StoryEditor

Na trh mieri inteligentná bežecká topánka, ktorá vám to spočíta

24.08.2015, 00:00
Žijeme v dobe, v ktorej kto nemeria, ako by nebol.

Pri behu počítame zabehnuté kilometre aj nastúpané metre, srdcovú frekvenciu aj priemerné tempo. Doteraz sme však neboli schopní v reálnom čase získať informácie o svojom bežeckom štýle. To sa zmení s príchodom novej, revolučnej bežeckej topánky Altra IQ, informuje iDnes.cz.

Práca s bežeckým štýlom je záležitosť, na ktorú sa spločnosť Altra u svojej hi-tech novinky zamerala najviac. Snaha o výrobu "inteligentnej" topánky siaha niekoľko rokov do minulosti. Najvýraznejším pokusom boli adidasky s označením One, ktoré disponovali niekoľkými mikroprocesormi, ktoré umožňovali dynamickú zmenu tlmenia pri behu. Bohužiaľ, tento pokus nebol príliš úspešný a vysoká poruchovosť a nízka využiteľnosť odsúdila Adidas One k stiahnutiu z trhu.

Na rozdiel od pokusov s úpravami tlmenia zvolila Altra tentoraz úplne opačný prístup. Nesnaží sa modifikovať topánku, ale poskytuje spätnú väzbu, aby ste boli schopní upraviť a zefektívniť techniku behu. V podstate sa jedná o bežeckú topánku, športtester a trénera v jednom.

Altra IQ komunikuje pomocou Bluetooth s chytrými hodinkami alebo telefónom (iOS aj Android) a poskytuje informácie o dĺžke kroku a predovšetkým o oblasti chodidla, cez ktorú vediete váš nášľap. Okrem toho nechýba údaje o kadencii alebo rovnomernosti zaťaženia medzi pravým a ľavým chodidlom. V praxi sú tak IQ akousi minimalizovanou tlakovou doskou, akú môžeme vidieť v bežeckých obchodoch alebo u fyzioterapeutov a ortopédov.

Najväčším prínosom IQ je možnosť okamžite zareagovať, ak vaše bežecká technika nie je úplne optimálna. To bolo až doteraz bez videozáznamu alebo trénera, ktorý na vás dohliadal, veľmi ťažké, pretože nie každý bežec si je schopný uvedomiť chyby, ktoré pri behu robí.

Smer, ktorým vás tieto topánky povedú, je označený ako nášľap na stred chodidla. Zlé sú (nielen) odchýlky na obe strany, kedy výrazný vplyv na špičku nohy značne preťažuje chodidlo a obe klenby, pričom výrazný došľap tvrdo cez pätu zasa zvyšuje nárazy, s ktorými sa musia vysporiadať kĺby. Zároveň vás Altra IQ nenechá oddýchnuť a bude vás nútiť držať kadenciu minimálne na hodnote 172 krokov za minútu.

Cieľom, ktorý si Altra s uvedením tejto topánky vytýčila, je pomôcť ľuďom behať technicky lepšie, s vyššou efektivitou a nižšou pravdepodobnosťou zranenia. Na trhu sa IQ objavia začiatkom budúceho roka a cena by sa mala vyšplhať na 200 dolárov (176 eur). Za svoje peniaze dostanete pohodlnú bežeckú topánku s výškou tlmenia 23 milimetrov a váhou 243 gramov. Báť sa nemusíte ani poruchovosti meracích senzorov. Ak sa čokoľvek pokazí, Altra garantuje výmenu topánky, ak senzory prestanú fungovať skôr, ako bude topánka sama o sebe zničená.

Autor pracuje ako konzultant bežeckého obchodu Triexpert.

01 - Modified: 2007-08-30 07:36:00 - Feat.: 0 - Title: Beckham nedohral pre zranenie finálový súboj SuperLigy
01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 09:50