Na snímke košík s kuriatkami pozbieranými v lokalite Zuberec 5. augusta 2023. FOTO TASR - Erika ĎurčováSNÍMKA: Erika Ďurčová
StoryEditor

Ak zbierate huby do igelitky, koledujete si o problémy, tvrdí lekár. Na čo si dať ešte veľký pozor?

15.08.2023, 00:00
  • Zámena jedlých húb za nejedlé či jedovaté môže mať dramatické následky
  • Hubárska sezóna pravidelne privádza do nemocníc pacientov s otravou a zažívacími problémami.
  • Lekári preto pred zberom nesprávnych húb, ich zlou úpravou či skladovaním, neustále varujú.

"Na zbere a konzumácii húb sú nebezpečné dve veci," hovorí, Aleš Průcha, lekár a vedúci metabolickej jednotky intenzívnej starostlivosti II. internej kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brne. "Prvou je zlé skladovanie a nedostatočná úprava húb, ktoré môžu spôsobiť najmä gastrointestinálne ťažkosti, teda hnačku a vracanie." Priebeh otravy z húb však môže závisieť aj od veku chorého.

"U mladých pacientov väčšinou nehrozia žiadne závažné komplikácie, starších však vzhľadom na riziko rozvoja dehydratácie prijímame na 24 až 48 hodín na infúznu liečbu a monitorovanie životných funkcií," opisuje brnenský lekár. "Ide o menej závažnú komplikáciu a našťastie sa s ňou stretávame najčastejšie."

Igelitky hubám nesvedčia

Za ďalšie nebezpečenstvo považuje doktor Průcha priame požitie jedovatých húb. Niektoré spôsobujú "iba" zažívacie ťažkosti. Takými sú napríklad podpňovky, vzácny hríb satan, ale aj väčšina hríbovitých húb, ktoré po rozkrojení zmodrajú a obsahujú termolabilné toxíny.

To sú jedy, ktoré sa rozkladajú pri vyšších teplotách. "Problém však nastane,

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 73% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-06-22 22:16:09 - Feat.: 0 - Title: Spoveď trénerky: Milovala som zjesť všetko, čo chcem, keď sa nik nepozerá. A potom prišlo zúfalstvo 02 - Modified: 2023-06-16 09:04:47 - Feat.: 0 - Title: Začínate deň kávou, pečivom či citrónovou vodou? Robíte chybu a škodíte svojmu zdraviu 03 - Modified: 2023-06-21 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Ľudia sú v jedle rozmaznaní. Naše babičky prežili zimu s kyslou kapustou a zemiakmi, odkazuje šéfkuchár
01 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 04 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 05 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 05:34