Sv. Mikuláš (HN magazín) FOTO: ShutterstockFOTO: Shutterstock
StoryEditor

Mikuláš stratil plášť: Nástrahy sviatočných postáv a postavičiek a príhody, na ktoré sa nezabúda

  • Mikuláš sa deťom ukáže každý rok. Dokonca nie sám, ale s celou družinou.
  • Jej početnosť závisí od toho, koľko ľudí je ochotných pripojiť sa a predstavovať anjelov a čertov.
  • Či už ste toho svojho „absolvovali“, alebo vás ešte niekde cez víkend čaká, niektoré príhody vám možno budú povedomé.
  • Prečítajte si článok publikovaný v HN magazíne.

Dospelí sa môžu dostatočne vyšantiť, keď Mikuláša sami predstavujú. A to tak pri návštevách domácností, ako aj tam, kde sa zíde viac detí naraz, napríklad na krúžkoch. Na rôznych Mikulášov a, pochopiteľne, aj čertov a anjelov narazíme 5. decembra, teda v predvečer tohto sviatku, pokojne aj niekoľkokrát.

Môžeme si tak zostaviť vlastnú hitparádu tých najlepších. Medzi kritériami býva napríklad mohutnosť Mikulášovej postavy, žiarivosť a dĺžka jeho brady alebo krása ornátu, čo je omšové rúcho, ktoré mi svojím strihom pripomína pončo.

Pri zostavovaní rebríčka môžeme prihliadnuť tiež na rétorickú dokonalosť príhovorov rôznych Mikulášov a na precíznosť ich dikcie. Aj keď tu sa už hodí porovnávať za dlhšie časové obdobie, pretože zatiaľ čo si Mikuláša na ulici hojne obzeráme, pri jeho kázaní malým hriešnikom sme prítomní skôr len ojedinele.

Asi viete, na čo zmienkou o dikcii, a teda aj schopnosti rôznych Mikulášov artikulovať narážam. Áno, okrem odmeny v podobe dohodnutej sumy dostáva mikulášska družina často aj niečo na zahriatie, čo má, pochopiteľne, u Mikuláša neblahý vplyv na jeho spôsobilosť vyslovovať.

Napokon alkohol pôsobí nepriaznivo aj na koordináciu pohybov, čo sa môže týkať aj čerta. Počul som dosť zemitú historku, ku ktorej sa však nechcem ponáhľať. Rád by som zatiaľ zostal pri detskom pohľade na sviatok svätého Mikuláša, hoci Mikulášovia z nejakého mne neznámeho dôvodu chodia deň pred týmto sviatkom (ale niekedy aj víkend pred ním či víkend po ňom).

Asi preto, že ďalší deň zákonite prespia, napadá mi, ale naozaj chcem zostať pri detských spomienkach a bláznivejšiu historku si nechám až na koniec.​

Nazdar, strýko

Tú najskoršiu príhodu mám skôr zrekonštruovanú z rozprávania rodinných príslušníkov, ale zdá sa mi, že si na ňu matne spomínam. Asi poznáte ten pocit, keď sa vám stiera hranica medzi tým, čo vám o niečom z vášho detstva rozprávali neskôr rodičia, a tým, čo tvorí vašu autentickú spomienku.

Na návštevu k nám jazdievali starí rodičia spolu s mojím strýkom, ktorý ešte len mieril k dospelosti, ale pre mňa v mojich ani nie dvoch rokoch patril medzi tých veľkých. Z toho vyšla rodinná rada, ktorá usúdila, že práve strýko je osobou vhodnou na to, aby sa stal Mikulášom.

Avšak dieťa, kým o veciach nezačne viac premýšľať, koná úplne intuitívne. A tak som inštinktívne

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 72% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-05-12 15:00:00 - Feat.: 0 - Title: Smrad, zvony a zabudnite na srdečnosť. Úskalia toho, keď sa mešťan presťahuje na vidiek 02 - Modified: 2023-06-12 15:00:00 - Feat.: 0 - Title: K liečeniu bylinami sa pridávala mágia: Prečítajte si o tajomstvách slovenského bylinkárstva 03 - Modified: 2023-04-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nový generačný stret? Nechajte si tie rozumy
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Ťažké časy v paláci: Čo vieme o skutočnom zákulisií ochorenia kráľa Karol III. a princeznej Kate? 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 05 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 16:31