Influencer a food blogger, zdravé stravovanie, ilustračná fotografia (HN magazín) SNÍMKA: ShutterstockSNÍMKA: Shutterstock
StoryEditor

Žiadna múka, všetko raw a éra influencerov. Ako sa menia trendy vo výžive a kedy ide len hlúposti?

20.08.2023, 00:00
  • Hmyz, fazuľa pinto, produkty obohatené o levanduľu a ašcagandu.
  • Tieto potraviny vraj budeme onedlho jesť, prídu do módy.
  • Že sa vás trendy v jedle netýkajú a nenecháte sa ovplyvňovať? Necháte, ani o tom neviete.
  • Prečítajte si článok publikovaný v HN magazíne.

Foodmo. Tak sa hovorí pocitu, ktorým trpia tí, ktorí sledujú nové recepty, blogy o jedle, diéty... Skrátka trendy v stravovaní. V podstate sa boja, že niečo premeškajú a že sa nestravujú tak, ako velia posledné výskumy a odporúčania.

Je to podobné, ako keď sa chce niekto obliekať podľa rýchloobrátkovej módy, rozdiel je iba v tom, že nejde o to, čo si dať na seba, ale do seba. Ide o slovnú hračku. Súvisí s výrazom FOMO, čo je skratka anglického Fear of missing out: strach, že prešvihneme niektorý z trendov valiacich sa z internetu.

image

HN magazín, č. 33 SNÍMKA: Archív Hn

SNÍMKA: Archív Hn

Podľa prieskumu agentúry OnePoll sledujú Európania priemerne desať rôznych blogov a profilov o jedle. Z opýtaných ich 77 percent uviedlo, že sa boja, aby nezmeškali nejaké nové smery vo výžive, aby sa stravovali vhodne a zdravo, skrátka moderne.

Dve tretiny priznali, že by ich bavilo byť food influencermi, teda že by radi zdieľali, čo jedia, varia, a dávali rady aj tipy. Iste, ide o priemer, takže sú zahrnuté tak mladé ženy, ktoré trávia veľa času na sociálnych sieťach, ako aj staršie dámy, ktorým je úplne fuk, že sú v móde fazuľa pinto, lebo netušia, čo to je.

image

Aj zdravé jedlo vás môže zničiť, varuje odborníčka. Kedy si už naozaj dať pozor?

Takéto čísla sú vždy trošku zavádzajúce. Lenže to neznamená, že všetci ľudia vyššieho veku varia stále rovnako, ako varili ich rodičia, z pohľadu mladých takzvane po starom, a že ich novinky v gastronómii a zdravej výžive nezaujímajú.

Áno, sú takí, ale debaty o jedle sú úplne bežnou súčasťou životov všetkých generácií, teda aj tej najstaršej. Len jej príslušníci nečerpajú novinky z Instagramu, ale napríklad od susediek, dcér a vnučiek, prípadne z časopisov.

Nezmysly a klamy

Aj u nás pôsobia desiatky až stovky foodblogerov, teda tých, ktorí na internete inšpirujú ostatných tým, že im ukazujú, čo si sami varia. Ďalšie stovky ľudí radia, ako jesť takzvane zdravo, ako chudnúť, a veľa sa ich venuje tomu všetkému dohromady.

Pretože ich je toľko, je jasné, že je medzi nimi veľká konkurencia, a preto potrebujú čo najväčšiu sledovanosť, aby im vďaka nej kvapkala nejaká tá reklama. Sú medzi nimi mamičky na materskej, ktoré sa len chcú pochváliť peknými tortičkami pre deti, majstri skvele ovládajúci pravidlá reklamného a gastronomického biznisu, ale aj prefíkanci, ktorí dokážu svojim fanúšikom nahovoriť, že kokosová voda má rovnaké zloženie ako krvná plazma, takže nie je potrebné piť nič iné.

No a jedným z prejavov poruchy foodmo napríklad je, že veľa ľudí začne kokosovú vodu piť, pretože získajú pocit, že len tak sa zaradia medzi tých vediacich, múdrych, ktorí sa orientujú v nových trendoch a stravujú sa tak, ako sa má.

Nie, nehovorte, že vám sa to nemôže stať. Napadlo vám pred tridsiatimi rokmi, že prestaneme jesť rožky a začneme sa vyhýbať múke? Že z reštaurácií zmizne jedlo s názvom katov šľah? Že na jedálnych lístkoch nenájdete kura s broskyňou? Že olivový olej sa stane bežnou súčasťou našich domácností?

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 72% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-08-05 13:36:50 - Feat.: 0 - Title: Valentína Sedileková, zakladateľka projektu Chuť žiť: Každá diéta len zvyšuje riziko depresie 02 - Modified: 2023-07-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Štúdie prinášajú prekvapivé výsledky: Tento bežný nápoj podporuje mužom erekciu a ženám libido 03 - Modified: 2023-07-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nebezpečenstvo ukryté v sladkých plodoch: Ako nás môže ohroziť ovocie?
01 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra 03 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Ťažké časy v paláci: Čo vieme o skutočnom zákulisií ochorenia kráľa Karol III. a princeznej Kate? 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 05 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 22:10