Princ Charles sa okrem štýlu môže pýšiť aj krajčírom, ktorý stojí za jeho bezchybným outfitom.TASR/AP
StoryEditor

Princ Charles urobil výnimku a verejne sa vyjadril k Williamovi a Harrymu

05.01.2022, 12:48
Autor:
subsub
Princ Charles sa objavil na titulnej strane amerického magazínu, pri tejto príležitosti venoval slová aj na adresu svojich synov.

Princ Charles o synoch Williamovi a Harrym verejne príliš často nehovorí. Aktuálne sa však kladne vyjadril na ich adresu, a to v rozhovore pre americký spravodajský časopis Newsweek. Vyzdvihol ich konkrétne snahy o zlepšenie životného prostredia, uvádza portál iDnes.cz.

Pochvalné slová

Princ z Walesu sa objavil na titulnej strane januárového vydania magazínu, v ktorom píše o svojich plánoch v boji proti klimatickým zmenám a chváli svojich synov Harryho a Williama.

„Ako otec som pyšný, že moji synovia chápu túto hrozbu. Môj starší syn William vyhlásil napríklad prestížne ocenenie The Earthshot Prize, aby inicioval zmenu a pomohol v nasledujúcich desiatich rokoch obnoviť našu planétu,“ povedal princ Charles v rozhovore.

Laureátmi ocenenia The Earthshot Prize môžu byť osobnosti, firmy, organizácie alebo aj mestá, ktoré našli životaschopné riešenia klimatickej krízy. Každý z piatich laureátov získa jeden milión libier (takmer 1,2 milióna eur). Celkom sa tak za desať rokov rozdelí medzi víťazov päťdesiat miliónov libier (takmer 60 miliónov eur).

Ocenenie má päť kategórií: ochrana a obnova prírody, čistejší vzduch, obnova života v oceánoch, bezodpadový svet a ochrana klímy. Prvých päť laureátov ceny Earthshot za prínos k riešeniu vplyvu klimatických zmien oznámil princ William v októbri 2021.

„Môj mladší syn Harry zas predstavil ekologický projekt Travalyst. Zapálene sa venuje téme životného prostredia, predovšetkým v spojitosti s Afrikou. Myslime na to, že nás súdia naše deti a vnúčatá. V tomto roku už nesmieme stratiť ani chvíľu,“ dodal Charles.

Princ Harry dokonca v roku 2019 prekvapil vyhlásením, že s manželkou Meghan nebudú mať kvôli obavám o životné prostredie viac ako dve deti. Britská kráľovská rodina upozorňuje na nutnosť chrániť životné prostredie už mnoho rokov.

Boj s klimatickou krízou

Konkrétne princ Charles už desiatky rokov hovorí o negatívnych dopadoch zmeny klímy aj o nutnosti chrániť ohrozené druhy pred vyhynutím. Jeho vidiecke sídlo v Highgrove je zásobované elektrinou vyrábanou z obnoviteľných zdrojov energie a jeho vozidlá poháňa bionafta.

Princovia William a Harry boli v minulosti kritizovaní za to, že sa správajú ako pokrytci, keď na jednej strane podporujú ekologické kampane a na druhej strane lietajú po svete súkromnými lietadlami.

Harry oponoval tým, že súkromné lety využíva len minimálne, a to kvôli bezpečnosti rodiny, väčšinou vraj lieta komerčnými letmi. Kráľovná Alžbeta II. nedávno v súkromnom rozhovore kritizovala politikov za to, že o klimatickej kríze hovoria, ale nič s ňou nerobia.

Vojvoda z Cambridge vyzval, aby sa miliardári namiesto ciest do vesmíru sústredili na záchranu planéty Zeme.

01 - Modified: 2021-06-29 08:50:12 - Feat.: 0 - Title: Princezná Diana: Otriasla monarchiou, tá zas ňou. Jej život sa odohrával pred objektívmi, tam aj skončil 02 - Modified: 2021-07-22 08:31:18 - Feat.: 0 - Title: Sto rokov života s princom Philipom 03 - Modified: 2021-10-11 09:38:57 - Feat.: 0 - Title: Princ Charles súhlasí s Gretou Thunberg. Následník trónu sympatizuje s demonštrantmi, ktorí poukazujú na klímu
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 03 - Modified: 2024-04-12 11:15:18 - Feat.: - Title: VIDEO Ochranári vložili do kmeňa GPS lokátor. Drevo z Tatranského národného parku má končiť v zahraničí 04 - Modified: 2024-04-10 10:59:26 - Feat.: - Title: Napätie eskaluje: Chorá princezná Kate mala jedno prianie, Meghan ju stopla 05 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 06:29