Protest proti islamizáciiHN/Peter Mayer
StoryEditor

Povedz radšej Jégé! Ako môžeme poslať vulgarizmy do zabudnutia (glosa)

25.06.2016, 13:50

Slovenský jazyk dnes viac ako inokedy čelí ťažkej invázii na všetkých frontoch prejavu. V prvej línii stojí nadúroda vulgarizmov. Rozhodli sme sa povedať dosť. A rázne vystúpiť na obranu materčiny.

Koniec vulgarizmom

Ako prvý krok sme sa rozhodli zatočiť s nadávkami. Nielen ich vymazať z bežného jazyka, ale zároveň uvoľnené miesto využiť na rozvíjanie národného povedomia. Riešenie je jednoduché. Nadávky stačí nahradiť odkazmi na významné osobnosti alebo udalosti v slovenskej kultúre.
Použitie v praxi je ešte jednoduchšie. Ilustračný príklad. Ste na úrade, čakáte viac ako hodinu a keď sa konečne dostanete na rad, úradník vám oznámi, že ide na obedňajšiu prestávku. Čím vás určite nepoteší.

Ledaže... (!) sa situáciu rozhodnete využiť na všeobecný rozvoj národného povedomia. Teda, namiesto nadávky „Čo im tu j*be?“ radšej nadšene zvoláte: „Čo im tu Jégé?“ Následne sa otočíte na ostatných čakateľov v rade a vysvetlíte im, že Ladislav Nádaši-Jégé bol významný spisovateľ, publicista a dramatik. Narodil sa v Dolnom Kubíne, okrem iného napísal román Svätopluk a začnete diskusiu na tému, aká je ich obľúbená práca od spomínaného autora.  

Netreba sa báť počiatočného odmietania či strachu v očiach oslovených ľudí. Nerobíte to pre seba, ale pre jazyk. Preto ak začnú pred vami cúvať či utekať, neváhajte ich dobehnúť a pokračovať vo výklade zo života spomínaného významného dramatika.

Preukaz zdarma

Ideálny priestor pre nahrádzanie vulgarizmov pripomienkami na slovenských velikánov predstavujú protimigrantské pochody, stretnutia sympatizantov kotlebovcov či podobných národných zjavov. Práve tu panujú dvojnásobne vhodné podmienky. Predovšetkým, účastníci pochodov zvyčajne nejdú po nadávku ďaleko. Na druhej strane, ako strážcovia slovenskej kultúry len ťažko môžu niečo namietať, ak im budete opakovane pripomínať významných slovenských velikánov, kedykoľvek siahnu po vulgarizme.

No aj pre prípad nepochopenia či iných komplikácií máme pre vás darček. Pravý Preukaz rozvíjača národného povedomia namiesto vulgarizmov. (Nájdete ho v piatkovom HN Magazíne). Preukaz stačí si vystrihnúť, nalepiť fotografiu a dať do vhodného plastového obalu. A ak sa na prvý raz kartičku nepodarí pekne vystrihnúť, vždy môžete povedať: „Choďte s takou blbosťou niekam do Hečka.“ (František Hečko, spisovateľ, autor diela Červené víno).

01 - Modified: 2024-04-15 12:35:28 - Feat.: - Title: Potýčka v gruzínskom parlamente. Opozičný poslanec udrel člena vlády kvôli zákonu o zahraničných agentoch 02 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 03 - Modified: 2024-04-06 17:53:27 - Feat.: - Title: Švajčiarski farmári pred budovou vlády na protest pohodili ovce usmrtené vlkmi. Žiadajú od štátu akciu 04 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Výtvarníčka Jana Bednárová: Keď prídem z Indie, nevidím u nás žiadny problém
menuLevel = 2, menuRoute = style/hn-magazin, menuAlias = hn-magazin, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 20:46