StoryEditor

Krištáľové krídlo prinieslo silné okamihy, ale aj nečakané zvraty: Prekvapenie čakalo najmä v športe

29.01.2017, 21:26
Autor:
ipip
Dvadsiaty ročník oceňovania najvýznamnejších osobností Slovenska má svojich laureátov. O laureátoch Krištáľového krídla za rok 2016 sa rozhodovalo v nedeľu 29. januára v priamom prenose o 20.25 na Jednotke. Jubilejný galavečer sa niesol v slávnostnej atmosfére, nabitý osobnosťami a veľkolepým programom.

Už po 20-krát si Slovensko Krištáľovým krídlom takto uctilo a ocenilo výnimočné osobnosti kultúrnej, vedeckej, hospodárskej i umeleckej sféry. O nominovaných v deviatich kategóriách rozhodli odborné poroty v tajnom hlasovaní.

Nominanti

Medzi nominovanými bol napríklad huslista Dalibor Karvay, speváčka Celeste Buckingham, športovci  Ladislav a Peter Škantárovci a ďalší. „Medzi nominovanými je čoraz viac úspešných mladých ľudí. Teší ma to, pretože Krištáľové krídlo nie je len ocenením celoživotného diela, ale v prvom rade vyzdvihuje konkrétny počin za daný rok. Väčšina ľudí dosahuje najlepšie výsledky v mladšom a strednom veku. Majú energiu, zdroje, informácie a chuť pracovať na svojom zdokonaľovaní. Sú otvorení novým myšlienkam a nápadom,“ uviedla autorka Krištáľového krídla Mária Vaškovičová a dodala: „tradícia je putom životaschopných a Krištáľové krídlo má stále väčšiu hodnotu aj preto, že oceňuje ľudí, ktorí zostali žiť, pracovať a tvoriť na Slovensku.“

Do top trojice v kategórii Filantropia sa dostal aj 15-ročný Ondrej Vrábel, autor tzv. Pinf hier, neziskového projektu pre deti s mentálnym postihnutím. „Chcel som pomôcť sesternici mojej maminy Dáške, ktorá má detskú mozgovú obrnu. Toto bola najjednoduchšia cesta,“ vysvetlil Ondrej.

Mená laureátov 20. ročníka Krištáľového krídla boli, až do okamihu veľkolepého galavečera, uložené všetky v obálkach v trezore. Otvorili sa až krátko pred začiatkom za prítomnosti predsedov porôt a médií, upresnil predseda Veľkej poroty Krištáľového krídla a predseda predstavenstva COOP Jednota Slovensko Gabriel Csollár.

Hostiteľmi galavečera boli herci Helena Krajčiová a Marián Mitaš, ktorí celý večer moderovali. V programe vystupovala Mária Čírová, Jana Kirschner, Celeste Buckingham s Vladisom či Robo Papp a Thomas Puskailer v prekvapujúcom spojení.

"Poctu Mariánovi Vargovi vzdá krehká a talentovaná sólistka SND Linda Ballová. Súčasťou bolo aj hudobné číslo violončelistky Magdalény Izakovičovej a pôvabnej sopranistky Lucii Kubekovej so skladbou z filmu Piaty element. Galavečerom nás budú doprevádzať slovenská new-age popová kapela King Shaolin a komorný orchester pod taktovkou Slava Solovica. Do toho vystúpia tanečníci z RDS Company a sólisti baletu SND,“ priblížil režisér galavečera Nikita Slovák.

„Každý ročník so sebou priniesol dôležitý medzník a práve ten posledný vo mne vždy najviac zarezonuje. Samotné osobnosti, či už nominované, ocenené, v porote alebo v sprievodnom programe, dávajú každému z nich individuálnu pečať. Veľmi ma teší, že sa nám rok čo rok darí napĺňať slogan, ktorý nesie Krištáľové krídlo: Premeňme sny na hodnoty,“ dodala na záver Mária Vaškovičová.

Prezident Andrej Kiska sa tohto ročníka nezúčastnil a svoj príhovor predniesol len prostredníctvom videovizitky. Po ňom nasledovala prvá kategória Filantropia. Medzi nominovanými bola Terézia Drdulová, Soňa Findorová a Ondrej Vrábel. Cenu si však odniesol Ondrej Vrábel. "Veľmi pekne ďakujem za toto ocenenie a neuveriteľne si ho vážim. Nesmierne ďakujem," vyjadril sa Ondrej.

V kategórii šport boli nominovaní Dominika Cibulková, Ladislav a Peter Škantárovci a Marek Hamšík, cenu odovzdal športovec Matej Tóth a speváčka Mirka Partlová.

