StoryEditor

Aké sú mobilné trendy. Poradíme vám

19.07.2012, 00:00
Najmodernejšie mobilné telefóny ponúkajú veľa multimediálnych funkcií, ktoré sa približujú k počítačom.

Súčasný trend vo svete mobilných telefónov je ovládanie dotykom. Výrobcovia sa predbiehajú v tom, kto prinesie najväčší či najkvalitnejší dotykový displej. Mobilné telefóny dnes dokážu takmer to, čo normálne počítače. Čo by mal vedieť dnešný špičkový mobil?

Sú to malé počítače
Najmodernejšie mobilné telefóny, podobne ako počítače, majú taktiež vlastný operačný systém. Môžete do nich dodatočne inštalovať ďalší softvér, ponúknu vysokorýchlostné pripojenie k internetu, zvládnu e-mailovú komunikáciu či prehrajú film vo vysokej kvalite. „Dnešné múdre telefóny (smartfóny) dokážu v mnohých smeroch nahradiť klasické PC. V istom zmysle umožňujú vytvoriť aj kanceláriu na cestách. Limitujúcim prvkom je však veľkosť ich displeja,“ vysvetľuje odborník na mobilné telefóny Jozef Orgonáš z magazínu PC Revue.

Na trhu momentálne dominujú zariadenia so systémom Android, ktorý dodáva internetová jednotka Google, veľmi populárny je taktiež iPhone so systémom iOS. Konkuruje im mladá platforma Windows Phone z dielne Microsoftu. Apple iPhone si získal mnohých vďaka jednoduchosti a státisícom aplikácií, ktoré si doň môžete stiahnuť. Jednoduchosťou a štýlom sa snaží zaujať Windows Phone. Android, naopak, priťahuje zanietencov vďaka svojej otvorenosti, ktorá pokročilým používateľom umožňuje dotvárať si ho a rôznym spôsobom modifikovať.

Dnes je všetko HD
Najdôležitejšou súčasťou mobilných telefónov je v súčasnosti dotykový displej. Slúži nielen na prezeranie obsahu, ale nahrádza tiež klávesnicu. „Hardvérové klávesnice nezmizli, iba sa premenili na virtuálne, dotykové. Dotyk je najprirodzenejšou ľudskou interakciou, hneď po ľudskej reči, takže je prirodzené, že vývoj sa uberá týmto smerom,“ komentuje Orgonáš.

Samotná veľkosť uhlopriečky displeja však nemusí byť hneď zárukou kvality. Na kvalitné zobrazenie totiž vplýva veľkosť rozlíšenia. Dnes je všetko HD a inak to nie je ani v prípade displejov. Tie najmodernejšie ponúknu HD rozlíšenie a naozaj jemný obraz bez viditeľných obrazových bodov.

Ďalšia vec, ktorú by ste si mali v prípade displeja mobilného telefónu všímať, je jeho typ. Nesklamú napríklad Super AMOLED displeje, ktoré vynikajú výbornou čitateľnosťou aj na priamom slnku a sýtymi farbami. Kvalitné zobrazenie nájdete aj na nových Nokiách s technológiou ClearBlack pre dokonale čiernu farbu. V testoch výborne obstáli aj takzvané Reality displeje od Sony, ktorým pomáha i technológia Bravia známa z televízorov, vďaka čomu ponúknu kvalitné zobrazenie s najjemnejšími detailmi.

V prípade moderných smartfónov nezabudnite, že ich displej by mal byť dobre chránený. Špičkové modely sú vybavené špeciálne polarizovaným ochranným sklom Gorilla Glass, ktoré je také pevné a odolné proti škrabancom, že si na ňom môžete nakrájať zeleninu do nedeľnej polievky (a nejde o vtip).

Na fotoaparát si dajte pozor
V prípade fotoaparátov mobilných telefónov a vlastne i klasických kompaktných fotoaparátov sa výrobcovia predbiehajú, kto prinesie telefón s najväčším rozlíšením, a teda s najväčším počtom megapixelov. „Technológie mobilných fotoaparátov zaznamenali obrovský krok, ak nie až skok vpred. Nielen v rozlíšení, ale najmä v kvalite snímacích čipov,“ uvádza Orgonáš.

