StoryEditor

Dostali ste pod stromček elektronické knihy? Prečítajte si o nich všetko

26.12.2014, 13:11
Obľuba e-kníh rastie aj u nás. Viaže sa najmä na popularitu a klesajúce ceny čítačiek a tabletov. Avšak brzdí ich ťažšia dostupnosť v slovenčine.

Našli ste si pod stromčekom elektronickú čítačku kníh? Neváhajte a dajte jej šancu. Revolúciu v produkcii elektronických kníh odštartovala spoločnosť Amazon v roku 2007 spustením predaja čítačiek Kindle. Za necelých šesť hodín sa čítačky vypredali a zostali nedostupné dlhých päť mesiacov.


Síce nie tak raketovo ako na svetovom trhu, ale predsa sa už e-knihy udomácnili aj v našom prostredí. Kým však dobehneme západné krajiny, tak to ešte pár rokov potrvá. Brzdami je nie len dostupnosť kníh v slovenskom jazyku, ale donedávna aj vyššia cena zariadení.


Na Slovensku len krátko

Elektronické knihy vstúpili na slovenský trh v roku 2010. "Od vtedy zaznamenali rapídny nárast. Absolútne čísla už nie sú zanedbateľné, rast je stabilný," približuje Radovan Ščibrany z kníhkupectva Martinus. "V ponuke máme viac ako 240-tisíc titulov. Z nich má približne 6-tisíc aj elektronickú verziu," hovorí Ján Laš zo spoločnosti Beyond Media, ktorá stojí za internetovým kníhkupectvom Gorila. Čísla sú veľmi podobné aj u ďalších veľkých hráčov na Slovensku, Martinus ponúka čitateľom 7-tisíc titulov a Alza 8 a pol.


Klesajúce ceny pomáhajú

"Pri novinkách sa situácia zlepšuje v prospech e-kníh. Súbežné vydanie printu a elektronickej formy sa stáva čoraz bežnejším," tvrdí Ščibrany.

"S rozširovaním zariadení, ako sú čítačky, tablety a smartfóny chytré telefóny, budú printové noviny a aj knihy častejšie nahradzované práve elektronickou verziou," vysvetľuje Denisa Dlabová zo spoločnosti Alza.

Elektronickým knihám pomáha aj klesajúca cena zariadení schopných ich konzumáciu. Kým prvý Kindle pri uvedení na trh v roku 2007 stál 399 dolárov, tak dnes je dostupný najlacnejší model v akcii za 59 dolárov. Taktiež najlacnejšie čítačky na Slovenskom trhu začínajú na úrovni 40 eur. Okrem toho sa elektronický obsah dá takmer plnohodnotne čítať aj na mobilných telefónoch s väčším displejom.

"Zatiaľ ale nič nenasvedčuje, že by e-knihy kedykoľvek v dohľadnej dobe vážnejšie konkurovali knihám, ako sa zvyklo špekulovať pri ich príchode. Oveľa viac fungujú ako alternatíva, ktorá sa s tradičnými knihami dopĺňa," približuje Ščibrany.


Rozhoduje aj formát

Alza a Martinus ponúkajú elektronické knihy v univerzálnych formátoch EPUB, PDF MOBI. "Asi 90% našej ponuky e-kníh je dostupných pre všetky čítačky. Z obľúbených menujme napríklad PocketBook či Kindle," hovorí Ščibrany. Pri zvyšných 10 percentách publikácii určili vydavatelia nutnosť použitia takzvanej tvrdej ochrany proti kopírovaniu - Adobe Digital rights management (DRM).

Na čítanie kníh z internetového kníhkupectva Gorila zas musíte využívať platformu Wooky. Ide o program pre smartfóny, tablety ale aj počítače s operačným systémom Windovs. Len pomocou tejto aplikácie môžete pristupovať k elektronickému obsahu.

Západ obľubuje elektronické knihy viac

Kým na Slovensku podľa kníhkupectiev tvorí predaj e-kníh necelé percento z predaja všetkých titulov, tak celosvetovo sa toto číslo hýbe tesne pod hranicou trinástich percent. Aj keď elektronické knihy nezničili trh s papierovými, ako nakladatelia predpokladali na konci minulého desaťročia, tak sa významne podieľajú na ziskoch predajcov. Napríklad celosvetový gigant Amazon získal z predaja elektronických kníh 5,25 miliardy dolárov, čo je až 7 percent celkových ziskov spoločnosti za rok 2013.

Predajcovia očakávajú, že trh s elektronickými knihami bude naďalej rásť. Podľa predpokladov Pricewaterhouse Coopers bude v roku 2018 až polovica obyvateľov Spojeného kráľovstva vlastniť iPad, Kindle alebo podobné zariadenie umožňujúce čítanie elektronických kníh.


Trh ovláda Amazon

Najpopulárnejšími zariadeniami podľa Americkej asociácie nakladateľov sú čítačky Kindle od Amazonu. Tie využíva až 39,5 percent čitateľov elektronických kníh. Nasledujú ich tablety iPad od Apple s 28,5 percentným podielom na trhu a tablety od Amazonu s 25 percentami. Tablety s operačným systémom Android využívalo v minulom roku len 13 percent čitateľov. Druhé najpopulárnejšie elektronické čítačky sú od spoločnosti Barnes & Noble, ktoré majú 10,9 percentný podiel. Zaujímavým faktom je aj to, že väčšina užívateľov čítačiek vlastní aj iné zariadenie (tablet alebo telefón s iOs alebo Android), na ktorom tiež číta elektronické knihy.

