovým viečkom, vnímame ako súčasť odklonu od životného štýlu „doby plastovej“.
Podobne je to aj s náhradami plastových slamiek vyrábaných z papiera, bambusu a ďalších materiálov rastlinného pôvodu. Sú však tieto výrobky naozaj ekologické? Dve štúdie v poslednej dobe priniesli na túto otázku znepokojujúce odpovede.
Tím vedený Bethanie Carney Almrothovou z univerzity vo švédskom Göteborgu modeloval v laboratóriu osud téglikov, v ktorých si ľudia kupujú kávu. Vedci nechali vylúhovať papierové alebo plastové tégliky a viečka niekoľko týždňov v akváriách s piesčitým dnom.
Následne odchovávali larvy pakomárov v nádobách s vodou z týchto akvárií a s čistým pieskom alebo naopak na piesku z akvárií a s čistou vodou. V porovnaní s pakomármi vyrastajúcimi v čistej vode na čistom piesku boli larvy menšie a ich vývoj sa spomalil.
„Vo všetkých prípadoch došlo k narušeniu vývoja lariev,“ zhŕňa Carney Almrothová závery štúdie zverejnenej vo vedeckom časopise Environmental Pollution.
O tom, že sa z plastov uvoľňujú do životného prostredia toxické látky, väčšina verejnosti vie. Papier je prezentovaný ako ich ekologická náhrada. Nie je to však úplne pravda. Vnútro papierového téglika chráni pred rozmočením malá vrstva plastu. Často sa na tieto účely používa polymér kyseliny mliečnej, tzv. polylaktíd, vyrábaný z obnoviteľných zdrojov, napríklad z cukrovej trstiny.
Nedávne experimenty odhalili, že sa za 20 minút z ochrannej vrstvy uvoľní do horúceho nápoja 200 miliárd plastových nanočastíc, ktoré konzument vypije. V poslednej dobe pritom pribúdajú dôkazy o škodlivosti týchto nanočastíc pre ľudské zdravie.
Zostáva vám 64% na dočítanie.