StoryEditor

Herec Rudolf Hrušínský: Po zákaze hrania prekonal štyri infarkty

Rudolf Hrušínský bol za každých okolností majstrom striedmeho, civilného prejavu bez teatrálnych gest. Túto jeseň si pripomíname jeho nedožité sté narodeniny.

Narodil sa v Novom Etynku v Kamenici nad Lipou, ale mohol sa narodiť kdekoľvek. Záležalo na tom, kde práve hosťovala divadelná spoločnosť, ktorej členmi boli rodičia Hermína Červíčková a Rudolf Hrušínský najstarší, vlastným menom Rudolf Böhm. Kým sa narodil, nastávajúca mamička ešte stačila odohrať predstavenie.

Ukradnuté ovocie

V rodine sa herectvo dedilo. Matkin rod siahal k Ondřejovi Červíčkovi, známemu hercovi a principálovi kočovnej spoločnosti, ktorého talent ocenil sám Josef Kajetán Tyl.

Príbuzný bol i muzikant Červíček, ktorý „stratil z basy kolíček“, ako prezradil Karel Havlíček Borovský v básni Král Lávra. Možno sa čudovať, že aj Rudolf sa stal hercom, keď vyrastal v takom prostredí?

Novorodencovi zavesili nad postieľku podobizeň slávneho herca Eduarda Vojana a prezidenta Tomáša G. Masaryka. Na javisko sa prvýkrát postavil už ako chlapec.

Pretože v spoločnosti nemali práve dievčatko, dostával i dievčenské roly. Pri ďakovačkách si však dával dole parochňu a vyhŕňal sukienku, aby ctené publikum videlo, že je chlapec.

Otec Rudolf Böhm sa trápil, že mu diváci zvlášť v moravských dedinách hovorili Bóm. A tak si vymyslel pseudonym Otomar Otovalský. Kým ho však začal používať, stala sa mu nemilá príhoda.

Z jednej záhradky rástla cez plot vetvička s veľkými, krásne žltými hruškami. Herec jednu odtrhol. Len čo do nej zahryzol, vybehol z chalupy chlap ako hora a začal ho naháňať.

V ten večer po predstavení sa už v šenku o afére s hruškou veselo rozprávalo. Druhý deň zbadal nenechavý herec na dverách prechodného bytu pripevnený kus papiera a na ňom bolo ceruzkou napísané: Rudolf Hruškovský, dramatický umelec. Otomar Otovalský bol zabudnutý, z Hruškovského sa časom stal Hrušínský.

Na Švejka s pivom

Kým sa rodina natrvalo usadila v Prahe, vystriedal Rudolf Hrušínský dvadsaťdva škôl. Nedoštudovaného gymnazistu, ktorého odmietli vziať na konzervatórium, prijal E. F. Burian do hereckej školy a potom ho angažoval do svojho legendárneho Déčka.

A ozvali sa aj filmári. Jeho prvá snímka sa volala Lízin let do nebe. Preslávený režisér Václav Biňovec ho...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2020-11-09 09:45:45 - Feat.: 0 - Title: Herec Arnošt Garlaty: Preslávil sa komédiami, príbeh jeho rodiny bol antickou tragédiou
01 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť 02 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Peklo i raj: LSD sa v ČSSR vyrábalo vo veľkom, užívali ho vojaci raketového štábu, nepohrdol ním ani Zeman 03 - Modified: 2024-04-05 14:00:00 - Feat.: - Title: Účinok ako viagra. Problémy s erekciou majú alternatívnu a účinnú verziu terapie, tvrdí štúdia 04 - Modified: 2024-03-31 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo na seba prezradili Katka a Michal? Búrajú genderové stereotypy a ich príbeh znie ako telenovela 05 - Modified: 2024-03-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Ukrižovaný dostal tvár. Na pohľad do jeho očí nikdy nezabudnem, hovorí vedec
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
13. apríl 2024 21:17