StoryEditor

Tanečná Eurovízia má víťazku. Slovensko neuspelo

20.06.2015, 16:45

Návrat po 20 rokoch, ale bez úspechu. Včera večer v českej Plzni vyvrcholila tanečná súťaž Eurovízia pre mladých tanečníkov, na ktorej sa po takmer 20 rokoch opäť zúčastnilo aj Slovensko. Na súťaži organizovanej Európskym zväzom vysielateľov (EBU) sa dovedna predstavilo 10 krajín Európy, vrátane Českej republiky a Poľska.

Reprezentantke Slovenska Valérii Staškovej sa nepodarilo prebojovať do super-finálového duelu a v súťaži sa tak neumiestnila. Trofej si nakoniec domov odniesla len 18-ročná rodáčka z Poľska, Viktória Nowaková (na snímke), ktorá sa predstavila moderným baletným sólom Piece In Old Style. „Toto je najšťastnejší deň v mojom živote,” povedala Viktória novinárom tesne po prevzatí výhry.


Organizátor súťaže, verejnoprávna ČT, dala dôraz na detail a dynamiku. Večerom sprevádzal známy český moderátor Libor Bouček, ktorý prekvapil výbornou znalosťou anglického jazyka a spontánnosťou. Valéria Stašková sa odprezentovala ako tretia v poradí. Ako jedna z mála súťažiacich stavila na klasické baletné číslo Esmeralda, ktoré ozvláštnila použitím tamburíny. Nácvik takmer dvojminútového čísla podľa jej vlastných slov trval pár mesiacov. Porota skladajúca sa z troch profesionálnych tanečníkov z Českej republiky, Španielska a Kanady vystúpenie Valérie pochválila. Najviac bola vyzdvihnutá jej tanečná technika a prirodzené vystupovanie. Valéria sa neskôr predstavila aj v skupinovom vystúpení spolu s reprezentantmi Holandska, Slovinska, Nórska a Malty. Na naučenie sa komplikovanej skupinovej choreografie mali všetci reprezentanti len 5 dní.



 

Napriek neumiestneniu sa si Valéria svoje skúsenosti z Plzne pochvaľuje. „Atmosféra v Plzni je úžasná. Nechce sa mi veriť, že už za pár dní odchádzam, je to naozaj neuveriteľné. Všetci sú tu veľmi milí, robia všetko preto, aby to vyzeralo čo najlepšie, naozaj odvádzajú veľký kus práce, čo je bez pochyby vidieť,“ uviedla tesne pred súťažným večerom pre slovenský fanklub Eurovízie OGAE Slovakia. O vzťahoch medzi súťažiacimi následne dodala: „nemám pocit že by sme sa navzájom vnímali ako konkurencia, čo mi príde neskutočne úžasné. Ja nie som totiž typ stvorený na súťaže. Cítim sa, ako keby sme sa všetci poznali roky. Navzájom si pomáhame, a to je naozaj super.“


Snímky: EBU
 

Víťazka súťaže Viktória Nowaková z Poľska, ktorá s tancom začala, keď mala 8 rokov, teraz získa finančnú odmenu vo výške 7-tisíc eur. Podľa komentátorov večera sa však profesne nestratí ani jeden z finalistov. Súťaž totiž pravidelne sledujú lovci tanečných talentov z celej Európy. Pracovné ponuky tak čoskoro môže očakávať aj čerstvá maturantka Valéria Stašková.


 

Eurovízia pre mladých tanečníkov je organizovaná každé dva roky. Víťazstvo Poľska v tohtoročnej edícii automaticky neznamená, že organizačnú štafetu od ČT v roku 2017 prevezme poľská verejnoprávna TVP. Tá totiž súťaž organizovala pred dvoma rokmi v severopoľskom Gdaňsku. O organizáciu môže prejaviť záujem každá členská televízia EBU, vrátane RTVS, o dva roky to bude na Malte.

Súťaž nie je len kultúrnym podujatím, ale svojou kvalitou slúži aj ako inšpirácia pre mladých začať sa tanečnému umeniu venovať. RTVS tak svojou účasťou nepodporuje len domácu tanečnú tvorbu, ale aj umenie tanca ako také.

Záznam z vysielania si môžete pozrieť na oficiálnej stránke tanečnej Eurovízie.


Autor je politológ, pôsobí na Univerzite v Uppsale, vo Švedsku

01 - Modified: 2007-06-29 08:07:00 - Feat.: 0 - Title: Britsko-taliansky duel pokračuje v Magny Cours
01 - Modified: 2023-09-26 15:00:49 - Feat.: - Title: Na strednej škole v Plzni unikla neznáma látka, evakuovali štyristo ľudí 02 - Modified: 2023-09-13 08:40:05 - Feat.: - Title: VIDEO Česká väznica plná pervitínu sa objaví v sérii na Netflixe. Tá ukazuje najtvrdšie väzenia na celom svete 03 - Modified: 2023-08-10 09:00:00 - Feat.: - Title: Kreativita mu rozhodne nechýba. Bezdomovec z Plzne sa rozhodol prečkať noc vo verejnej sušičke na prádlo 04 - Modified: 2023-01-18 12:47:12 - Feat.: - Title: Česká rieka vyplavila zohavené telo Slováka. Muž nemal hlavu ani genitálie 05 - Modified: 2021-06-18 14:26:42 - Feat.: - Title: V plzenskej firme unikol sírovodík. Dvaja ľudia sú mŕtvi a ďalší dvaja bojujú o život v kritickom stave
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 18:44