Vyhotovenú fotografiu, ktorá nejde do tlače, využijete maximálne v rozlíšení 2 Mpx. Či už fotku odošlete cez MMS alebo na Facebook – všade sa tento záber zmenšuje, takže z dvanástich megapixelov je razom jeden. Nenechajte sa preto zbytočne nalákať na „veľké čísla“. Oveľa dôležitejší faktor je samotná veľkosť šošovky. „V prípade fotoaparátu v telefóne je limitujúcim faktorom optika, teda šošovky – mobilné telefóny sa tak kvalitou môžu priblížiť snímkam vytvoreným kompaktom, túto kvalitu však tak skoro nedobehnú,“ vysvetľuje Orgonáš. „Dnešné mobilné telefóny umožňujú vytvoriť skutočne krásne dovolenkové fotografie určené do rodinného albumu,“ opisuje.

Preto, ak máte možnosť, fotoaparát v telefóne vyskúšajte. Urobte v predajni niekoľko záberov pri umelom osvetlení, vyskúšajte aj makro zo vzdialenosti niekoľko desiatok centimetrov a hneď uvidíte, či telefón splní vaše predstavy. Vo všeobecnosti lepšie fotia mobilné telefóny s automatickým zaostrovaním, teda autofocusom. Umožní vám to napríklad zaostriť na objekt a odfotiť ho. Na škodu rozhodne nie je, ak má foťák aj LED diódu, ktorú využijete najmä v zhoršených svetelných podmienkach. V skutočne najvyššej triede sa môžete stretnúť aj so xenónovým bleskom. V tomto prípade môžete rátať s kvalitnými zábermi aj v absolútnej tme.

Dnešnou samozrejmosťou v prípade najlepších mobilných telefónov v oblasti fotoaparátov je taktiež nahrávanie videa vo vysokom HD či FullHD rozlíšení. Kvalitný záznam videa i zvuku oceníte pri jeho prehrávaní na veľkých televízoroch.

Nabité funkciami
Dôležitou vlastnosťou dnešných moderných telefónov je konektivita. Samozrejmosťou je bezdrôtové Wi-Fi pripojenie, ktoré využijete na krátke vzdialenosti. Dnešný moderný smartfón by mal rozhodne disponovať podporou 3G siestí operátorov a v tom lepšom prípade aj nadstavbou rýchlych dátových prenosov HSDPA a HSUPA. Prenosové rýchlosti sa v tomto prípade pohybujú v desiatkach megabitov za sekundu, čo je pre pohodlné surfovanie na webe nevyhnutné.

Moderné telefóny viete pripojiť aj k televízoru. Takúto funkciu využijete napríklad vtedy, keď budete chcieť niekomu doma pohodlne ukázať fotografie či videá zachytené mobilom. Mobilný telefón na to potrebuje televízny výstup – dnes je to najčastejšie HDMI. Ďalšou príjemnou funkciou je aj bezdrôtový prenos obsahu cez funkciu DLNA. Na jej fungovanie je však potrebné, aby ju mal aj televízor.

V princípe si každý moderný mobil viete prispôsobiť podľa vlastných potrieb vďaka softvéru, ktorý si doň môžete stiahnuť cez internet. K dispozícii sú pracovné i multimediálne funkcie a hry. Spoľahnúť sa môžete napríklad na kancelársky balíček na prácu s dokumentmi. Dopracovať či opraviť tak budete vedieť dokumenty aj na cestách. Poslal vám niekto e-mailom dokument formátu PDF? Nie je problém, aj cez mobil si ho viete prečítať či zadať tlač cez sieť.

Dnes v telefóne dokonca bez problémov zostriháte video, ktoré ste natočili prostredníctvom telefónu. K záberom pridáte hudobný podklad, pár textových informácií a po niekoľkých kliknutiach máte hotový vlastný film napríklad z dovolenky. Úprava fotografií taktiež nie je problém. Orezať, otočiť či zosvetliť je už dlho štandardom. Dnes je taktiež populárne k fotografiám pridávať rôzne filtre a štýlové efekty spolu s rámčekmi.

Mobilný telefón už dlhší čas plní u mnohých používateľov aj funkciu hudobného prehrávača. Vďaka dnešným veľkým kapacitám pamätí sa však do mobilu vojde bez problémov aj nejeden film. Prehrávanie rôznych formátov však môže byť pre niektoré mobilné telefóny problém. Tie najmodernejšie si však bez ťažkostí poradia aj s frekventovanými formátmi, dlho používanými len v počítačoch.

01 - Modified: 2004-08-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nástrahy pozemkovej kauzy 02 - Modified: 2004-08-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Stavebný pozemok je terminus technicus 03 - Modified: 2004-08-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čo urobia zlobovaní poslanci? 04 - Modified: 2004-08-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Žijúce legendy, slávni ekonómovia, neortodoxné nápady
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 13:43