Zdravie. Peniaze. Politika. Náboženstvo. V kurzoch etikety sa tieto témy označujú za nevhodné na konverzáciu s ľuďmi, ktorí nepatria medzi náš najužší okruh priateľov. Súčasnosť je však iná. FOTO: Shutterstock
StoryEditor

Čo bolo neprípustné, je zrazu normálne. Hranice v rozhovoroch miznú, večným tabu však ostáva táto téma

05.10.2024, 00:00
  • Mám menštruáciu. Som v menopauze. Nie som si zatiaľ istý, či mi viac vyhovuje vzťah s mužom,
  • alebo so ženou...
  • Také vety znejú bežne. Nie je to tak dávno, čo by ich nikto nevyslovil.
  • Prečítajte si článok publikovaný v HN magazíne.

Som v menopauze, áno? Toto tento rok na jar pri vystúpení pred stovkami divákov v centre Washingtonu vyhlásila herečka Halle Berry. A pokračovala: „Z menopauzy treba odstrániť hanbu. Treba hovoriť tejto úplne normálnej časti života, ktorá sa deje.“

Salma, Emma, Gwyneth...

Slovo menopauza za posledný rok zaznelo v rozhovoroch s mnohými celosvetovo úspešnými, známymi ženami. Hovorili o nej napríklad herečky Salma Hayeková, Emma Thompsonová, Gwyneth Paltrowová, moderátorka Oprah Winfrey, bývalá americká prvá dáma Michelle Obamová.

Popisovali svoje pocity a problémy, boli veľmi konkrétne, zverejňovali detaily kedysi natoľko intímne, že by ich ženy na verejnosti nikdy nepreberali. Téme sa tieto ženy tiež venujú na sociálnych sieťach, čulo a otvorene o nej diskutujú.

Herečka Eva Holubová a jej dcéra natáčajú podcast, v ktorom podrobne rozoberajú javy a problémy ženského prechodu, pozývajú si do programu známe ženy a tie rozprávajú, ako toto obdobie života prežívajú. Všetky sa viac-menej zhodujú: Ide nám o to, aby menopauza prestala byť spoločenským tabu, a chceme, aby sa o nej hovorilo.

Podobné je to v dnešnej dobe s menštruáciou. Možno si pamätáte, akými výrazy dievčatá tento stav označovali: Mám to, nemôžem sa kúpať, dostala som to... Šepkali si s kamarátkami a červenali sa hanbou pri predstave, že by ich začul nejaký chlapec.

Teraz je úplne bežné, že svoju menštruáciu nahlási šestnásťročná slečna spolužiakovi. „Zažila som niekoľkokrát, že sa študentky v triede nahlas bavili o menštruácii pred chlapcami. Jedna normálne nahlas povedala, nech na ňu chlapci počkajú, že si musí zájsť vymeniť vložku.

Je to obrovský rozdiel proti našej generácii. My sme sa hanbili, rozhodne to nebola téma, o ktorej by sme sa bavili pred mužmi. Neodvažujem sa však tvrdiť, čo je lepšie a čo horšie,“ hovorí učiteľka Ivana Nováková.

Bolí ma žlčník

Žijeme v dobe otvorenej. Zrejme najotvorenejšej v histórii. Stalo sa bežným verejne preberať svoje trápenia, zdravotné problémy, skrátka všetko, čo sa odohráva v našich telách. Mnohí na sociálnych sieťach hrdo zverejňujú to, čo sa predtým považovalo za slabosť, zlyhanie či intímnu záležitosť. Sme skrátka svedkami prevratných zmien.

„Otvárame stále ďalšie témy, o ktorých chceme diskutovať. Veľa ľudí považuje za správne, že hovoríme o tom, čo nás trápi a čo kedysi bolo tabu. Áno, je dobre, že sme otvorení. Rozprávajme sa, ale premýšľajme, či je to príjemné pre ostatných. Rovnako ako vo všetkom, aj tu by sme mali hľadať rovnováhu,“ hovorí lektorka etikety Iva Pluháčková.

Záujemcovia sa jej na prednáškach často pýtajú, o čom je vhodné v spoločnosti hovorť a o čom nie, čo je takzvane spoločensky prijateľné a čo je tabu. Odpovedá, že najdôležitejšie je vždy myslieť na to, kde sme a ským sme. Vie si niekto predstaviť, že by pred dvadsiatimi rokmi známe herečky v rozhovoroch rozoberali prechod, menštruáciu a svoje zdravotné problémy?

Nie. To bežné nebolo.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 74% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-10-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Sizyfovská snaha o dokonalosť: Motivačná literatúra sa mýli v tom, že dokážete všetko, odkazuje odborník 02 - Modified: 2024-09-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Osamelosť ako jeden zo stavebných kameňov človeka: Ako ju uniesť a v čom je skrytý jej potenciál? 03 - Modified: 2024-05-18 05:30:00 - Feat.: 0 - Title: Analytička pre verejné politiky: Kus pokory neuškodí vedcom, systému ani antisystému 04 - Modified: 2024-05-03 09:00:00 - Feat.: 0 - Title: Radšej naživo. Ľudia sú unavení z online zoznamiek, vracia sa rýchle randenie
01 - Modified: 2024-10-14 10:36:42 - Feat.: - Title: Muž, ktorý zviditeľnil atóm. Niels Bohr dosiahol všetko, po čom túžil, napriek tomu nebol úplne šťastný 02 - Modified: 2024-10-13 22:23:52 - Feat.: - Title: Psychiater a gréckokatolícky kňaz: Táto doba nie je pre starých 03 - Modified: 2024-10-13 05:30:00 - Feat.: - Title: Liečivé hlty: Ako na terapiu jedlom, čím pomôcť črevám, spánku, srdcu a aké kombinácie nám ubližujú? 04 - Modified: 2024-10-11 22:00:00 - Feat.: - Title: O slobode a bolesti samovrahov: Má človek morálne právo vziať osud do vlastných a ukončiť svoj život? 05 - Modified: 2024-10-08 05:30:00 - Feat.: - Title: Biologička Sylvia Earle: Oceánologickej komunite vyrazila dych, k jej empatii bez hraníc prispeli aj tragédie
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
14. október 2024 14:32