StoryEditor

Zbožňovaný komik a otec, držiteľ čestných cien. Billa Cosbyho dobehol kostlivec v skrini

26.09.2018, 13:36
Autor:
ČTKČTK
Komik Bill Cosby (81) bol odsúdený na tri až desať roky väzenia za zdrogovanie a znásilnenie svojej bývalej priateľky. Čo o ňom vieme?

Obľúbený komik, držiteľ čestných doktorátov a cien, otec rodiny a aktivista v oblasti charity. Notoricky známy herec Bill Cosby čelí minulosti a bol aktuálne odsúdený za zdrogovanie a znásilnenie.

Čo o prípade vieme?

- Cosbyho porota v americkom Norristowne označila koncom apríla za vinníka znásilnenia bývalej basketbalistky a trénerky Andrey Constandovej v roku 2004.

Cosby vzťah s Constandovou priznal, podľa neho však táto žena sa sexuálnym stykom súhlasila. Prípad Constandovej nie je jediným, ktorý sa proti Cosbymu objavil. Postupne sa prihlásilo zhruba 50 žien, ktoré tvrdia, že ich Cosby v priebehu uplynulých desaťročí sexuálne napadol či znásilnil.

- Už aprílový verdikt poroty privítalo mnoho verejných osobností či aktivistiek hnutia proti násiliu na ženách. "Uverili ženám. Som taká znechutená Cosbyho zločinným konaním - myslela som, že je to dobrý človek. Zmýlila som sa..., tento verdikt je zadosťučinením pre oveľa viac žien, nielen pre tie priamo dotknuté. Konečne bola vykonaná spravodlivosť!" napísala na Twitter česká rodáčka a bývalá najlepšia tenistka sveta Martina Navrátilová.

- Pre Cosbyho to je už druhýkrát, čo súd rieši prípad týkajúci sa Constandovej. Vlani v júni sa porota nedokázala na otázke viny Cosbyho zhodnúť, proces sa preto teraz opakuje.

Constandová sa pôvodne s Cosbym v roku 2006 dohodla na mimosúdnom vyrovnaní, po desiatich rokoch bol ale prípad opäť otvorený.

Kostlivec v skrini vlastníka čestných ocenení a hlavy rodiny

Afroameričan Cosby sa narodil 12. júla 1937 vo Filadelfii. Na strednej škole vynikal športovým nadaním, hral basketbal, americký futbal, baseball a venoval sa aj atletike. Súčasne bavil svojich spolužiakov rôznymi scénkami.

Slúžil u armády a korešpondenčne dokončil stredoškolské vzdelanie. Vďaka športovému štipendiu vyštudoval Univerzitu Tempel, na ktorej pôde sa neskôr zoznámil s Constandovou. Vyštudoval tiež Massachusettskú univerzitu v Amherste, kde dostal doktorát v odbore vzdelávanie.

Pozrite si známeho komika, ako v putách odchádza zo súdu:

Svoju kariéru začal v 60. rokoch ako stand-up komik v kluboch v rôznych mestách Spojených štátov. V 60. rokoch prišla rola v seriáli I Spy (Ja špión) a neskôr začal aj produkovať a písať scenáre.

Obrovskú popularitu mu zabezpečili vlastné seriály The Bill Cosby Show alebo The Cosby Show, jedny z najpopulárnejších amerických televíznych sitcomov. Populárne boli aj ďalšie seriály, v ktorých sa objavil a ku ktorým písal scenáre, ako napríklad Fat Albert and the Cosby Kids.

Nie príliš často účinkoval vo filmoch, v komédiách V meste v sobotu večer (1974) a Urobme to znova (1975) si napríklad zahral jednu z hlavných rolí po boku Sidneyho Poitiera, ktorý obe snímky režíroval.

Cosby vydal tiež niekoľko albumov a píše knihy. Je držiteľom mnohých čestných doktorátov a cien, vrátane Grammy a Emmy a Ceny Marka Twaina za americký humor, ktorá je jednou z najvyšších poct vo svete komédie.

Herec bol ocenený aj za svoje charitatívne aktivity. Tento rok v máji ho spoločne s Romanom Polanským vylúčila zo svojich radov americká Akadémia filmových umení a vied, ktorá organizuje a udeľuje Oscary.

Tento rok mu tiež odobrala čestný doktorát univerzity v Yale, čo bolo prvýkrát v tristoročnej histórii tejto prestížnej americkej univerzity. Cosby je ženatý, s manželkou Camillou mali päť detí; v roku 1997 ich stretla tragická udalosť, keď bol ich syn Ennis v Los Angeles zavraždený. Tento rok zomrela na ochorenie obličiek dcéra Ensa, dožila sa 45 rokov.

01 - Modified: 2018-05-04 06:48:56 - Feat.: 0 - Title: Oscarová akadémia pokračuje v čistkách. Cosbyho a Polanského po sexuálnych škandáloch vylúčili 02 - Modified: 2018-07-25 07:34:02 - Feat.: 0 - Title: Komik Bill Cosby je sexuálny predátor, tvrdí hodnotiaca komisia 03 - Modified: 2018-09-25 18:52:58 - Feat.: 0 - Title: Bill Cosby pôjde za mreže. Odsedí si tri až desať rokov
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 03 - Modified: 2024-04-08 06:52:25 - Feat.: - Title: Bugár: Nesúhlasil so všetkým, čo chcel Fico. Aký je naozaj Pellegrini podľa ľudí, ktorí ho poznajú zblízka? 04 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť 05 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Peklo i raj: LSD sa v ČSSR vyrábalo vo veľkom, užívali ho vojaci raketového štábu, nepohrdol ním ani Zeman
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 18:44