Herec Kevin Spacey pred budovou súdu v Londýne. FOTO: Reuters
StoryEditor

Kevin Spacey odišiel bez trestu. Londýnsky súd ho zbavil viny v kauze sexuálneho obťažovania

26.07.2023, 18:48
Autor:
ČTKČTK

Súdne pojednávanie so 64-ročným Kevinom Spaceym trvalo štyri týždne. Herec čelil obvineniu troch mužov, ktorí uviedli, že ich agresívne chytil za rozkrok.

Súd v Londýne oslobodil amerického herca Kevina Spaceyho deviatich obvinení zo sexuálnych trestných činov proti štyrom mužom, informovala dnes agentúra Reuters. Držiteľ dvoch Oscarov v priebehu súdneho pojednávania tvrdil, že sa všetkých bodoch obžaloby cíti nevinný, a uviedol, že jeho jediným previnením bolo, že sa v jednom prípade pokúsil o "nešikovné flirtovanie".

Pri čítaní verdiktu sa dnes rozplakal a potom poďakoval porote. V krátkom vyhlásení pre novinárov pred súdnou budovou potom vyhlásil, že rozsudok priama s pokorou a je zaň vďačný.

Rozsudok prijal s pokorou

"Som nesmierne vďačný porote, ktorá venovala čas tomu, aby zvážila všetky dôkazy a fakty, kým dospela k rozhodnutiu," uviedol Spacey v krátkom vystúpení pre médiá. "Dnešný rozsudok prijímam s pokorou," dodal.

Spacey čelil obvineniu z rokov 2001 až 2013, teda z doby, keď trvalo žil v Británii. V rokoch 2004 až 2013 bol umeleckým šéfom londýnskeho divadla Old Vic.

image

Novinári v Európe: Je mnoho ciest, akými nás môžu prinútiť necítiť sa bezpečne

Súdne pojednávanie so 64-ročným Spaceym trvalo štyri týždne. Herec čelil obvineniu troch mužov, ktorí uviedli, že ich agresívne chytil za rozkrok.

Štvrtý, začínajúci herec hľadajúci mentora, uviedol, že sa zobudil a Spacey na ňom vykonával orálny sex po tom, ako išiel do jeho londýnskeho bytu na pivo, kde buď zaspal, alebo omdlel.

"Číra fantázia"

Všetci muži uviedli, že kontakt bol nechcený, ale Spacey vypovedal, že bol v dvoch prípadoch dobrovoľný. Tvrdenia tretieho muža, že ho v zákulisí divadla chytil za prirodzené, označil za "číru fantáziu". Držiteľ dvoch Oscarov na súde tiež vypovedal, že rád a často flirtoval a bol promiskuitný.

Na štvrtý incident na malom večierku v dome, ktorý si prenajal na vidieku, si vraj Spacey nepamätá, ale pripustil, že sa dotkol rozkroku muža, ktorého stretol v krčme počas noci plnej alkoholu.

image

Najväčší hollywoodsky štrajk za 60 rokov vstupuje do druhého týždňa, štúdio zvažuje odklad viacerých premiér

Povedal, že si zle vyložil mužov záujem o neho, a pravdepodobne sa "strápnil" pri pokuse ho zviesť.

Herec naznačil, že všetci štyria muži sa obvinením proti nemu pokúsili zarobiť peniaze. Keď si dnes Spacey vypočul oslobodzujúci verdikt, a bol prepustený z lavice obžalovaných, potriasol si rukou so svojimi právnikmi a potom opustil súd bočným vchodom.

Kampaň MeToo

Spaceyho filmová a divadelná kariéra prudko zabrzdila v roku 2017, keď ho zhruba 20 mužov obvinilo zo sexuálneho obťažovania a napadnutia. Stalo sa tak počas kampane MeToo zameranej proti sexuálnemu obťažovaniu.

Herec, ktorý získal Oscara za úlohy vo filmoch Americká krása a Obvyklí podozriví, kvôli škandálu prišiel aj o hlavnú úlohu v seriáli Dom z kariet. Súd v New Yorku vlani zamietol žalobu podanú na Spaceyho rovnako kvôli údajnému obťažovaniu.

Keď boli obvinenia prvýkrát zverejnené, Spaceyho právnik údajne vyhlásil, že im musí čeliť, ak má byť schopný pokračovať vo svojom živote. Herec, ktorý zhodou okolností dnes oslávil 64. narodeniny, potom sľúbil, že sa vráti do Anglicka, aby očistil svoje meno, a to sa mu podľa BBC tiež podarilo.

Spacey vnímal londýnsky súd ako šancu na vykúpenie a minulý mesiac nemeckému týždenníku Die Zeit povedal, že "sú ľudia, ktorí sú práve teraz pripravení ho najať v momente, keď bude v Londýne zbavený týchto obvinení". Aj list The Guardian usudzuje, že sa teraz Spacey pokúsi obnoviť svoju hereckú kariéru.

01 - Modified: 2022-10-20 21:26:41 - Feat.: 1 - Title: Americký súd zamietol žalobu na Kevina Spaceyho pre sexuálne obťažovanie 02 - Modified: 2022-05-31 18:31:16 - Feat.: 1 - Title: Známy herec Kevin Spacey povedal, že bude v Británii svedčiť v prípade sexuálnych napadnutí
01 - Modified: 2024-04-27 11:34:09 - Feat.: - Title: Ruský súd zadržanému redaktorovi Forbesu nariadil domáce väzenie 02 - Modified: 2024-04-27 07:37:03 - Feat.: - Title: Zdravotník, ktorý predávkoval Afroameričana ketamínom pri policajnom zásahu, vyviazol s podmienkou 03 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 04 - Modified: 2024-04-26 19:08:20 - Feat.: - Title: Karol III. začne po niekoľkých týždňoch zotavovania opäť plniť verejné povinnosti 05 - Modified: 2024-04-26 08:03:26 - Feat.: - Title: Šesť sudcovských zástupcov chce, aby Mazáka nahradila Kosová. Ako dôležitú vidia apolitickosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 23:40