Pixabay
StoryEditor

Krivé mrkvy, malé jablká. Reťazce začínajú predávať "chybné" plody

05.07.2017, 13:55
Zemiak menší ako tri centimetre, pásikavá paprika, krivá mrkva, jablká menšie ako šesť centimetrov v reze alebo nerovnomerne vyfarbené. Skôr by všetka táto zelenina či ovocie skončili buď na komposte, alebo ako potrava pre hospodárske zvieratá alebo v lepšom prípade ako mušt či mrazená zmes.

Od minulého roka časť z nej zje človek, ktorý si ju vo vybraných obchodoch podľa iDNES kúpi ako tzv. neštandardnú.

Táto zelenina a ovocie nespĺňajú pomerne prísne a podrobné normy buď európske alebo priamo vytvorené jednotlivými obchodnými reťazcami. Inak je v poriadku a chuťovo či zdravotne je rovnaká ako tá "normálna". Pokrivkáva len jej vzhľad. Obchody, ktoré ju dnes ponúkajú napríklad v Česku, si ju preto nazvali po svojom ako "dokonale nedokonalú" (Tesco), "neobyčajnú" (Penny) či "škaredú" (rohlík.cz).

Čo môže spôsobiť kameň
Pravdupovediac, pre bežného spotrebiteľa, je niekedy rozdiel medzi ňou a normou neviditeľný. Rozdiel sa možno ešte tak dá všimnúť pri mrkve, "škaredá" je väčšinou viac zahnutá a väčšie ako rovné sviečky predávané voľne či vo zväzkoch. Zemiaky sú niekedy maličké guličky, ale inokedy je veľkosť klasická, a či majú škvrny, ktoré normálne zemiaky nemajú, laik odhalí len ťažko.

"Niektorá mrkva nenarástla úplne presne rovná, pretože pri raste narazila v pôde napríklad na kameň. A to, že by mala skončiť niekde na zahnojenom pláte, je nám ako pestovateľom ľúto, "hovorí obchodný riaditeľ odbytového družstva Polabia Petr Štefko.

A pripomína, že aj na neštandardnú zeleninu boli vynaložené náklady na energie, ľudskú prácu, na pestovanie či naftu ako na tú krásnu. Takže to, že teraz dodávajú aj túto zeleninu alebo jej časť do Tesca, im pomáha aj ekonomicky vylepšovať výsledok.

Výhodná je kúpa škaredých mrkiev, zemiakov či jabĺk aj pre zákazníka. Vždy sú totiž lacnejšie ako klasika.

"V ponuke máme, škaredú 'karotku, zemiaky, ktoré sú o zhruba 25 percent lacnejšie ako ich krajšie kolegyne," opisuje hovorkyňa on-line reťazca rohlík.cz Michala Gregorová. V Tescu, ktoré ju v Česku začalo pred rokom predávať v dvanástich obchodoch, teraz už v 23, ide o zľavu dvadsať percent. V Penny činí zľava minimálne desať percent a po krátkej prestávke sa teraz bude postupne podľa úrody predávať deväť druhov.

Všetky zúčastnené reťazce hlásia o nedokonalú zeleninu a ovocie celkom veľký záujem. U rohlík.cz je už aktuálne štvrtina všetkých mrkiev či zemiakov na ňom predaných práve tých nedokonalých.

Za rozvírením záujmu o "krivú" produkciu v poslednom roku stojí hlavne organizácia Zachráň jedlo, snažiaca sa, ako názov napovedá, zamedziť plytvaniu potravinami. Podľa Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo OSN sa až dvadsať percent poľnohospodárskej produkcie nedostane k spotrebiteľovi kvôli prísnym nárokom na vzhľad. Tomu zodpovedajú aj odhady poľnohospodárov, ktoré spolok Zachráň jedlo nazbieral v priebehu dvoch rokov a desiatok rozhovorov so všetkými zúčastnenými stranami.

EÚ za to nemôže
Obrovský systém noriem a požiadaviek na ovocie a zeleninu pritom zákazník nevidí a aj obchodné reťazce a poľnohospodári sú z neho ochotní poodhaliť len kúsky.

