StoryEditor

Ako zo seba nerobiť hlupáka? Stačí dodržiavať šesť jednoduchých zásad, radí psychológ

01.03.2023, 07:30
Autor:
Jan UrbanJan Urban
  • Sklon prijať názor, ktorý sme si neoverili, je častým a možno dokonca najčastejším zdrojom našich omylov.
  • Prejavom túžby po zložitých vysvetleniach sú konšpiračné teórie. Psychológia to označuje ako „predpojatosť k zložitosti“.
  • Pokiaľ im podľahneme, môžu nás hendikepovať, a to nielen v spoločnosti, ale aj na pracovisku, uvádza portál iDnes.cz. 

Svet je plný ľudí, ktorí prezentujú, dokonca obhajujú rôzne nepravdivé, nekritické či dogmatické presvedčenia, ku ktorým sa dostanú najčastejšie preto, že ich prevzali od iných bez toho, aby si ich sami overili.

Často ide o názory, ktoré dobre zapadajú do ich predsudkov a vyhovujú ich potrebám. Ako sa vyhnúť nebezpečenstvu, že pochabým názorom prepadneme aj my a nebudeme tým zo seba robiť hlupákov, vysvetľuje psychológ Ján Urban.

image

Všetko mi vychádza, lebo si to prajem. Syndróm šťastného dievčaťa z Tik Toku je podľa vedcov nezmysel

Svoje názory, často aj pevné presvedčenia, preberajú ľudia často od tých, ktorí nie sú príliš dôveryhodní. Veľakrát sa pri tvorbe názorov riadia aj tým, čo si myslí väčšina. Nezriedka im také názory slúžia na to, aby nimi zdôvodnili a ospravedlnili vlastné záujmy a pocity.

Názory, ktoré tak vznikajú, väčšinou neodrážajú skutočný stav vecí. Pred ich prijatím sa však dá účinne brániť. Ako teda zo seba nerobiť hlupáka? Stačí dodržiavať šesť pomerne jednoduchých zásad.

Pozor na názory lichotiace vášmu sebavedomiu

K názorom druhých by sme nemali pristupovať nekriticky, a to ani vtedy, keď nám lichotia. Ľudia však mávajú sklon veriť názorom a podliehať presvedčeniam, ktoré sú im priaznivo naklonené a zvyšujú im sebavedomie.

Môže ísť aj o názory, ktoré nám prisudzujú vlastnosti, na ktoré môžeme byť hrdí. Vyznievajú sympaticky, pretože posilňujú naše sebavedomie, avšak v skutočnosti nemusia byť pravdivé.

Najčastejšie preto, že ide o názory, s ktorými sa nám niekto snaží zapáčiť, získať si našu priazeň, a tak s nami ľahšie manipulovať. Jednoduchým príkladom je presvedčenie niektorých mužov, že sú nadradení ženám, pretože väčšina vedcov či umelcov sa regrutuje z radov mužov.

Názor, ktorý si možno overiť, si aj overte

Aristoteles patrí nesporne k popredným filozofom. Ani on sa však nevyhol vo svojej dobe rozšírenému omylu, že ženy majú menej zubov ako muži. Tomuto názoru by sa bol ľahko vyhol, keby požiadal pani Aristotelovú, aby ponechala svoje ústa na chvíľu otvorené a zuby jej spočítal.

Neurobil to, pretože veril názorom druhých. Podobnému omylu prepadli aj stredovekí myslitelia, ktorí „vedeli všetko“ o jednorožcoch, hoci žiadneho z nich nikdy nevideli.

Sklon prijať názor, ktorý sme si neoverili, je častým a možno dokonca najčastejším zdrojom našich omylov. Dôvodom je vrodený sklon ľuďom v našom okolí skôr dôverovať ako nedôverovať.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 68% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-06-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Psychiater Péter Hunčík: Sme frustrovaný národ, základný odkaz o Slovensku však prichádza z vlády 02 - Modified: 2023-02-25 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kazateľ Daniel Pastirčák: To naše srandovné ego je len ilúzia 03 - Modified: 2023-06-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Týmto ľuďom sa oblúkom vyhnite, sú ako mor. Náklonnosť a súcit vám oplatia útokmi, ponížením či problémami
01 - Modified: 2024-04-11 08:13:37 - Feat.: - Title: KVÍZ: Ako sa vyznáte v pravidlách etikety? Otestujte sa 02 - Modified: 2024-04-05 12:27:55 - Feat.: - Title: Beh sa na 90% odohráva v hlave 03 - Modified: 2024-04-05 07:00:00 - Feat.: - Title: Prečo sme schopní stráviť nekonečné hodiny v obchodných centrách? Môže za to nenápadný trik, ktorý si si určite nevšimol 04 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť 05 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Peklo i raj: LSD sa v ČSSR vyrábalo vo veľkom, užívali ho vojaci raketového štábu, nepohrdol ním ani Zeman
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 19:16