StoryEditor

Z Bratislavy do Košíc za 20 minút? Prichádza revolúcia

13.08.2013, 09:52
Aktualizované | Miliardár Elon Musk predstavil plány na revolučný systém v doprave.

Miliardár a majiteľ spoločnosti Tesla Motors či SpaceX Elon Musk zverejnil podrobnejšie plány svojho projektu Hyperloop v 57-stranovom dokumente, ktorý voľne sprístupnil. Hoci sa plány zdajú byť ako zo sci-fi filmu, Musk tvrdí, že všetky komponenty už sú vynájdené. Cestovať v tubách rýchlosťou 1220 kilometrov za hodinu by tak mohli prví ľudia do desiatich rokov.

Cestovanie potrubím
Zverejnenie plánov potvrdilo najčastejšie špekulácie o celom projekte: Pôjde o uzavreté oceľové potrubie, v ktorom sa budú nadzvukovou rýchlosťou na vzduchovom vankúši pohybovať kapsule s cestujúcimi. Kapsule sa budú pohybovať pomocou vzduchových ložísk (ktorých princíp sám Musk prirovnáva k stolnej hre air hockey) v kombinácii s lineárnym elektromotorom, ktorý kapsulu "nakopne" približne každých 70 kilometrov. Tuba bude pokrytá solárnym systémom, ktorý má podľa prepočtov zaistiť dostatok energie aj pre prevádzku v noci.

Miliardár je o funkčnosti presvedčený. "Skôr, než prídeme s ozajstnou teleportáciou, čo bude samozrejme skvelé (niekto to prosím urobte), jediným možným riešením pre superrýchle cestovanie je postaviť nad alebo pod zemou potrubie, v ktorom sa nachádza špeciálne prostredie," napísal Musk v úvode svojej štúdie. Tam tiež priznáva, že má ešte celý koncept nepochybne mnoho nedokonalostí a bude rád, ak ho na ne ktokoľvek upozorní na e-maile Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..

Realita o desať rokov
"Zostrojiť prototyp by mi trvalo jeden až dva roky, ak by to bola moja priorita," okomentoval možnosť realizácie 42-ročný Musk, ktorý stojí za spoločnosťami PayPal, Tesla Motors alebo SpaceX. "Pretože to ale moja priorita nie je, pravdepodobnejší je vznik prototypu za tri až štyri roky,"
dodal s tým, že do piatich rokov od zostavenia prototypu by už prví pasažieri mohli cestovať medzi Los Angeles a San Franciscom.

Musk počíta s tým, že celý systém Hyperloop bude schopný prepraviť človeka alebo náklad medzi San Franciscom a Los Angeles za 35 minút. "Kapsule pre cestujúcich budú cestovať vnútrom tuby každé dve minúty a vo špičke každých tridsať sekúnd," vykresľuje budúci cestovný poriadok futuristického prostriedku.

Zo San Francisca do Los Angeles je pritom vyše 600 kilometrov. 400-kilometrovú trasu z Bratislavy do Košíc by tak hyperloop zvládol teoreticky za niečo cez 20 minút.

Hoci plány na Hyperloop vyzerajú značne nadnesene a futuristicky, vzhľadom na povesť podnikateľa a vynálezcu Muska, treba ich brať vážne.

Miliardár Musk totiž už vo svojich dvanástich rokoch predal prvú počítačovú hru, ktorú naprogramoval, a stojí napríklad za projektami on-line platobnej metódy PayPal či výroby luxusných elektromobilov pod značkou Tesla Motors.

Jeho súkromné ​​vesmírne lode nahradili pri letoch na obežnú dráhu vyslúžilé americké raketoplány.

Lacnejšie ako rýchlovlaky
Podľa dokumentu počíta návrh s dvoma základnými podobami: ľahšie osobné s kapsulami pre 28 cestujúcich a väčšie, nákladné, ktoré v kapsuli prepravia tri automobily. Osobné tuby majú mať maximálne rozmery 1,35 metra (šírka) krát 1,10 metra (výška). Kapsule by sa mali pohybovať rýchlosťou 1220 kilometrov za hodinu. To nakoniec teda nie je viac ako je rýchlosť zvuku, ale iba jej 0,91 násobok.

Potrubie má byť oveľa lacnejšie ako plánovaná železnica

Už skôr americký miliardár uviedol, že ho k vytvoreniu "potrubnej diaľnice" inšpiroval kalifornský plán na vybudovanie železničnej rýchlodráhy prepájajúci najväčšie mestá. Inšpiroval ho v tom, ako mu pripadal zastaraný a donútil ho vymyslieť lepšie riešenie. Práve s rýchlovlakmi tak svoj nápad porovnáva. Najmä čo sa náročnosti a ekonomickosti týka. "Kapsule a motory sú oveľa lacnejšie ako samotná tuba. Tá bude stáť na niekoľko miliárd dolárov. Aj to je ale výrazne menej v porovnaní s niekoľkými desiatkami miliárd dolárov, s ktorými sa počíta na stavbu kalifornskej rýchlodráhy," tvrdí Musk, ktorý je presvedčený, že projekt rýchlovlakov sa z avizovaných 70 miliárd predraží na viac ako sto.

Nemá ako havarovať
A ako bude nový dopravný prostriedok pohodlný a bezpečný? Podľa Muskových slov z krátkej tlačovej konferencie, ktorá nasledovala po zverejnení projektu, bude cestovanie samozrejme bezpečnejšie ako to súčasné. "Pre Hyperloop bude extrémne ťažké havarovať. Nemôže totiž spadnúť z neba ani sa vykoľajiť," nechal sa počuť. Samotný pocit z jazdy podľa neho bude podobný ako pri lete lietadlom. Vďaka konštrukcii by pasažieri nemali cítiť výrazné preťaženie.

Podľa Muska by mal byť celý systém, vďaka umiestneniu na nadzemných pilieroch tiež odolný voči seizmickým otrasom. Aj keď len do istej miery. "Ak zemetrasenie zrovná celý Los Angeles so zemou, tak predpokladám, že Hyperloop tiež," dodal.

Mesiac plný špekulácií
Pondelkové zverejnenie detailov sprevádzalo veľké očakávania. Musk v júli "oznámil, že oznámi" detaily o Hyperloop v auguste. Od tej chvíle sa objavilo mnoho špekulácií ohľadom približnej podoby projektu. V amerických médiách bol ako príklad podobnej technológie často uvádzaný aj projekt coloradskej spoločnosti ET3. Sám Musk ale do tej doby oficiálne povedal iba to, že Hyperloop bude "niečo medzi Concordom, Railgunom a stolom na air hokej".

O niečo zhovorčivejší než pri opise technických detailov bol na poli obchodných plánov. Kvôli zaneprázdnenosti raketami a elektromobilmi sa rozhodol publikovať projekt Hyperloomu ako "open source", vystaviť ho pripomienkovaniu verejnosti a nechať na potenciálnych investoroch, či a ako ho implementujú.

ihned.cz

Ako vyzerá návh Hyperloopu

01 - Modified: 2024-04-22 12:24:40 - Feat.: - Title: Vallov údiv: Primátor Bratislavy to prehnal a už to asi aj vie (komentár) 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 04 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta 05 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 08:25