StoryEditor

Gurmánske Vianoce? Inšpirujte sa špičkou (foto)

15.12.2011, 23:00
Netradičné štedrovečerné menu od top šéfkuchárov, alternatívy aj klasika s príchuťou exotiky od slovenských biznismenov.

Spravte si gurmánske Vianoce s HN receptárom. Najlepší slovenskí šéfkuchári pripravili špeciálne pre HN originálne štedrovečerné menu.

Homárový šalát
Predjedlo zo škandinávskeho vianočného stola pripravil šéfkuchár Le Monde Restaurant & Bar Martin Korbelič, pretože má rád ľahkú kuchyňu.

Potrebujeme: štyri varené chvosty homára alebo dva celé homáre (môžeme ich nahradiť aj grónskymi krevetami), 200 g haringov (môžeme použiť už zavarených), 3 cl čerstvej limetkovej šťavy a limetkovú kôru, 200 g masla nakrájaného na kocky, 2 PL jemne nasekanej čerstvej pažítky, soľ a čerstvo mleté čierne korenie, 2 libanonské uhorky (môžeme použiť aj klasické šalátové), 2 vaničky žeruchy, ľadový šalát, radicchio šalát, 2 jablká Granny Smith, 1 granátové jablko, 3 PL creme fraiche (alebo kyslej smotany), čierny (tmavý) chlieb.

Ako na to: Homára a haringa nakrájané na menšie kusy poukladáme na tanier. Uhorku nakrájame pozdĺžne na pláty. Na menšie kúsky nakrájame jablko, ľadový šalát, radicchio. Očistíme granátové jablko. Všetko pridáme na tanier s homárom a haringom. Creme fraiche zmiešame so soľou, s korením a pažítkou. Maslo izbovej teploty zmiešame s limetkovou šťavou a limetkovou kôrou. Osolíme a okoreníme. Naaranžujeme k ostatným ingredienciám. Chlieb podávame buď čerstvý, alebo môžeme pripraviť chrumkavé plátky.

Krevetová polievka
Hoci na Štedrý večer zvykneme podávať hríbovú alebo hrachovú polievku, šéfkuchár reštaurácie Afrodita v Čereňanoch Marián Filo verí, že táto netradičná polievka si získa chuťové poháriky nejedného gurmána.

Potrebujeme: 200 g kreviet, 250 g račieho mäsa alebo surimi tyčinky, 100 g bylinkového masla, 0,05 dl suchého bieleho vína, 3 polivekové lyžice hladkej múky, 0,02 dl koňaku alebo brandy, 0,2 dl smotany 10 %, 0,1 dl smotany 33 %, 0,7 l rybacieho vývaru, 0,02 dl olivového oleja, soľ, korenie, 3 strúčiky cesnaku.

Ako na to: Na olivovom oleji osmažíme krevety, pridáme račie mäso a zľahka osmažíme. Prilejeme koňak a preflambujeme. Koňak dodá výnimočnú chuť. Pridáme bylinkové maslo, hladkú múku, opražíme a zalejeme rybacím vývarom. Dolejeme smotanou 10 % a 33 %, ochutíme bielym vínom, soľou, korením a pretlačíme
cesnak. Chvíľu povaríme a rozmixujeme. Podávame s toastom.

Varené hovädzie rebro so šošovicou
Keďže na Vianoce sa zväčša podáva vypražený kapor, šéfkuchár bratislavského komplexu reštaurácií v Erdödyho paláci Jaroslav Židek sa rozhodol pre netradičnú kombináciu šošovice a hovädzích rebier. 

Potrebujeme: 1 mrkvu, malý zeler, 1 petržlen, cibuľa, nové a čierne korenie, bobkový list a soľ. Na prípravu šošovicového šalátu budeme potrebovať 4 hrnčeky vývaru z rebier, 2 hrnčeky zelenej šošovice z puy, polovicu červenej papriky, šalotku, hrachové lusky, maslo, korenie, ligurček. Na pyré z červenej šošovice budeme potrebovať hrnček červenej šošovice, 2 hrnčeky kuracieho alebo zeleninového vývaru, polovicu citróna, 2 lyžice cukru, jablko, hrnček kokosového mlieka, drvenú rascu, soľ a korenie.

Ako na to: Zeleninu dáme do hrnca s vodou, pridáme koreniny a soľ. Do vriacej vody vložíme rebrá a varíme do mäkka cca 1,5 hodiny. Šošovicu na šalát namočíme na asi 6 hodín, potom ju prepláchneme, vo vývare uvaríme do polomäkka asi 15 minút a necháme odstáť. Na panvici orestujeme nadrobno nakrájanú šalotku, pridáme šošovicu a restujeme, až kým sa zvyšný vývar odparí. Pridáme nadrobno nakrájanú papriku a hrášok, ochutíme soľou a korením. Pred varením namočenú a prepláchnutú šošovicu na pyré uvaríme vo vývare spolu s jablkami. Varíme približne 25 minút. Uvarenú šošovicu scedíme a dáme do mixéra spolu s kokosovým mliekom, ochutíme koreninami a rozmixujeme na hladké pyré. Dochutíme soľou a korením. Zvyšný vývar z hovädzích rebier necháme variť, až kým sa voda takmer odparí, a pridáme maslo, ktoré zredukovaný vývar zjemní a zahustí. Nakrájané rebro obalíme vo vzniknutej omáčke a podávame so šošovicovým pyré a so šalátom.

Lahodné francúzske jabĺčko vo vanilkovom obláčiku
Zimný dezert vhodný na každú slávnostnú príležitosť, Vianoc nevynímajúc, pripravil šéfkuchár Apollo Hotela Peter Hoffmann. Lahodná chuť, vôňa jabĺk a vanilky je podľa neho neprekonateľnou kombináciou.

Potrebujeme: 0,3 l mlieka, 80 g kryštálového cukru, 1 vanilkovú tyčinku, 20 g želatíny, 70 g masla, 400 g jabĺk, 200 g mrazených malín, 150 g kryštálového cukru, 50 g vlašských orechov, 200 g jablkového džúsu, 150 g vanilkovej zmrzliny.

Ako na to: Polovicu jabĺk dáme variť do jablkového džúsu. Keď sa jablká rozvaria, rozmixujeme ich. Mrazené maliny posypeme cukrom, dáme prevariť na panvicu, rozmixujeme a prepasírujeme. Druhú polovicu jabĺk nakrájaných na polovice opekáme na masle spolu s kúskom vanilkovej tyčinky na miernom ohni asi 8 minút. Do mlieka pridáme zvyšok vanilkovej tyčinky, plátkovú želatínu, kryštálový cukor a necháme prevariť. Na dno misky poukladáme jablkové pyré, do pyré vložíme gratinované jablko, okolo jablka dáme malinové pyré, pridáme vlašské orechy, kopček vanilkovej zmrzliny a prekryjeme mliečnou penou. Dezert sa servíruje teplý.

01 - Modified: 2004-06-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Matador získa sieť pneuservisov v ČR 02 - Modified: 2004-06-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tohtoročné financie na výstavbu diaľnice už vyčerpali 03 - Modified: 2004-06-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Košickí vodári s moderným dispečingom 04 - Modified: 2004-06-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tarantule 05 - Modified: 2004-06-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Cena ropy v New Yorku klesala 06 - Modified: 2004-06-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Smelé plány Gazpromu
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 18:38