StoryEditor

Primátor Pezinka Igor Hianik: Splynie Pezinok s Bratislavou a aký dopad má prítomnosť prezidentky na ostatných?

05.10.2019, 00:00
Mal sľubne rozbehnutú kariéru architekta a urbanistu. No napriek tomu sa vrhol do komunálnej politiky. Pezinčania si ho v posledných voľbách zvolili za primátora.

Uplynulé mesiace boli pre vás hektické, nastúpili ste na post primátora mesta. Čo vás najviac prekvapilo?

Ťažká otázka. Asi najzaujímavejšou je pre mňa práca s ľuďmi. Pozitívne ma prekvapili najmä zamestnanci na úrade, Sú veľmi pracovití a samostatní. Keď pochopili, že im nezväzujem ruky, mnohí začali veľmi aktívne a samostatne robiť.

Súvisí to práve s tým, čo ste povedali na začiatku, hneď po zvolení, že najväčším problémom mesta je komunikácia?

Áno, ale komunikácia je stále problém. Nastavujeme procesy a korigujeme ich. Chceme zverejňovať aj čiastkové výstupy z jednotlivých projektov. Prišlo síce k zmenám vo vedení, ale komunikácia je stále problematická.

Mali ste problém v komunikácii so zamestancami úradu?

Museli sme sa zladiť, hľadali sme spoločné cesty.

A vo vzťahu k občanom?

Meníme časopis, mestskú televíziu, ktorá vysiela online aj na Facebooku. A konečne máme obsadené miesto hovorcu a začíname vytvárať mediálne centrum.

Aký kostlivec vám vypadol zo skrine?

Našiel som niekoľko zmlúv aj všeobecne záväzných nariadení, ktoré sú staré, majú množstvo dodatkov, nie sú prehľadné, majú staré ceny a pravidlá. Zmluvy sa ťažko menia a majú až ročné výpovedné lehoty.

S mnohými vecami nevieme urobiť vôbec nič, musia iba nejako dobehnúť. Mnohé projekty sú síce dobré, ale je v nich veľa chýb a s tými sa musíme vysporiadať. Spomeniem projekt cyklochodníka medzi Pezinkom a Limbachom.

Definovali sme 11 chýb, ktoré musíme opraviť, takže sa výrazne zdržali eurofondy. Ľudia to môžu vnímať negatívne, lebo práce boli rozbehnuté, no na pol roka úplne zastali. My však chceme, aby sa to zrealizovalo a bolo to naozaj dobré.

No a niektorí partneri zistili, že teraz sa už komunikuje inak, máme striktnejšie pravidlá a potom to vnímajú negatívne. Snažím sa ku všetkým pristupovať rovnako.

Vypadli zo skrine aj kostlivci v podobe konkrétnych osôb? Každé mesto má predsa ľudí v zákulisí, ktorí poťahujú nitky.

Na tých som nepriamo poukazoval v predchádzajúcej odpovedi. Veľmi sa čudovali, keď sme ich upozornili, že pravidlá platia pre všetkých. Máme aj jeden súdny spor, ale o tom by som nerád hovoril.

Čo vás ako architekta, urbanistu ťahalo do komunálnej politiky?

Keď som spolupracoval s mestami, bolo to veľmi komplikované. Veľmi veľa dobrých nápa...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2020-02-03 08:10:43 - Feat.: 0 - Title: Veľký rozhovor s Milanom Lasicom: O chrapúnstve v kultúre a aj o tom, koho jediného z politiky považuje za osobnosť 02 - Modified: 2019-09-27 12:25:44 - Feat.: 0 - Title: Starosta Hainburgu: Slováci nás učia disciplíne, jednu vec im však musím vytknúť
01 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Ťažké časy v paláci: Čo vieme o skutočnom zákulisií ochorenia kráľa Karol III. a princeznej Kate? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 05 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 16:41