StoryEditor

Sex, lži a abdikácie. Toto sú najväčšie škandály, ktoré otriasli britskou kráľovskou rodinou

08.03.2021, 16:28
Autor:
ČTKČTK
Prinášame vám ich prehľad zoradený chronologicky.

V období medzi abdikáciou kráľa Eduarda VIII. a súčasnou aférou okolo princa Harryho a jeho manželky Meghan musel britský kráľovský palác čeliť v nedávnej histórii viacerým škandálom.

Prinášame vám ich prehľad, zoradený chronologicky od kráľa Eduarda VIII. až po princa Harryho a jeho manželku Meghan.

Abdikácia Eduarda VIII.

Základmi britskej monarchie podľa médií otriasol už škandál z konca roka 1936, keď sa vtedajší kráľ Eduard VIII. zamiloval do dvakrát rozvedenej Američanky Wallis Simpsonovej. Rozvedená žena po boku panovníka bola neprijateľná pre vtedajšiu vládu aj anglikánsku cirkev, na ktorej čele Eduard VIII. stál.

Aby sa s ňou mohol oženiť, 10. decembra sa vzdal britskej koruny. Tým dňom sa najstarší syn kráľa Juraja V. svojou tvrdohlavosťou a následnou abdikáciou kvôli láske navždy zapísal do dejín. Na tróne ho potom vystriedal jeho mladší brat princ Albert, otec súčasnej kráľovnej Alžbety II., ktorý po korunovácii prijal meno Juraj VI.

Odopretý sobáš princeznej Margaret

S prezývkou „princezná rebelka“ sa Margaret, mladšia sestra kráľovnej Alžbety II., preslávila škandálmi, ale aj svojím nekonvenčným správaním.

​Nedá sa povedať, že by mala šťastie v láske. Najskôr sa musela vzdať lásky ku kapitánovi Petrovi Townsendovi, lebo bol rozvedený, a to sa nepáčilo politickým kruhom a cirkvi. Po viac ako dvoch rokoch dohadovania sa, špekulácií tlače a núteného odlúčenia Margaret v októbri 1955 oznámila, že od sobáša odstupuje.

O päť rokov na to, v roku 1960 sa vydala za módneho fotografa Antonyho Armstronga-Jonesa (lorda Snowdona). Ani tento vzťah neskončil šťastne a v roku 1978 sa rozviedli, čím sa od Henricha VIII. stala prvou členkou najužšej kráľovskej rodiny, ktorá tak urobila.

Rok manželských odlúk

Rok 1992 bol pre britskú kráľovnú "annus horribilis" - kvôli sérii škandálov v manželstvách troch zo štyroch jej detí. V decembri oznámili korunný princ Charles a princezná Diana po jedenástich rokoch búrlivého manželstva odlúčenie, ktoré sa ukončilo rozvodom v roku 1996.

pinterest.com

​V tom istom roku oznámil druhorodený syn Alžbety, princ Andrew, rozluku s vojvodkyňou Sarah Fergusonovou. Všetko zavŕšilo zverejnenie fotografií, na ktorých sa objavila pri bazéne na juhu Francúzska od pol pása nahor nahá v spoločnosti amerického biznismena, ktorý jej bozkával palec na nohe.

A nakoniec jediná dcéra Alžbety II., princezná Anna, ktorá sa rozviedla s manželom Markom Phillipsom, tri roky po ich rozchode v roku 1989.

Smrť princeznej Diany

Kráľovná Alžbeta II. býva dodnes kritizovaná za nedostatok súcitu po smrti obľúbenej princeznej Diany, prezývanej "kráľovná ľudských sŕdc." Matka princov Williama a Harryho v roku 1997 zahynula pri autonehode v Paríži.

Kým zástupy smútiacich Britov v slzách kládli milióny kvetov k bránam Buckinghamského a Kensingtonského paláca, princ Charles a jeho matka zotrvávali v mlčaní na hrade Balmoral v Škótsku.

Panovníčka sa k celej udalosti vyslovila až v predvečer pohrebu. Údajne ani nechcela predniesť mimoriadny prejav v televízii a súhlasila až na nátlak Charlesa. Neskôr sa na ňu zniesla vlna kritiky, že zostala chladná, zatiaľ čo ľud úprimne smútil.

Styky princa Andrewa s Jeffreym Epsteinom

Škandál vyvolali v roku 2019 styky princa Andrewa s americkým finančníkom Jeffreym Epsteinom, ktorý bol v júli toho istého roku zatknutý kvôli obvineniam, že nútil k prostitúcii neplnoleté dievčatá.

Mladší syn kráľovnej Alžbety II. čelí obvineniam, že sa zapojil do sexuálneho zneužívania mladistvých, kvôli ktorému mal byť Epstein súdený, kým nespáchal samovraždu v cele newyorského väzenia.

Jedna z Epsteinových obetí Virginia Giuffreová na súde uviedla, že bola donútená k pohlavnému styku s niekoľkými vplyvnými mužmi, vrátane princa Andrewa. Ten povedal, že si žiadne stretnutie s Guiffreovou nepamätá.

Koncom novembra 2019 Andrew oznámil, že sa vzdáva plnenia svojich verejných povinností. Odstúpil z rady združenia a spolkov, nad ktorými mal patronát.

Odchod Harryho a Meghan

A nakoniec údiv a šok priniesol britský princ Harry a jeho manželka Meghan vlani 31. marca, keď ohlásili, že sa vzdávajú kráľovských povinností a aktívnej úlohy v kráľovskej rodine. Meghan neskôr obvinila Buckinghamský palác z šírenia lží o nej a jej mužovi.

TASR/AP

​Dvojica žijúca v Kalifornii poskytla veľmi otvorený rozhovor moderátorke Oprah Winfreyovej na americkej televíznej stanici CBS. Meghan v ňom okrem iného uviedla, že mala samovražedné myšlienky, bola jej odopretá psychologická pomoc s tým, že by to poškodilo povesť "inštitúcie", teda kráľovskej rodiny aj ako ťažko chápala, prečo kráľovská rodina počas jej tehotenstva riešila farbu kože jej syna Archieho, ktorý bude mať v máji dva roky.

Harry okrem iného priznal aj odcudzenie medzi ním a jeho otcom princom Charlesom a bratom princom Williamom.

01 - Modified: 2021-03-08 09:22:44 - Feat.: 0 - Title: Kráľovná Alžbeta II. vyzdvihla v príhovore dôležitosť verejnej služby a kontaktu s rodinou 02 - Modified: 2019-12-03 05:30:12 - Feat.: 0 - Title: Škandál kráľovskej rodiny nekončí. Giuffreová opakuje: K styku s princom Andrewom bola donútená 03 - Modified: 2021-03-08 08:50:58 - Feat.: 0 - Title: Meghan v rozhovore pre televíziu: V kráľovskej rodine sa riešilo, akej farby pleti bude naše dieťa
01 - Modified: 2024-04-16 11:00:21 - Feat.: - Title: Vytváranie sexuálne explicitných deepfake materiálov bude v Británii trestné 02 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko 03 - Modified: 2024-04-15 09:12:54 - Feat.: - Title: Bol to veľmi veľký úder, ale útok na Izrael je pre Irán dvojitou prehrou, znie z Londýna 04 - Modified: 2024-04-15 08:30:07 - Feat.: - Title: Preživší útoku v Manchestri podali žalobu na britskú tajnú službu MI5 05 - Modified: 2024-04-12 22:12:07 - Feat.: - Title: "Dohodu treba uzavrieť čo najrýchlejšie." Británia a Španielsko výrazne pokročili v rokovaniach o Gibraltári
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 14:02