StoryEditor

Predstavíme vám technológiu Cloud, toto sú najzaujímavejšie fakty

19.01.2016, 14:35
Ako Cloud funguje a čo môže firmám ponúknuť? Pýtali sme sa Miroslava Pikusa, ICT expert zo spoločnosti Telekom.

Aké exitujú druhy cloudov a čo môžu priniesť firmám?
Ak si firma virtualizuje vlastné servery, napríklad pomocou KVM, alebo VMware, môže mať vlastné virtuálne servery a využívať z toho plynúce výhody - dynamické prideľovanie zdrojov, vyššiu dostupnosť. Ak zautomatizuje presuny a vytváranie týchto virtuálnych serverov a svojim užívateľom na zriaďovanie a obsluhu virtuálnych strojov sprístupní interface, vravíme o privátnom cloude. Keď toto poskytuje rôznym zákazníkom jeden provider, cez privátne linky, alebo verejný internet, vravíme o verejnom cloude.

Aké služby pre firmy viete ponúknuť, na čo firemným zákazníkom slúžia?
Firmám ponúkame verejný cloud, čiže virtuálne servery, ako plnohodnotnú náhradu za ich klasické firemné Windows alebo Linux servery. Čoraz viacej zákazníkov ale začína využívať firemný softvér ako službu - od kancelárskych aplikácií, cez účtovníctvo, až po CRM.

Ktoré služby najviac firmy využívajú?
Zatiaľ na Slovensku najviac firmy využívajú klasické virtuálne servery, v Telekome dominuje platforma Windows server. Budúcnosť však vidíme najmä v SaaS.

Čo vy považujete za najzaujímavejšie veci ohľadne technológie cloudu?
Mňa osobne najviac fascinuje schopnosť cloudovej platformy presúvať v reálnom čase a plne automaticky virtuálny server z jedného fyzického servera na druhý. Je to naozaj bleskurýchle, aj pri veľkých serveroch, stále mám myseľ naviazanú na klasický svet fyzických serverov, kde to trvá skôr dni.

Čím sa odlišujú služby Telekomu od konkurencie?
Je výhodné, ak cloudové služby poskytuje telekomunikačný operátor. Konektivita hrá totiž pri cloudových službách kľúčovú rolu a nejde len o rýchlosť - až tretina zákazníkov Telekomu pristupuje do Cloud nie cez verejný Internet, ale po privátnych linkách.

Aké sú najväčšie zaujímavosti, čísla, štatistiky ohladne cloudových služieb Telekomu?
Platforma virtuálnych serverov v slovenskom Telekome už má pol tisíc procesorov, tucet terabajtov RAM a pol petabajtu diskového miesta, to sú už úctyhodné výpočtové a úložné parametre. Zákazníci rýchlo pribúdajú, aktuálne sa kapacita medziročne zdvoj-násobuje. V priemere má zákazník Telekomu štyri virtuálne servery, svedčí to o tom, že firmy začínajú presúvať naraz viac a viac výkonu a aplikácií do cloudu. Zaujímavé je tiež, že cloud využívajú firmy všetkých veľkostí a segmentov. Žiaden segment zákazníkov nevytŕča, najviac je ich zo segmentu služieb (15 percent), potom predajne a predajné reťazce (14 percent), nasledujú výrobné podniky (13 percent).

(PR Info)

01 - Modified: 2008-01-12 06:54:00 - Feat.: 0 - Title: Robert Fico odletel na jednodňovú pracovnú cestu na Maltu
01 - Modified: 2024-02-14 12:24:46 - Feat.: - Title: Slovak Telekom potešil svojich zákazníkov. 5G sieť rozšíril do ďalších miest a obcí 02 - Modified: 2023-11-03 15:51:49 - Feat.: - Title: Telekom rieši nepríjemné otázky za vianočným stolom. Ukazuje, že rešpekt je ten najkrajší darček 03 - Modified: 2023-08-03 10:13:31 - Feat.: - Title: THIS IS LOCCO a HEINEKEN úplne ovládli kategóriu Vizuál 04 - Modified: 2023-05-15 14:16:23 - Feat.: - Title: Telekom bojoval s výpadkom. Operátor varoval pred reštartovaním telefónov 05 - Modified: 2023-05-11 09:22:00 - Feat.: - Title: Deutsche Telekom vykázal prudký rast zisku, predal podiel v divízii telekomunikačných veží
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 09:23