Vladyslav Yatskovyi, novinár, Ukrajinec SNÍMKA: Pavol FuntÁlSNÍMKA: Pavol FuntÁl
StoryEditor

Študent a aktivista Vladyslav Yatskovyi: Za Ukrajinu bojujem na informačnom poli

02.03.2023, 00:00
  • Invázia Ruska ho zastihla v Bratislave, kde študuje žurnalistiku.
  • Ako zvláda ten nepretržitý tlak, ako reaguje, keď mu nadávajú do fašistov a v čom ho vojna zmenila?
  • Prečítajte si rozhovor publikovaný v HN magazíne, ktorý vyšiel 24. februára.

Tento rozhovor vyjde 24. februára. Už viete, ako tento smutný deň strávite?

V prvom rade si spomeniem na všetkých svojich príbuzných, kamarátov, známych, ktorí bojujú – alebo už nie sú medzi nami. A, samozrejme, budem pokračovať v aktivitách, ktoré som začal robiť hneď po 24. februári minulého roku: čiže v zbierkach pre ukrajinských vojakov aj civilistov a vo vysvetľovaní udalostí týkajúcich sa vojny na svojom instagramovom účte. Na výročie sa chystá aj podujatie pod záštitou Mier Ukrajine, kde budeme prezentovať svoje dobrovoľnícke aktivity – výrobu maskovacích sietí a špeciálnych zákopových sviečok, čo si bude môcť aj ktokoľvek vyskúšať. Samozrejme, budú sa prezentovať aj iní dobrovoľníci – pomáhajúci ukrajinským deťom a podobne. Prijal som tiež pozvanie do viacerých televízií. Nielen pre Ukrajincov, ale – nebojím sa to povedať – pre celý svet je dôležité, aby sme o ruskej invázii hovorili.

„Keby sme sa vzdali a vojna by sa skončila, neznamenalo by to, že Ukrajinci by prestali zomierať alebo trpieť. Trpeli by potichu, možno ešte viac.

Budete na niektorých blízkych myslieť špeciálne?

Určite budem myslieť na bývalého spolužiaka, s ktorým sa poznáme od škôlky a ktorý je momentálne v zajatí. V minulom roku mal povinnú základnú vojenskú službu a ich báza sa nachádzala v Mariupole, hraničiacom so samozvanou Doneckou ľudovou republikou. Krátko po začiatku invázie s ním rodičia aj kamaráti stratili kontakt, nenachádzal sa ani v žiadnych zoznamoch – stratených, zabitých či zomrelých. Písali sme aj žiadosti o výmenu pre prípad, že je zajatý, ale žiadne reakcie neprichádzali. A akurát pred pár dňami jeho blízki náhodne objavili video na sociálnych sieťach, v ktorom žiada o výmenu. Hovorí tiež, že sa má dobre, ale ťažko povedať, či je to pravda, či za kamerou nestál niekto so samopalom. Pôsobil smutne a schudnuto.

Po vypuknutí vojny začali aj mnohí Slováci trpieť silnými úzkosťami. Ako to zvládate vy?

Nezaregistroval som u seba žiadny psychický otras. Možno tam aj taký moment bol, ale úprimne si to nepamätám. Od začiatku som sústredený len na to, že treba neustále niečo robiť, aby sme priblížili a urýchlili naše víťazstvo.

Vaša adaptácia teda spočíva v aktivite.

Asi áno. Nechcem tým tvrdiť, že mám až toľko aktivít, ale jednoducho nemám čas zaoberať sa svojou psychikou. Samozrejme, nemám vždy dobrú náladu, ale keď mi je smutnejšie, vždy si spomeniem, že mojim kamarátom, spoluobčanom, Ukrajincom, ktorí sú buď na dočasne okupovaných územiach Ukrajiny, alebo na frontovej línii, je ešte horšie.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 80% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-06-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vladimír Kaznakov, kočovný pivovarník: Za pivom sa vždy snažím nájsť príbeh 02 - Modified: 2022-09-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ilustrátor a animátor Andrej Kolenčík: Do ústavy som chcel vniesť vtip a iróniu
01 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 02 - Modified: 2024-04-17 21:24:54 - Feat.: - Title: Prieťahy republikánov v schvaľovaní pomoci Ukrajine sú neospravedlniteľné, tvrdí americká ministerka 03 - Modified: 2024-04-17 20:47:53 - Feat.: - Title: Ukrajine je potrebné urýchlene poskytnúť protivzdušnú obranu, zhodla sa Európska únia 04 - Modified: 2024-04-17 19:46:59 - Feat.: - Title: Ukrajinské nebo si zaslúži byť bezpečné ako nebo v Izraeli, tvrdí Zelenskyj 05 - Modified: 2024-04-17 19:31:01 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov by mohla o pomoci Ukrajine hlasovať najskôr v sobotu
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 08:35