StoryEditor

Aj HTC má svoj vlastný iPhone. Pozrite sa, ako dopadol v teste

05.12.2015, 08:03
Je to ideálny telefón s výborným vzhľadom a s dobrou výbavou. Nebude sa vám však páčiť jeho cena.

Je to jeden z najkontroverznejších telefónov, ktorý sa dostal na trh za posledný čas. Gigant totiž stavil na dizajn, ktorý až príliš pripomína iPhone. Stačí sa pozrieť na zadnú stranu. Jednoducho inšpirácia sa nezaprie. HTC síce môže presviedčať, koľko chce, že tento štýl mali na svojich telefónoch ako prví, no povedal vám už niekto, že váš iPhone vyzerá ako HTC? Nie.

Cena je studenou sprchou

V každom prípade, o HTC sa kvôli tomu telefónu začalo písať omnoho viac, a aj ja som si ho musel vyskúšať. Veď „iPhone
s Androidom“ je snom mnohých ľudí. No a tento vyzerá špičkovo (veď ako inak). Dostal modelové označenie A9 a prednosťou jepráve jeho spracovanie. Je vynikajúce a prémiové.

Čo však tento telefón bude brzdiť, je aj prémiová cena. V internetových obchodoch si ho kúpite totiž za 550 eur. Na porovnanie, uvádzacia cena v Spojených štátoch amerických bola 400 dolárov, čo je podľa mňa „obchod roka“.

Novinku som používal pár dní a medzi najlepšie vlastnosti patril slušný výkon fotoaparátu či rýchly snímač odtlačkov prstov. HTC A9 používa 13 Mpx fotoaparát, ktorý má veľmi intuitívne ovládanie, ale aj možnosti pre pokročilých. Ako jeden z mála totiž zachytáva snímky do profesionálneho formátu RAW. Skutočne dokážete urobiť veľmi pekné zábery. Pri spracovaní snímok však musíte chvíľu čakať.

Sklamalo však video. Pri telefóne za túto cenu by som očakával vyššiu kvalitu obrazu, ale najmä zvuku. Všetko sa nahráva do maximálne Full HD rozlíšenia. A ešte jedna mínusová vlastnosť: počas natáčania nefungoval zoom na videu.

Dôležitou súčasťou dnešných telefónov je aj predná kamera, no a tu patrí do vyššej triedy. V tme si síce nepodarí, no na rýchle momentky je úplne dostačujúca. Jej rozlíšenie je 4 Mpx. Čo je však v prípade HTC ranou do čierneho, je systém. Telefón používa nový Android s označením 6.0 a skvelú nadstavbu. 

Tá nesie označenie HTC Sense a patrí medzi najlepšie vo svete mobilných telefónov. Je lepšia, než ako ponúka napríklad Samsung či čínska konkurencia.

Systém je top

Je prehľadný, má jednoduchý dizajn, ale najmä je rýchly a má stabilné prostredie. Telefón nemá vo svojom vnútri najlepší procesor, ktorý nájdete na trhu, no fungoval absolútne bez problémov.

A to je výsledkom výborného nastavenia systému. HTC ponúka veľmi dobre spracovanú klávesnicu či šikovnú galériu. Dobrý je aj okamžitý prehľad správ a noviniek zo sociálnych sietí cez takzvaný BlinkFeed. Doň vstúpite okamžite zo základnej plochy posunutím prsta do prvej strany. Prekážalo mi však, že správy pribúdalipomaly a bolo ich napriek mnohým zdrojom málo. Skutočne len pár za deň. Môže za tým byť však choroba z povolania.

Ďalšou výbornou vlastnosťou je, že už aj HTC sa naučil, že snímač odtlačkov prstov patrí na prednú stranu telefónu. Po pár dňoch používania musím povedať, že HTC vie vyrobiť skvelý telefón, ktorý však bude brzdiť cena. Prekážalo mi aj 16 GB vnútornej pamäte, no to hravo vyriešite. Stačí vám len pamäťová karta.

Taiwanský výrobca má za sebou veľmi ťažký rok, a toto mohol byť telefón (minimálne jeden z nich), ktorý ho konečne vytiahne z nezávideniahodnej situácie. Mňa síce kvalitou presvedčil, HTC je na Slovensku pomerne populárny, no určite by som si počkal na povianočné zľavy.

 

HTC A9

Cena: približne 550 eur

+ Vynikajúce spracovanie

+ Odozva systému

+ Fotoaparát

 

- Cena

- Kvalita videa

 


 

01 - Modified: 2007-11-28 20:40:40 - Feat.: 0 - Title: Brusel toleruje zákon proti reťazcom
01 - Modified: 2024-04-23 13:32:33 - Feat.: - Title: V recenziách sa mu vysmiali. Toto zariadenie malo nahradiť mobily 02 - Modified: 2024-04-24 07:12:44 - Feat.: - Title: Vysoký výkon, skvelé objektívy a zaujímavé príslušenstvo. Takto to vyzerá, keď sa z mobilu stane fotoaparát 03 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Rodinný elektromobil s brutálnym výkonom: potešil kvalitou i jazdou, no nie dojazdom 04 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 05 - Modified: 2024-04-05 11:43:54 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme auto pre masy: kórejský hatchback s manuálom a priaznivou cenou
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 22:52