StoryEditor

Sú plné vitamínov, ideálne pri chudnutí a majú liečivé účinky. Čo všetko ste o hubách nevedeli?

Huby je ideálne zbierať v čistých lokalitách, ako sú lesy, lúky či miesta okolo vodných plôch. Vyhnite sa zberu v okolí rôznych skládok, ciest a iných zdrojov znečistenia.

Huby nie sú len delikatesou. Mnohé z nich predstavujú aj významný zdroj vitamínov. Na svete je známych okolo 1,5 milióna rôznych húb, pričom v našej oblasti môžete naraziť na približne 10-tisíc druhov.

Svoje vedomosti o hubách si môžete overiť v kvíze:

​Niektoré národy, napríklad obyvatelia Škandinávie, voľne rastúce huby vôbec nezbierajú, inde je naopak hubárčenie nesmierne populárne.

Veľa vody a veľa prospešnej vlákniny

Čerstvé huby obsahujú predovšetkým vodu, a to zhruba 70 až 95 percent v závislosti od veku huby, čo je tiež dôvod, prečo sa nám obsah košíka po usušení zmrští na malú kôpku.

Vďaka tomu však majú minimálne množstvo kalórií, a preto sa odporúčajú pri diétach.

V hubách sa nachádzajú základné živiny: bielkoviny, cukry, tuky. Steny hubových buniek sú tvorené zo zlúčenín cukrov a chitínu, ktorý sa chemicky podobajú celulóze (vláknine) a kvôli svojej ťažkej stráviteľnosti podporujú pohyb čriev, čo je vo finále bonus pre naše trávenie.

Karotén v kuriatkach, "déčko" v šampiňónoch

Ako asi viete, pre správny vývoj a činnosť nášho tela sú dôležité esenciálne aminokyseliny - to sú látky, ktoré si náš organizmus nevie ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-01-29 11:55:05 - Feat.: 0 - Title: Huby rastú aj teraz. Treba len vedieť, kde hľadať, radí mykológ
01 - Modified: 2024-10-05 06:00:00 - Feat.: - Title: Mykológ: Prečo nemožno hubu označiť za liek, ktorá je afrodiziakom a ktoré majú najviac liečivých látok? 02 - Modified: 2024-10-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Záchrana probiotikami: Prečo sú dôležité, ako súvisia s ADHD a na čo by si histaminici mali dať pozor? 03 - Modified: 2024-10-02 15:30:00 - Feat.: - Title: Heslo vládnej konsolidácie: My nediskutujeme, my vám oznamujeme! 04 - Modified: 2024-09-26 08:32:42 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Espresso za jedno euro, polievka za 3,50. Bistro v Sade Janka Kráľa zafixovalo ceny, uchváti ťa aj priestor 05 - Modified: 2024-09-24 11:19:21 - Feat.: - Title: Prvý Slovák, ktorý získal michelinskú hviezdu: Bratislava je drahšia ako Viedeň, je to pre mňa fenomén
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
08. október 2024 12:21