StoryEditor

Tesla má nový rekord. Luxusnej automobilke pomáha aj autopilot

04.11.2015, 09:51

Výrobca luxusných elektromobilov Tesla Motors potvrdil, že by do konca roka mal stihnúť predať avizovaných 50-tisíc áut. Na konci marca budúceho roka potom plánuje predstaviť "lacný" Model 3. Cena akcií v reakcii na oznámenia prudko stúpla, píše portál idnes.cz.

Burzoví investori väčšinou pri štvrťročných výsledkov firiem reagujú na dosiahnutý zisk, respektíve na to, ako a o koľko toto číslo prekoná predchádzajúce odhady.

Sú ale výnimky a jednou z najviditeľnejších je americký výrobca elektromobilov Tesla Motors. Firma miliardára a populárneho vizionára Elona Muska to opäť dokázala v utorok večer.

Rekordné údaje

Hoci strata (v prepočte na akciu 58 centov) bola vyššia, než očakávali analytici oslovení Bloombergom, dopyt po akciách firmy po uzavretí obchodovania vzrástol, čo zvýšilo ich cenu o viac ako deväť percent. Prečo? Musk totiž vo svojom liste opäť investorov dostatočne presvedčil, že sa mu elektrifikácia svetových ciest a poťažmo aj "energetická revolúcia" darí.

Najviac rezonoval doteraz rekordný údaj o predaných autách. "Počas štvrťroku (od júla do septembra) sme zákazníkom dodali 11 603 vozidiel, čo je mierne nad naším posledným odhadom," píše Musk. Zároveň dodáva, že v poslednom štvrťroku to má byť ešte výrazne viac (17 až 19-tisíc), čo má naplniť skôr ohlásený plán ročnej dodávky 50 až 52 tisíc áut.

O splnenie tohto výhľadu sa pritom nedávno začalo pochybovať a aj cena akcií je teraz koniec koncov približne o pätinu nižšia než bola v lete. Aj tak je ale vzhľadom k doteraz dosiahnutým výsledkom firmy veľmi vysoko.

Pre porovnanie - česká Škoda Auto predala vlani dvadsaťkrát toľko áut, najväčšia automobilka minulého roka Toyota predala dokonca 166 násobne viac vozidiel, napriek tomu je jej hodnota investormi oceňovaná len na osemnásobok Tesly.

Budúci rok tri modely v ponuke

Tesle má k navýšeniu predajov pomôcť, že štvrtý kvartál tohto roka bude prvý, kedy predáva dva modely áut. Okrem už klasického sedanu (Model S) pribudlo v septembri aj SUV označované ako X. Od chvíle, kedy bol Model X predstavený podľa Muska zrýchlil príliv objednávok aj pre staršie S. "Aj keď je ešte skoro na vyvodzovanie záverov, podporuje to našu vieru v rozšírenie trhu bez výraznejšej kanibalizácie na Modeli S," napísal Musk.

Staršiemu modelu pomáha aj fakt, že ho Tesla (ako existujúcim, tak novým majiteľom) vylepšila o funkciu "autopilota", ktorý zvláda nielen parkovanie, ale i napríklad predbiehanie na diaľnici.

Ešte viac sa ale čaká od ohláseného "ľudového" Modelu 3, ktorý sa má predávať za menej ako polovičnú cenu v porovnaní s aktuálnymi modelmi Tesly. Aj tak to ale nebude spadať do kategórie lacných vozidiel, na ktoré sú zvyknutí vodiči áut so spaľovacími motormi. Začínať má na 34-tisícoch dolárov. Nový model plánuje Musk oficiálne predstaviť na konci marca budúceho roka.

Okrem áut sa tento rok Tesla vo väčšom pustila aj do výroby batérií určených na skladovanie energie pre firmy či domácnosti. Aj tam sa Musk zmienil o rastúcom dopyte a navyše v liste investorom uviedol, že kvôli tomu už túto produkciu presunul z Fremonte do nevadskej "gigatovárne". Tá sa pritom ešte len dokončuje a pôvodne mala začať vyrábať neskôr.

 

01 - Modified: 2024-04-26 14:19:41 - Feat.: - Title: Regulátori v USA vyšetrujú úpravu asistenčného systému pri vozidlách Tesla 02 - Modified: 2024-04-25 11:45:00 - Feat.: - Title: Revolučná zmena pre „Géčko“: Terénna legenda od Mercedesu dostala elektropohon 03 - Modified: 2024-04-24 07:23:20 - Feat.: - Title: Automobilke Tesla prudko padol zisk. Musk oznámil, že urýchli výrobu lacnejšieho elektromobilu 04 - Modified: 2024-04-23 15:39:06 - Feat.: - Title: Tesla zruší v megatovárni pri Berlíne tri percentá pracovných miest 05 - Modified: 2024-04-24 11:07:07 - Feat.: - Title: Tí, ktorí mu verili, dnes plačú. Ako nesadnúť Muskovi na lep
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 04:22