David Kučerka, katolícky kňaz SNÍMKA: Anna Mrázek KovačičSNÍMKA: Anna Mrázek Kovačič
StoryEditor

Rád spovedám v krčme. Tam ľudia častejšie naberú odvahu ma osloviť, hovorí kňaz

  • „V období krstu som chodil dva mesiace ako v extáze. Potvrdenie božej existencie som nikdy nepotreboval. Boh svoje zázraky koná denne, avšak my ich často prehliadame,“ hovorí katolícky kňaz a člen Rytierskeho rádu krížovníkov s červenou hviezdou David Kučerka.
  • Ako vyzerá život v kláštore a prečo Čechov nepovažuje za ateistov?
  • Prečítajte si článok, ktorý priniesol portál iDnes.cz.

Aká bola vaša cesta k viere?

Hoci pochádzam z južnej Moravy, moja rodina nie je veriaca. Som teda čistý konvertita. Ako kresťan som sa narodil až v Plzni, kam som odišiel pracovať. Vtedy som mal kanceláriu v centre a hľadal činnosť, ktorá by vniesla do mojich dní poriadok a pravidelnosť a donútila ma do práce chodiť včas. Rozhodol som sa, že začnem dochádzať každý deň na rannú omšu do katedrály. Boli tu dvaja zaujímaví kňazi, ktorí sa striedali. Prvý menil pri kázaní hlas, čo bolo veľmi zábavné, druhý bol pôvodom zo Slovenska. S ním som sa spriatelil a zdieľali sme svoje postrehy z presťahovania sa do západného kultúrneho prostredia, ktoré je pre ľudí z východu predsa len odlišné. Vďaka nemu som našiel cestu k viere a nechal sa pokrstiť. Až neskôr som sa dozvedel, že sa za to modlil k Bohu. Dnes sa smejeme tomu, že som vlastne výsledkom jeho modlitieb.

image

Spisovateľ Pavol Rankov: Čo keď celý sever planéty zrazu zmizne

Dovtedy ste boli ateista?

Bol som hľadajúci. Boh ma viedol po zvláštnej ceste. Okolo tridsiatky som začal mať, ako aj mnohí ďalší, existenciálne otázky typu „kto som a kam smerujem“. Odpovede som hľadal vo filozofických a náboženských smeroch, meditáciách a východných praktikách, až som sa nakoniec vrátil k tomu, čo som na začiatku zavrhol ako prvé. Ku kresťanstvu a katolíckej cirkvi.

Čím vás kresťanstvo oslovilo?

V podstate plnosťou odpovedí na moje otázky. Iné náboženstvá majú mnoho blízkych, až zhodných prvkov, ale zakaždým mi v nich niečo chýbalo. Pripadali mi ako nedoriešené puzzle. V kresťanstve bol pre mňa posledným dielom moment, keď Boh prichádza medzi nás skrze Ježiša, ktorý umiera na kríži a vstáva z mŕtvych, aby nás spasil. Ľudia, ktorí uverili, často spomínajú na okamih, keď im Boh „potvrdil“ svoju existenciu.

Vy ste niečo také zažili?

Pamätám sa

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 69% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-06-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Projektant Matúš Uhlík: Most má pre mňa aj duchovný rozmer 02 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Terapeut: Alkohol patrí medzi tvrdé drogy, abstinentka bola do troch mesiacov na litri vodky denne 03 - Modified: 2023-05-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rozhovor s Václavom Neckářom a Janom Neckářom: Budeme oslavovať každý koncert
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 03 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 04 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Komu sa oplatí kúpiť byt? V Bratislave stále nájdeme spomienkový optimizmus, tvrdí expert pre HN (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor)
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 10:44