StoryEditor

Testovali sme novinky od Samsungu. Pozitíva prekvapili, jedna nevýhoda sa však dala čakať

24.03.2018, 23:01
Lepší výkon, kvalitnejší fotoaparát a k tomu – biometria ako bonus. Tak možno v skratke predstaviť vylepšenia modelov S9 od Samsungu. Juhokórejci ich svetu ukázali na tohtoročnom MWC v Barcelone.

Napriek pozitívam, ktorým sa budeme venovať, jedným z mínusov je aj okrem priemernej batérie cena, ktorá sa už tradične šplhá dosť vysoko.

Samsung sa pri tvorbe Galaxy S9 riadil heslom - čo fungovalo v minulej generácii, necháme na pokoji. Výsledkom je takmer identický dizajn s výraznejšou zmenou len na zadnej strane.

Tu nájdeme vertikálne uložený fotoaparát a snímač odtlačkov prstov. V prípade S9+ ide o duálny fotoaparát, ku ktorému sa dostaneme neskôr. Snímač odtlačkov prstov je tento raz bližšie k stredu zariadenia a ide podľa nás o ergonomickejšie riešenie.

Dobrý dojem zo skla a kovu

Dizajn je síce otázka osobného vkusu, no za nás hovoríme ÁNO. Moderný vzhľad ide ruka v ruke s precíznym vyhotovením. Smartfón tvorí jeden kompaktný celok zložený z kovu a skla a pýši sa tenučkými rámikmi aj Infinity displejom bez hardvérového tlačidla.

Biometria zabezpečuje, že môžete využiť aj snímanie dúhoviek či sken tváre, prípadne na vstup používať inteligentné skenovanie, ktoré kombinuje dúhovku a rozpoznávanie tváre.

Najviac sme však využívali odtlačok prsta, ktorý bol pre nás najpraktickejší. Displeje oboch smartfónov prichádzajú s pomerom strán 18,5:9 s použitím technológie Super AMOLED a rozlíšením 1440 x 2960 pixelov.

S9 má síce väčší počet bodov na palec, no pri bežnom používaní rozdiely nepostrehnete. Zobrazovacie schopnosti panelu sú veľmi dobré, farby sú sýte a jasné, pritom však aj pomerne verné. Hodnotíme ho ako jeden z najkrajších na trhu.

Top z vnútra

Samsung osadil do svojich noviniek dva typy procesorov. V niektorých častiach sveta je to novinka Snapdragon 845, ktorú tento rok uvidíme aj vo vlajkových lodiach iných spoločností. V našich končinách je vo vnútri špičkové 8-jadro Exynos 9810.

Alžbeta Harry Gavendová

​Počas testovania oba smartfóny "poslúchali" a plnili svoje úlohy na jednotku. Aj vtedy, keď sme spúšťali viac aplikácii naraz. K plynulosti zariadenia prispela štvorgigabajtová RAM pri S9 a až 6 GB RAM v prípade S9+. Kapacita úložného priestoru bola v našich testovaných kusoch 64 GB a v oboch prípadoch sa dala doplniť aj microSD karta.

Oba modely prichádzajú s už predinštalovaným Android 8.0 spolu s nadstavbou Samsung Experience 9.0. Samsung po spustení smartfónu prináša svoje typické predinštalované aplikácie (S Health, Samsung Gear a pod.).

Nechýba ani pokročilý "samsungácky" inteligentný asistent Bixby, ktorý má vlastné tlačidlo na ľavom boku. Jeho nevýhoda je u nás to, že nepodporuje slovenčinu.

Komunikácia? Cez fotky aj emoji

Samsung Galaxy S9 a S9+ boli vyvinuté najmä s dôrazom na neustálu komunikáciu a vyjadrovanie prostredníctvom fotiek, videí či emoji. S9 a S9+ prichádzajú ako prvé smartfóny s variabilnou clonou f/1.5 - f/2.4 (snímač má rozlíšenie 12 MP).

V tmavšom prostredí sem clona vpustí viac svetla, vo svetlejšom zase menej. Fotoaparát si naozaj vedel pekne poradiť aj so zhoršenými svetelnými podmienkami, pričom fotografie boli stále slušne ostré. Okrem totožného snímaču je v prípade S9+ aj druhý, s teleobjektívom.

Jeho pridaná hodnota sa ukáže pri záberoch, v ktorých potrebujete scénu priblížiť. Pri dvojnásobnom optickom zoome zostáva zachovaná kvalita fotografie a Samsung to podčiarkuje možnosťou využiť tlačidlo dvojnásobného priblíženia priamo v aplikácii fotoaparátu.

Alžbeta Harry Gavendová

​Pri detailnejšom pohľade na fotografie je skutočne vidno rozdiel medzi S9 a S9+. Lepšie si, samozrejme, počína S9+. Páčila sa nám tiež funkcia dynamického zaostrenia, ktorá sa postarala o hĺbku ostrosti fotografie a s tou sa dá ďalej pracovať.

