Na snímke košík s kuriatkami pozbieranými v lokalite Zuberec 5. augusta 2023. FOTO TASR - Erika ĎurčováSNÍMKA: Erika Ďurčová
StoryEditor

Ak zbierate huby do igelitky, koledujete si o problémy, tvrdí lekár. Na čo si dať ešte veľký pozor?

15.08.2023, 00:00
  • Zámena jedlých húb za nejedlé či jedovaté môže mať dramatické následky
  • Hubárska sezóna pravidelne privádza do nemocníc pacientov s otravou a zažívacími problémami.
  • Lekári preto pred zberom nesprávnych húb, ich zlou úpravou či skladovaním, neustále varujú.

"Na zbere a konzumácii húb sú nebezpečné dve veci," hovorí, Aleš Průcha, lekár a vedúci metabolickej jednotky intenzívnej starostlivosti II. internej kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brne. "Prvou je zlé skladovanie a nedostatočná úprava húb, ktoré môžu spôsobiť najmä gastrointestinálne ťažkosti, teda hnačku a vracanie." Priebeh otravy z húb však môže závisieť aj od veku chorého.

"U mladých pacientov väčšinou nehrozia žiadne závažné komplikácie, starších však vzhľadom na riziko rozvoja dehydratácie prijímame na 24 až 48 hodín na infúznu liečbu a monitorovanie životných funkcií," opisuje brnenský lekár. "Ide o menej závažnú komplikáciu a našťastie sa s ňou stretávame najčastejšie."

Igelitky hubám nesvedčia

Za ďalšie nebezpečenstvo považuje doktor Průcha priame požitie jedovatých húb. Niektoré spôsobujú "iba" zažívacie ťažkosti. Takými sú napríklad podpňovky, vzácny hríb satan, ale aj väčšina hríbovitých húb, ktoré po rozkrojení zmodrajú a obsahujú termolabilné toxíny.

To sú jedy, ktoré sa rozkladajú pri vyšších teplotách. "Problém však nastane,

Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 73% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-06-22 22:16:09 - Feat.: 0 - Title: Spoveď trénerky: Milovala som zjesť všetko, čo chcem, keď sa nik nepozerá. A potom prišlo zúfalstvo 02 - Modified: 2023-06-16 09:04:47 - Feat.: 0 - Title: Začínate deň kávou, pečivom či citrónovou vodou? Robíte chybu a škodíte svojmu zdraviu 03 - Modified: 2023-06-21 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Ľudia sú v jedle rozmaznaní. Naše babičky prežili zimu s kyslou kapustou a zemiakmi, odkazuje šéfkuchár
01 - Modified: 2025-12-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Piekli sa v kláštoroch, u šľachty i ako afrodiziakum. Ako sa medovníky a perníky stali súčasťou histórie 02 - Modified: 2025-12-12 15:00:00 - Feat.: - Title: Karin Šturcová: Silná káva a silná žena nie sú pre každého. Žena, a mladá, je pre mnohých ťažšie stráviteľné 03 - Modified: 2025-12-12 12:13:48 - Feat.: - Title: Mzdy rástli vo všetkých odvetviach, v gastre takmer o deväť percent. Ktoré porazili infláciu? 04 - Modified: 2025-12-12 08:00:00 - Feat.: - Title: Portugalci na Slovensku, ktorí vedia podnikať. Bratislava sa rozrástla o ďalšiu prevádzku Beija Flor 05 - Modified: 2025-12-11 23:00:00 - Feat.: - Title: Lacný „zázrak“, ktorý máme takmer všetci doma: Prospieva kostiam, pečeni aj chudnutiu a skvelo chutí
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. december 2025 22:13