Krištáľové krídlo získal Ladislav a Peter Škantárovci: "Je to pre mňa veľké prekvapenie, ale aj veľké potešenie, česť a známka toho, že naozaj sa nám v minulej sezóne podarilo dosiahnuť niečo výnimočné a nielen pre seba ale ja pre celé Slovensko. Chcel by som sa poďakovať najmä svojej rodine. Toto ocenenie patrí medzi top ocenenia, ktoré sme kedy získali," vyjadril sa Peťo Škantár.

V kategórii Šport získali krištáľové krídlo slovenskí reprezentantí vo vodnom slalome bratranci Ladislav (vpravo) a Peter (vľavo) Škantárovci. V kategórii Šport získali krištáľové krídlo slovenskí reprezentantí vo vodnom slalome bratranci Ladislav (vpravo) a Peter (vľavo) Škantárovci. TASR/A. Galica

"Boli sme poctení už len tým, že sme boli nominovaní a že sme dostali šancu zúčastniť sa olympijských hier. V našom veku sme boli prvýkrát nominovaní a podarilo sa nám hneď vyhrať," dodal Ladislav Škantár. Prekvapenie však bolo jasne badať najmä na tvári Dominiky Cibulkovej.

Potom nasledovalo vynikajúce živé vystúpenie Márie Čírovej s piesňou Unikát.

V nasledujúcej kategórii literatúra a publicistika boli nominovaní Daniel Hevier, Ľubica Hargašová a Marián Pauer. Minister kultúry Marek Maďarič a herečka a moderátorka Katarína Brychtová odovzdali cenu laureátovi Danielovi Hevierovi.

"Veľmi pekne ďakujem porote, ktorá si všimla moju bielu kaligrafiu a aj mojej manželke a deťom. Chcem aj zablahoželať aj kolegom z tejto kategórie, ktorí by tu mohli pokojne stáť miesto mňa," uviedol laureát.

Nominovaní v kategórii hospodárstvo: Vladimír Bakeš, Martin Krekáč a Štefan Máj, ktorý získal aj prestížnu cenu.

V kategórii hudba: Dalibor Karvay, Rastislav Štúr, a Ivan Šiller. Cenu Daliborovi Karvayovi odovzdali slovenská skladateľka a klaviristka Ľubica Čekovská a slovenský operný basista Štefan Kocán.

Nechýbalo aj vystúpenie Jany Kirschner s piesňou Voda hlboká. V ďalšej kategórii rock, pop, jazz boli nominovaní Igor Timko, Celeste Buckingham a Juraj Bartoš. Danica Jurčová a Marcel Merčiak odovzdali cenu Igorovi Timkovi. "Pri nedávnom koncerte, som sa stretol s Mekym Žbirkom a pýtal som ho sa či máva trému a on povedal, že iba vo výnimočných situáciách. Chcem teda poďakovať chlapcom z No Name, mojej rodine. Mojim študentom odkazujem, zajtra vyučovanie nebude, pán profesor ostáva oslavovať v Bratislave."

Kategória medicína a veda mala nominované tri mená: Michal Mego, Matej Ruttkay a Milan Profant. Pavol Frešo a Mária Čírová vyhlásili laureáta Michala Mega. Speváckym vystúpením potešila divákov Celeste Buckingham a Vladis s piesňou Run, run, run.

Kategória výtvarné umenie patrila Pavlovi Machovi: "Minulý rok bol zložitý, dnes som sa ani nepripravil. Ďakujem Petrovi Michalovi, a že výtvarníci vydržali so mnou," Macho poďakoval aj mnohým ďalším.

Z kategóriu divadlo a audiovizuálne umenie cenu získala Zuzana Mauréry, ktorá mala veľmi dojímavú reč, pri ktorej bolo jasné, že film, za ktorý získala cenu - Učiteľka, osobnostne zasiahol aj ju.

V kategórii Divadlo a audiovizuálne umenie si ocenenie prevzala herečka Zuzana Mauréry. V kategórii Divadlo a audiovizuálne umenie si ocenenie prevzala herečka Zuzana Mauréry. TASR/A. Galica

Známi laureáti za celoživotné dielo dostanú mimoriadne ceny

Tú si v tomto ročníku prevzali geniálny hudobník Marián Varga a úspešný manažér, športovec a filantrop Andrej Glatz.

Krištáľové krídlo je každoročne udeľované ocenenie osobnostiam na Slovensku, ktoré dosiahli vo svojom odbore mimoriadny úspech. Ocenenie je udeľované od roku 1997 v rôznych oblastiach spoločenského, kultúrneho, hospodárskeho a verejného života. 20 rokov Krištáľového krídla - viac ako 600 nominovaných, 202 ocenených najvýznamnejších osobností Slovenska vo výbere viac ako 120 porotcov.

01 - Modified: 2017-01-24 12:01:54 - Feat.: 0 - Title: 15-ročného Ondreja, vďaka výnimočnému projektu, nominovali na cenu Krištáľové krídlo
01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 03 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov 04 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 05 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 06:16