StoryEditor

Režisér, textár a herec Zdeněk Svěrák: Ak máš starosti, začni niečo robiť

Ako sa zrodili dnes už legendárne piesne Holubí dům alebo Severní vítr z kultovej komédie Vrchní, prchni?

Nedávno znela Českom jedna vaša známa pieseň. Niekto jej hovorí Není nutno, iný Vadí, nevadí. Ako sa vlastne správne volá?

K tejto pesničke som si poznamenal, že na ochrannom zväze autorskom som ju ohlásil 23. marca 1984, a to pod názvom Vadí, nevadí. Ako sa neskôr ukázalo, nebola to najšťastnejšia voľba.

Prečo, prosím vás?

Všeobecne je najlepšie, keď názov vychádza z úvodných slov. Niekedy sa to nehodí, inokedy vás k názvu zvedie refrén, ale chytiť sa nápevu je z hľadiska zapamätateľnosti najlogickejšie. To nám pri tejto pesničke potvrdili ľudia, keď si ju sami premenovali na Není nutno. A pretože sa to stále plietlo, nakoniec sme požiadali o jej oficiálnej premenovanie.

Kedy a ako sa pesnička Není nutno zrodila?

Keď ma režisér Oldřich Lipský požiadal o scenár k filmu Traja veteráni, narazil som v tejto Werichovej rozprávke na popevok jedného z piadimužíkov. Začína sa slovami:

Len sám sa pozerám,
ako sám si spievam,
ako sám na seba sa rád usmievam.
A ak mám prácu,
mám aj zábavu.

Mne však pripadalo, že na ústrednú pesničku celého filmu je to málo. A mal som tú drzosť vymyslieť si iný text. No aby som Jana Wericha, svojho guru, úplne neobišiel, prečítal som si komédie Osvobozeného divadla. A v hre Caesar som našiel scénu z antického chrámu, kde je šero, tma a strašidelne a Werich ako Papullus hovorí: „Pekné to tu majú, trošku málo svetla. Napokon – nech je trošku smutno, len keď je veselo.“ A vtedy mi napadlo, že z toho by sa pesnička urobiť dala.

Ako to pokračovalo?

Hudba bola zverená Jaroslavovi Uhlířovi, ktorý má ako čarovný melodik ten dar, že jeho skladby vám okamžite vojdú do ucha. Takže je to hlavne jeho zásluha, že sa Není nutno tak zapáčila.

Keď ste si ju po nahraní púšťali, tešili ste sa, že máte istý hit?

To nikdy dopredu netušíte, to záleží na poslucháčoch. A na rádiách. Keď si niektoré rádio zmyslí, že ju bude vysielať často, pesnička sa stane známou. A keď si to nezmyslí, tak zapadne.

Tiež jej však môže veľmi pomôcť, keď zaznie vo filme.

Samozrejme. Pesnička z obľúbeného filmu, ak je vydarená, vstúpi do povedomia rýchlo – ako Severní vítr z Vrchný, prchni, alebo Ani k stáru z filme Vratné lahve.

Začul som však, že napríklad o skladbe Dělání z televíznej rozprávky Princové jsou na draka ste isté pochybnosti mali.

To je pravda. Dělání totiž patrí medzi nabádavky.

Čo je to nabádavka?

Pesnička, ktorá na niečo nabáda, povzbudzuje. Keď píšeme s Jardom pre deti, myslíme si, že nie je chyba, keď sme niekedy napomínajúci, keď radíme, pretože dieťa od dospelého občas potrebuje aj poradiť. Medzi nabádavky patrí aj Není nutno nebo Neopouštěj staré znám pro nové.

A v Dělání nabádame, že keď je vám úzko, máte sa pustiť do nejakej činnosti. Spočiatku sme ju s Jardom súkromne nazývali ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2020-04-20 07:31:51 - Feat.: 0 - Title: Milan Lasica exkluzívne pre HN: Sme absolútne zablokovaní, moji ľudia sú vo veľkom ohrození 02 - Modified: 2020-05-05 15:12:18 - Feat.: 0 - Title: Alexander Bárta pre HN: Od štátu budem čakať pomoc, keď sa to celé upokojí 03 - Modified: 2020-06-05 12:11:19 - Feat.: 0 - Title: Dirigent Bohdan Warchal: Za totality ho ponižovali na hraniciach, po nej rečami o tituloch
01 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií 02 - Modified: 2024-04-15 09:30:00 - Feat.: - Title: Fyzioterapeut, ktorý dáva dokopy aj Attilu Végha: Pacienti niekedy čakajú zázračnú pilulku, tak to však nefunguje 03 - Modified: 2024-04-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Speváčka Call Dominika: Na pódiu som ako ryba vo vode. Môj sen? Spolupráca s Lanou del Rey 04 - Modified: 2024-04-08 19:46:16 - Feat.: - Title: Český veľvyslanec na Slovensku pre HN: Stále ste pre nás dobrý priateľ. Naše vzťahy však musíme plniť obsahom 05 - Modified: 2024-04-08 08:49:28 - Feat.: - Title: Rozhodol naratív vojny, mobilizoval hneď z dvoch strán. Prečo Pellegrinimu zabral a Babišovi nie? (rozhovor)
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 07:57