Britský princ William a princ Harry SNÍMKA: TASR/AP, Martin Meissner
StoryEditor

William zúril a zrazil ma na zem: Princ Harry v autobiografii opisuje, ako ho starší brat napadol

05.01.2023, 11:02
05.01.2023, 13:47
Autor:
ČTKČTK
  • Autobiografia britského princa Harryho, ktorej uvedenie na trh je už na spadnutie, už teraz vyvoláva vášne.
  • Z uniknutej kópie knihy vyplávali na povrch tajomstvá, ktoré odhaľujú napätý vzťah medzi dvomi bratmi.
  • Harry sa totiž v očakávanej publikácii vyjadruje o fyzickej potýčke, pri ktorej ho jeho brat William napadol.

Britský princ Harry vo svojej autobiografickej knihe opisuje, ako bol fyzicky napadnutý svojím starším bratom Williamom, princom z Walesu. Stalo sa tak v čase, keď sa vzťah oboch bratov rozpadol kvôli Harryho manželstvu s herečkou Meghan Markleovou, napísal denník The Guardian. Kniha pod názvom Spare (Náhradník) má vyjsť budúci týždeň.

Podľa portálu Page Six princ Harry v pamätiach píše aj o tom, že vinu za jeden z jeho najväčších škandálov - keď si na večierok obliekol nacistickú uniformu - nesú sčasti William a jeho teraz už manželka Kate. Povedali mu vraj totiž, nech si oblek vezme.

Škandalózna kniha

Konfrontácia sa podľa Harryho odohrala v roku 2019 v jeho londýnskom dome. William údajne vtedy o Meghan povedal, že je to s ňou "ťažké", je "drzá" a "nevie sa správať". Mladší brat mu na to odvetil, že len "papagájuje to, čo o jeho americkej manželke hovoria médiá". 

Ako k úryvku z knihy poznamenal britský denník, ide o jednu zo scén, ktorá pravdepodobne vyvolá v britskej kráľovskej rodine veľký rozruch. Obsah pamätí je síce prísne utajovaný, žiaden člen kráľovskej rodiny do knihy nemohol nahliadnuť, avšak The Guardian získal jednu kópiu.

Kniha opisuje život v kráľovskej rodine. Názov knihy, Spare alebo Náhradník, vychádza z toho, že v kráľovských a aristokratických kruhoch je prvý syn dedičom titulov, moci a bohatstva, zatiaľ čo druhý je náhradníkom, v prípade ak by sa prvorodenému niečo stalo.

Hádka oboch princov tvorí v knihe veľmi zarážajúca pasáž, uviedol denník The Guardian. Harry píše, že s ním chcel vtedy William hovoriť o "celej tej katastrofe" ohľadom ich vzťahov a bojov s tlačou. 

Brat proti bratovi

Keď William dorazil do Nottingham Cottage, kde vtedy Harry žil, bol William už „rozzúrený“. Sťažoval sa na Meghan, na čo mu Harry povedal, že len opakuje tvrdenia médií a že očakával, že on sa bude správať inak.

William sa však podľa Harryho slov nesprával racionálne a obaja bratia na seba začali kričať. Harry brata obvinil, že sa správa ako dedič, ktorý nie je schopný pochopiť, prečo sa jeho mladší brat neuspokojil s tým, že je len náhradník.

Padať mali rôzne urážky a William vraj následne uviedol, že sa snažil pomôcť. "Pomôcť mi? To myslíš vážne? Tak tomu hovoríš? Že mi pomáhaš?" reagoval údajne Harry.

Tieto slová Williama nahnevali, vydesený Harry mal vtedy odísť do kuchyne, kam ho William nasledoval. Ako Harry v knihe uviedol, podal svojmu staršiemu bratovi pohár vody so slovami: "Willy, nemôžem s tebou hovoriť, keď sa správaš takto."

Potom sa už podľa neho všetko odohralo veľmi rýchlo. "Chytil ma za golier, roztrhol mi retiazku a zrazil ma na podlahu. Pristál som na miske pre psa, ktorá sa podo mnou rozpadla a jej kusy sa do mňa zarezávali. Chvíľu som tam ležal otrasený, potom som sa postavil na nohy a povedal mu, nech odíde," popísal britský princ.

William vraj vtedy Harryho vyzýval, nech mu tiež "jednu vrazí" s odkazom na boje, ktoré viedli ako deti, Harry to však údajne odmietol. Starší brat odišiel, následne sa vrátil "s ľútosťou a ospravedlnením". 

Nehovor to Meghan

Keď odchádzal znova, mal podľa Harryho povedať: "Nemusíš o tom hovoriť Meg." "Myslíš to, ako si ma napadol?" spýtal sa Harry. "Ja som ťa nenapadol, Harold," odvetil William.

Svojej žene to Harry vtedy hneď nepovedal, ale povedal to svojmu terapeutovi. Keď si Meghan neskôr všimla "škrabance a modriny" na jeho chrbte a on jej o útoku povedal, nebola vraj podľa Harryho "prekvapená ani nahnevaná, len veľmi smutná".

Ďalší úryvok z knihy priniesol internetový magazín Page Six. Podľa Harryho tvrdenia sa princ a princezná z Walesu "váľali od smiechu", keď ho v roku 2005 videli oblečeného v nacistickej uniforme.

Harry mal 20 rokov, keď britský bulvárny denník The Sun zverejnil na titulnej strane jeho fotografiu v nacistickej uniforme s obrovskou svastikou na ramene.

Snímka bola zhotovená na večierku v kostýmoch, ktorého téma bola "Domorodý a koloniálny". William sa ho vtedy tiež zúčastnil a mal na sebe podomácky vyrobený kostým leoparda.

Ako píše Harry v jednej časti knihy, pri výbere kostýmu sa nemohol rozhodnúť medzi dvoma: uniformou pilota a nacistickou uniformou. "Zavolal som Willymu a Kate a pýtal som sa ich, čo si myslia. Nacistickú uniformu, povedali," uviedol britský princ. Doma si ju skúsil, ukázal sa im a obaja sa údajne váľali od smiechu.

Vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu, ako sú Harry a Meghan oficiálne titulovaní, odstúpili v marci 2020 od svojich povinností v rámci kráľovskej rodiny. Uviedli vtedy, že chcú začať budovať iný život v Spojených štátoch, ďaleko od mediálnej pozornosti, ktorá podľa nich ohrozovala ich mentálne zdravie.

Nedávno sa objavili v dokumentárnej sérii streamovacej platformy Netflix nazvanej Harry & Meghan, v ktorej popisujú svoj život a kritizujú britskú kráľovskú rodinu.

Ukážku zo seriálu z dielne Netflixu si pozrite v traileri:

 

01 - Modified: 2022-12-09 14:42:09 - Feat.: 1 - Title: Odobrať kráľovské tituly! Britov pohoršil dokument o Harrym a Meghan 02 - Modified: 2022-12-09 11:41:09 - Feat.: 0 - Title: Harry a Meghan na Netflixe: kritici a diváci sú k prvým epizódam nekompromisní 03 - Modified: 2022-12-05 17:18:21 - Feat.: 1 - Title: Kráľovská rodina hrá špinavú hru. Pre noviny účelovo vypúšťajú informácie, tvrdí princ Harry
01 - Modified: 2024-04-23 15:07:37 - Feat.: - Title: Princ William a Kate zverejnili narodeninovú snímku najmladšieho syna Louisa 02 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Ťažké časy v paláci: Čo vieme o skutočnom zákulisií ochorenia kráľa Karol III. a princeznej Kate? 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 04 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí 05 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 21:51