Fotoaparát oboch smartfónov celkovo ponúka množstvo možností, filtrov či nálepiek, z ktorých si každý vyberie to svoje. Fotky sú sýte, dosť jasné a ostré, takže smartfóny hodnotíme ako skvelé fotomobily, s ktorými len ťažko spravíte zlé fotografie.

Zabaviť dokážu aj emojis, teda postavičky, ktoré vám vygeneruje aplikácia smartfónu. Niekomu sa “zadarí” a jeho avatar je mu skutočne podobný. Z emojis sa vám vytvoria rovno GIFká, ktoré môžete situačne posielať do chatov na rôznych sociálnych sieťach. Vďaka tejto automaticázii to môže byť dlhodobejšia zábava.

Skvelé je na tom aj nakrúcanie videa. Okrem rôznych klasík máte možnosť využiť aj nové UHD video až so 60 snímkami za sekundu. V aplikácii fotoaparátu sa určite pohrajte aj so spomalenými zábermi, ktoré vytvoria efektné videá so snímkovaním až 960 "frejmov" za sekundu. Okamihy sú tak nádherne zachytené a spomalené.

Pokrokový zvuk

Samsung vylepšil aj zvukové prevedenie. Okrem reproduktoru v spodnej hrane zariadenia využíva S9 aj reproduktor v mieste na hovory. Zvuk pri sledovaní videí či hraní hier vyžaruje smerom k vám, prednes je sýtejší a navyše tu je i zvukové menu s pár pokročilejšími nastaveniami.

Stereofónne reproduktory vyladilo AKG a priestorový zvuk využíva technológiu Dolby Atmos. Batéria prichádza v S9 s kapacitou 3000 mAh a v S9+ nájdeme o 500 mAh viac.

S9 ani S9+ nie sú práve priekopníci, čo sa týka výdrže na jedno nabitie. Ak máte náročnejší deň v teréne, treba rátať s tým, že smartfóny musia byť cez deň nejaký čas na nabíjačke.

Ak však máte priemerný deň, kedy občas surfujete po internete alebo telefonujete, určite sa nemusíte báť, že sa smartfón nedožije večera. Nabíjať ich môžete aj pomocou bezdrôtovej nabíjačky.

Záverečný dojem

Majitelia predošlej generácie S8 môžu byť trochu sklamaní, pretože Samsung nás v deviatej generácii až tak zásadne neprekvapil, a tak zrejme chýba vážny dôvod na zmenu. Ak však máte staršiu generáciu, nemusíte váhať s výmenou.

Alžbeta Harry Gavendová

​Samsung ponúka vyšší výkon, opäť atraktívny dizajn, tenké rámiky a mimoriadne kompaktné, zaoblené telo s lesklým povrchom, ktorý priťahuje odtlačky prstov. Riešiť sa to dá kúpou pekného krytu, ktorý sklo navyše aj chráni.

S9 očarí novým fotoaparátom, jeho možnosťami aj fotografiami. Ak máte radi fotografovanie a chcete sa pohrať, hodí sa vám skôr S9+. Obe novinky potešia kvalitnejším zvukom a skvelým displejom s vernými farbami.

Vylepšeniami prešla aj reprodukcia zvuku a pre niekoho je skvelou správou aj ponechanie 3,5 mm jacku na slúchadlá. 

Takže ak vám neprekáža vyššie spomenutá cena, za svoje peniaze skutočne získate skvelého spoločníka. V celkovom ponímaní sú S9 i S9+ kusmi kvalitných zariadení, ktoré uspokoja používateľov.

01 - Modified: 2018-03-22 13:38:41 - Feat.: 0 - Title: Slovenka pracuje v USA na aplikácii Google Pay: Nezaujíma ich, o koľkej prídem do práce 02 - Modified: 2018-03-22 08:03:41 - Feat.: 0 - Title: Zuckerberg priznal chyby a sľúbil lepšiu ochranu dát užívateľov
01 - Modified: 2024-04-04 14:00:00 - Feat.: - Title: Lacný, lacnejší a najlacnejší. Toto trio nových mobilov zaujme šetrných zákazníkov 02 - Modified: 2024-04-03 14:00:00 - Feat.: - Title: Prvý pacient s čipom v mozgu strávil prvú noc po operácii pri videohre 03 - Modified: 2024-03-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Digitálne strašiaky a ich obete: Ako sa žije neofobikom? 04 - Modified: 2024-03-13 09:54:13 - Feat.: - Title: Je rozhodnuté. Apple umožní užívateľom iPhonov v EÚ sťahovať aplikácie z webových stránok 05 - Modified: 2024-02-21 12:00:00 - Feat.: - Title: Jedzte holubie rizoto a amputujte si nohu: Ako sa ruskí hackeri snažia demoralizovať Ukrajincov
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 03:57