Väčšina užívateľov čítačiek naďalej nakupuje aj papierové knihy. Len štyri percentá čitateľov sa ich vzdali úplne.


Chronológia čítačiek elektronických kníh vo svete

1971
Michael Hart vytvoril prvú elektronickú knihu prepísaním Americkej deklarácie nezávislosti do počítača. Odštartoval projekt Gutenberg, ktorého úlohou je zachovať kópie kníh v elektronickej verzii.

1998
SoftBook je prvým zariadením výhradne určeným na čítanie elektronických kníh.

2000
Microsoft prináša na trh novú technológiu ClearType, ktorá umožňovala pohodlnejšie čítanie na obrazovkách počítačov. Technológia bola implementovaná do viacerých mobilných zariadení ako napríklad Pocket PC.

2006
Sony priniesol čítačku, ktorá využívala elektronický papier. Technológiu, ktorá umožňuje čítanie na priamom slnku, nevyžaduje energiu na udržanie statického obrazu.

2007
Amazon spúšťa predaj čítačky Kindle s 250 MB vnútornej pamäte. V nej mohol čitateľ uchovať približne 200 neilustrovaných kníh. Čítačka stála 399 dolárov a vypredala sa za päť a pol hodiny.

2008
Kindle 2 sa objavil na trhu. Vnútorná kapacita je 2 GB a má funkciu text-to-speech.

2009
Nastupuje druhý najväčší hráč na poli elektronických čítačiek Barnes & Noble. Jeho zariadenia fungujú na báze Androidu, majú WiFi aj 3G pripojenie k internetu.

2010
Apple odštartoval platformu pre audio-vizuálne média vrátane kníh, periodickej tlače. Amazon predstavil Kindle DX, najtenšiu čítačku z radu Kindle. Barnes & Noble predstavili Nook Color, čítačku s farebným dotykovým displejom.

2011
Na trhu sa objavil iPad2, Kindle Fire, Nook Tablet a Simple Touch



Najobľúbenejšie zariadenia na Slovenskom trhu

Amazon Kindle Paperwhite, cena od 120 eur
+ váži len 206 gramov
+ obsahuje výkladový slovník
- čítačky Kindle nevedia čítať formát EPUB
- nedá sa úplne vypnúť podsvietenie


PocketBook Touch Lux 6, cena od 111 eur
+ vnútorná pamäť 4096 MB
+ možnosť pridať pamäťovú kartu MicroSD
- pomalšie reaguje na dotyk, poprípade treba dotyk opakovať
- pri niektorých dokumentoch problémy so znakmi s diakritikou


Amazon Kindle Touch, cena od 82 eur
+ vnútorná pamäť 4096 MB
+ dotykový displej za nižšiu cenu
+ hmotnosť 191 gramov
- čítačky Kindle nevedia čítať formát EPUB


PocketBook Touch 624, cena od 76 eur
+ vnútorná pamäť 4096 MB
+ možnosť pridať pamäťovú kartu MicroSD
- pomalšie reaguje na dotyk, poprípade treba dotyk opakovať


PocketBook Basic 2 614, cena od 64 eur
+ vnútorná pamäť 4096 MB
+ váha len 188 gramov
+ nízka cena
- dlhšie reaguje po tlačení tlačidla


PocketBook 840 InkPad, cena od 188 eur
+ vnútorná pamäť 4096 MB
+ rozlíšenie až 1600 x 1200 bodov
+ možnosť pridať pamäťovú kartu MicroSD
- hmotnosť 350 gramov


PocketBook 650 Ultra, cena od 155 eur
+ vnútorná pamäť 4096 MB
+ hmotnosť len 175 gramov
+ prehrávač hudby
- užívatelia hlásia problémy s pripojením k WiFi


Amazon Kindle Voyage, cena od 250 eur
+ vnútorná pamäť 4096 MB
+ 300 zobrazovacích bodov na palec
+ hmotnosť len 180 gramov
+ snímač okolitého svetla umožňuje automaticky prispôsobovať jas obrazovky


Crono CREB04, cena od 45 eur
+ jedna z najlacnejších čítačiek na trhu
+ prehráva hudbu
+ možnosť pridať pamäťovú kartu MicroSD
- pomalší procesor
- slabšia batéria


Amazon Kindle 5 WiFi s reklamou, cena od 75 eur
+ nízka cena
+ váha len 170 gramov
+ ľahké a intuitívne ovládanie
+ výkladový slovník
+ kompaktný
- reklama na obrazovke pri vypnutom zariadení
- čítačky Kindle nevedia čítať formát EPUB

01 - Modified: 2007-01-31 15:41:00 - Feat.: 0 - Title: Jednotky AÚ budú v Somálsku nasadené v priebehu mesiaca
01 - Modified: 2023-12-27 09:36:25 - Feat.: - Title: Dostali ste vianočný darček, ktorý vám nevyhovuje alebo je dokonca poškodený? Takto ho môžete vrátiť 02 - Modified: 2023-12-19 16:32:04 - Feat.: - Title: Darček na poslednú chvíľu do 50 eur: Pozrite si výber technologických tipov 03 - Modified: 2023-04-26 09:32:28 - Feat.: - Title: Juraj Mokrý si vystrelil z Adely. Priniesol netradičný darček pre jej dieťatko 04 - Modified: 2022-10-24 14:20:01 - Feat.: - Title: Ušetrite čas a peniaze - nápady na darčeky 05 - Modified: 2022-07-15 08:10:15 - Feat.: - Title: Darčeky pre najmenších, ktoré tešia deti aj rodičov
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 19:35