Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Európske novinárske ceny získali autori za témy migrácie alebo menšín či vojny

06.06.2024, 21:50
Autor:
ČTKČTK

Ocenenie za najlepšiu reportáž získal článok "Kazachstan-Sin-ťiang, Hranica sĺz", ktorý napísali Léa Polveriniová a Robin Tutenges z francúzskeho webu Slate.

Tohtoročné Európske novinárske ceny si odniesli autori príspevkov o migrácii, zarábaní na vojne alebo menšinách. Zvláštnu cenu získal medzinárodný projekt o hroboch migrantov vo viacerých európskych krajinách. Na dnešnom vyhlásení o tom informovali organizátori ocenenia.

Ocenenie za najlepšiu reportáž získal článok "Kazachstan-Sin-ťiang, Hranica sĺz", ktorý napísali Léa Polveriniová a Robin Tutenges z francúzskeho webu Slate.

Prenasledovanie menšín

Reportáž opisuje prenasledovanie moslimských menšín v Číne prostredníctvom príbehov preživších z Kazachstanu, východného Turkestanu a Sin-ťiangu, ktorí prešli čínskymi prevýchovnými tábormi.

Článok "Vojnové psy: Sprievodca ruskými vojnovými oligarchami" kolektívu autorov ruského exilantského webu Projekt získal prvé miesto v kategórii Inovácia. Článok sa zaoberá úlohou ruských oligarchov vo vojne proti Ukrajine. Odhaľuje, ako najbohatší Rusi zarobili miliardy dolárov na obranných zákazkách a výrobou zbraní používaných na zabíjanie civilistov v ukrajinských mestách.

V kategórii Investigatívna reportáž porota ocenila text "Irak bez vody: Cena ropy pre Taliansko", v ktorom autorky Sara Maniseraová a Daniela Salaová z talianskej Irpi Media odhaľujú škodlivé dopady neregulovanej ťažby ropy a odvodňovania kvôli ťažbe v Iraku. Skúmajú tiež nedostatok regulácií a zodpovednosti európskych ropných spoločností pri zvyšovaní investícií mimo Únie.

Odhalenie násilia

Novinársku cenu za migráciu si odniesol článok "Ako Európa preniesla ochranu hraníc do Afriky" Andreja Popovicu na reportážnom webe In These Times.

Text skúma, ako Európska únia nakladá s peniazmi na migráciu. Autor navštívil hranicu medzi Senegalom a Mauritániou, aby analyzoval opatrenia Únie a používanie sledovacích zariadení senegalskými policajnými zložkami v projektoch vo výške niekoľko miliónov eur z európskych daní.

Cenu za verejnú diskusiu získal text "Zradili sme generáciu", v ktorom Nataša Markovičová na webe Preiskovalno.si opisuje násilie v slovinských domovoch pre seniorov. Rozpráva príbehy a svedectvá rodinných príslušníkov seniorov, ktorí boli vystavení násiliu, a spája ho s európskym problémom starnutia populácie a nedostatkami systému starostlivosti o seniorov.

Zvláštna cena za rok 2024 bola udelená investigatívnemu projektu štyroch mediálnych organizácií pod názvom "Vyšetrovanie pohraničných hrobov", ktorý odhalil existenciu viac ako 1000 neoznačených hrobov migrantov, roztrúsených po niekoľkých európskych krajinách. Na projekte sa podieľali redakcie Unbias the News, The Guardian, Solomon a Süddeutsche Zeitung.

Súťaž sa koná od roku 2012 s cieľom podporovať a vyzdvihovať mimoriadne novinárske počiny na európskej scéne. Laureáti dostanú odmenu 10-tisíc eur. Ocenenie udelí medzinárodná nezisková organizácia European Press Prize, ktorú podporujú európske mediálne nadácie.

01 - Modified: 2024-05-07 05:08:54 - Feat.: 1 - Title: Jednu z Pulitzerových cien získal aj uväznený ruský opozičný politik Kara-Murza 02 - Modified: 2024-01-28 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rozvojová pomoc viac škodí ako pomáha. Pre miestnych ľudí v Afrike je beloch čosi ako chodiaci bankomat 03 - Modified: 2023-12-16 19:02:53 - Feat.: 1 - Title: Víťazom ankety Zlatý pedál sa stal premiérovo Martin Svrček
01 - Modified: 2024-06-23 16:51:10 - Feat.: - Title: O azyl na Slovensku požiadalo tento rok 73 osôb 02 - Modified: 2024-06-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Začína sa nová éra, voličov viac zaujímajú ekonomické otázky ako zmena klímy. Čo bude s migračným paktom? 03 - Modified: 2024-06-07 16:00:00 - Feat.: - Title: Green Deal, migrácia, ale čo Ukrajina? Eurovoľby môžu naštrbiť pomoc Kyjevu 04 - Modified: 2024-05-30 15:59:15 - Feat.: - Title: Expertka na migráciu: Mnohí Američania považujú strednú Európu za oázu, kde zostal zachovaný zdravý rozum 05 - Modified: 2024-05-30 08:16:34 - Feat.: - Title: Otočka v Berlíne: Deportácia už neprekáža, Nemci zvažujú posielať utečencov do Afriky
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
02. júl 2024 15:52