Huby nie sú len delikatesou. Mnohé z nich predstavujú aj významný zdroj vitamínov. Na svete je známych okolo 1,5 milióna rôznych húb, pričom v našej oblasti môžete naraziť na približne 10-tisíc druhov.
Svoje vedomosti o hubách si môžete overiť v kvíze:
Niektoré národy, napríklad obyvatelia Škandinávie, voľne rastúce huby vôbec nezbierajú, inde je naopak hubárčenie nesmierne populárne.
Veľa vody a veľa prospešnej vlákniny
Čerstvé huby obsahujú predovšetkým vodu, a to zhruba 70 až 95 percent v závislosti od veku huby, čo je tiež dôvod, prečo sa nám obsah košíka po usušení zmrští na malú kôpku.
Vďaka tomu však majú minimálne množstvo kalórií, a preto sa odporúčajú pri diétach.
V hubách sa nachádzajú základné živiny: bielkoviny, cukry, tuky. Steny hubových buniek sú tvorené zo zlúčenín cukrov a chitínu, ktorý sa chemicky podobajú celulóze (vláknine) a kvôli svojej ťažkej stráviteľnosti podporujú pohyb čriev, čo je vo finále bonus pre naše trávenie.
Karotén v kuriatkach, "déčko" v šampiňónoch
Ako asi viete, pre správny vývoj a činnosť nášho tela sú dôležité esenciálne aminokyseliny - to sú látky, ktoré si náš organizmus nevie ...
Zostáva vám 85% na dočítanie.