Na úrovni Európskej únie je dnes presne stanovené, čo má predajca plniť, len u desiatich druhov ovocia a zeleniny. Konkrétne ide o jablká, citrusy, kiwi, šaláty, broskyne (a nektarinky), hrušky, jahody, papriky, hrozno a paradajky.

Zvyšné presné štandardy na ďalších 26 výpestkov zrušila Európska komisia v roku 2009, vrátane toľko kritizovaného tvaru uhoriek. To však neznamená, že by krivé uhorky zaplavili české obchody a farmárom sa uľavilo. Podrobný a tajný systém parametrov, čo má ktoré ovocie či zelenina plniť, totiž majú samotné obchodné reťazce a bez nich sa zaobíde len málo veľkých poľnohospodárov.

"Každý reťazec má vlastné nastavenia. Niektoré napríklad neberú jablká od kalibru 60 milimetrov, niektoré áno, "približuje aj Štěpán Chára z Bohemia Apple, jedného z najväčších producentov jabĺk. A ako dodáva Peter Štefko: "Špecifiká reťazcov sú samozrejme rôzne prísne a niektoré majú nulovú toleranciu, čo u niečoho, čo sa pestuje na poliach, nie je mnohokrát jednoduché."

Ako odkrýva hovorkyňa Penny Marketu Monika Lebedová, tak inšpektori kvality kontrolujú príjem ovocia a zeleniny na každom ich centrálnom sklade. Odoberajú kontrolné vzorky a zameriavajú sa na vady ťažké (hniloba, pleseň, poškodenie škodcami) a ľahké (povrchové chyby, farebnosť, kaliber, teda priečny priemer).

"Ďalej meriame parametre ako kaliber niektorých druhov jabĺk, citrusov, paradajok, množstvo cukru u citrusov, melónov a ananásov a obsah šťavy napríklad u citrusov. Podľa dosiahnutých hodnôt a kvantifikácie chýb sa rozhoduje, či bude tovar prijatý a ďalej ponúkaný zákazníkom, alebo vrátený dodávateľovi, "opisuje Lebedová.

Obchodníci síce tvrdia, že späť sa dodávateľom vracajú len jednotky percent tovaru, z odpovedí poľnohospodárov sa zdá situácia dramatickejšia.

Sociologický ústav vlani vykonal výskum verejnej mienky a potvrdzuje, že záujemcovia o "krivú" zeleninu a ovocie sa nájdu. Pri zachovaní rovnakej ceny si tú dokonalú vyberú dve tretiny českej verejnosti. "Vysvetliť zákazníkovi princíp, prečo je dobré si takú zeleninu a ovocie kupovať, je kľúčové pre pochopenie a pre vytvorenie dopytu," hovorí na to Anna Strejcová, ktorá sa touto problematikou v Zachráň jedlo zaoberá.

Keď sa poľnohospodári v obchodoch neuchytia, musia si poradiť inak. Jablká a ďalšie ovocie môžu skončiť v mušte, alebo ak splnia kritériá na pesticídy a ďalšie látky, v detských výživách. Krivé kúsky zeleniny najčastejšie končia v mrazených zmesiach.

01 - Modified: 2024-04-12 14:39:44 - Feat.: - Title: „Aprílovky“ namiesto „májoviek“. Počasie je popredu aj o 50 dní, prvým testom prejdú čerešne 02 - Modified: 2024-03-08 23:00:00 - Feat.: - Title: Vegetácia je popredu o dva až tri týždne. HN sa pozreli, ako farma rieši čerstvú hrozbu mrazov (+ video) 03 - Modified: 2024-02-16 12:30:00 - Feat.: - Title: Niektoré ti privodia hypoglykemický šok, iné podráždia ústa a pažerák. Tieto exotické plody ťa na dovolenke môžu zabiť 04 - Modified: 2023-10-25 08:17:51 - Feat.: - Title: Prídeme o banány? Najobľúbenejšie ovocie na svete napáda zákerné hubové ochorenie 05 - Modified: 2023-10-12 10:16:40 - Feat.: - Title: Cuketa v „strese“ vás môže aj zabiť, pozor aj na uhorky. Expert varuje predovšetkým záhradkárov
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 16:33