StoryEditor

Vianočné "niečo navyše": Pomoc je o empatii a súcite, nič viac a nič menej

29.12.2022, 08:00
  • Posledné neľahké roky nám ukázali, ako krehké je šťastie a zdravie.
  • Niektorí len spomíname, na ťažké pandemické chvíle, mraziace správy zo sveta, či na pocity z 24. februára.
  • Niektorí z nás však nespomínajú, ale aj naďalej kričia o pomoc. Je len na nás, aby sa z kriku nestal šepot.
  • Prečítajte si článok publikovaný  magazíne Prečo nie?!.

Slnko zapadá, pouličné lampy sa rozsvietili a vo vzduchu cítiť škoricu. To nemôže znamenať nič iné, ako príchod tých najkrajších sviatkov v roku. Počas adventu všetko akoby stíchne a pery sa namiesto slov menia na obyčajné, prajné a pokoj vnášajúce úsmevy.

Nie sú to len sviatky rodiny, pohody, a nedajbože komercie. Teda, záleží od každého z nás, ako a s čím si toto obdobie spájame. Pre niekoho je to mama vaľkajúca cesto, otec prepínajúci reklamy v televízii, manžel vo veľkom červenom svetri, ktorý si obliekol len pre radosť svojich detí, a pre iných zas neuróza kulminujúca sa v nákupných centrách.

image

Prečo nie?! SNÍMKA: Archív Hn

SNÍMKA: Archív Hn

Sú tu však aj takí z nás, ktorí nezažijú nič podobné, pokiaľ im to nedožičíme. Nie všetci majú toľké šťastie, aby mohli Vianoce prežiť v kruhu najbližších, v teple s hrnčekom horúceho čaju. Otázka znie, môžeme im dopriať aspoň kúsok nášho šťastia? Môžeme.

Ako vo svete, tak aj na Slovensku figuruje obrovské množstvo organizácií, ktoré sa rozhodli, nie len počas sviatkov, pomáhať tým menej šťastným. Je to ušľachtilé a neľahké poslanie, ktoré si nevyžaduje len empatiu a energiu robiť „niečo navyše“. Vyžaduje si odhodlanie, ktoré poháňa akákoľvek pomoc práve od nás, bežných ľudí.

Občianske združenie Vagus 

Niektorým určite známe združenie Vagus funguje už 11 rokov. Poskytuje sociálne služby ľuďom bez domova, ktorých žije v Bratislave, podľa odborných odhadov, okolo štyritisíc. „Máme tri programy, v ktorých poskytujeme odbornú pomoc, zameranú na ukončovanie bezdomovectva alebo znižovania rizík, ktoré sú spojené so životom na ulici,“ uvádza Alexandra Kárová, výkonná riaditeľka združenia.

Jedným z nich je nízkoprahové denné centrum DOMEC na Mýtnej ulici, kde môžu ľudia bez domova uspokojiť svoje základné životné potreby ako napríklad, ísť na toaletu, osprchovať sa, najesť sa, oddýchnuť si v teple, zobrať si čis...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-06-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Psychiater Péter Hunčík: Sme frustrovaný národ, základný odkaz o Slovensku však prichádza z vlády
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta 03 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 04 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 05 - Modified: 2024-04-17 12:26:34 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Koniec temnoty sa blíži, z Nemecka sa šíria dobré správy
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 08:30