StoryEditor

Náš biznis varí klasiku. Trochu exoticky (foto)

15.12.2011, 23:00
Vedia hlavy veľkých firiem variť? Čo budú mať na stole naši top manažéri? Losos namiesto kapra, exoticky ladenú štrúdľu i svokrinu kapustnicu.

Prinášame vám ich nápady a často (veľmi) kreatívne postupy.

Marcela Hrdá, generálna riaditeľka Slovenskej pošty: Polievka "Voňavé hríby"
U nás doma sa varí tradičná hríbová biela polievka – ja ju volám Voňavé hríby. Recept mám od svojej mamy a očaril ma práve vôňou. Vždy hovoríme, že na Vianoce chutí a vonia táto hríbová polievka najlepšie. A s tou vôňou mám navždy spojené Vianoce doma – u rodičov.

Ako na to: Zoberieme 2 – 3 hrste voňavých sušených hríbov a opláchneme ich v horúcej vode. Hríby dáme variť do 1 litra studenej vody, do ktorej pridáme 3  bobkové listy. Varíme asi 30 – 40 minút, potom hríby osolíme. Očistíme asi 3 zemiaky, pokrájame ich na menšie kocky, vložíme ich do povarených hríbov a varíme, kým zemiaky nie sú úplne mäkké (10 – 15 minút). Do zmesi hríbov a zemiakov pridáme 2 l polotučného mlieka (môže byť aj plnotučné, ak chceme mať polievku hustejšiu), všetko necháme variť, až kým nebude polievka vrieť. Medzitým si rozmiešame 1 nesladené Salko (300 ml) s 2 polievkovými lyžicami hladkej múky,  zmes nalejeme do vrúcej polievky a necháme znovu prevariť. Hríbovú polievku dochutíme jemne vegetou tesne pred dovarením.



Miloslava Zemková, generálna riaditeľka RTVS: Losos a zemiaková kaša s cesnakom
Hoci som dlhší čas zbierala recepty na výnimočné jedlá (a dnes si z nich najviac cením tie, ktoré sú písané rukou mojej mamy alebo starých mám, ktoré už s nami nie sú), už niekoľko rokov varím veľmi kreatívne: bez receptov, len s citom pre náladu, chuť a vôňu. Výhodou takéhoto varenia je to, že máte jedlá vždy iné, nevýhodou to, že keď si recept nezapíšete, tak tú chuť už nezopakujete. A čo navarím cez tieto Vianoce? Máme radi ryby, tak sme sa rozhodli pre lososa a zemiakový šalát.

Ako na to? Keďže varíme kreatívne, ešte nevieme, či losos bude pečený alebo dusený, alebo na bylinkovej panvičke – to je opečený losos s bylinkami, aké práve doma máte. S červeným a bielym korením, s trochou  citrónovej šťavy a s brusnicovým džemom namiesto omáčky je naozaj výborný. S obyčajnou zemiakovou kašou – lenže keď do nej dáte lyžicu masla a roztlačený strúčik cesnaku, tak je to najlepšia kaša na svete. Tak ju robila moja mama.

Adham Hafoudh, partner spoločnosti Deloitte: Jablková štrúdľa s mandľami a kokosom
Napriek tomu, že  varím často a rád, vlastný vianočný recept nemám. Každý rok si však pochutnám na jablkovej štrúdli, ktorú pripravuje moja mama, preto som ju požiadal o recept.

Ako na to: Plnku štrúdle tvoria strúhané jablká (skôr kyslejšie a menej šťavnaté), škorica, kryštálový cukor, vanilkový cukor, posekané mandle a hrozienka. Všetko zmiešame a necháme odstáť. Kúpené lístkové cesto rozvaľkáme na hrúbku päť milimetrov. Rozvaľkané cesto položíme na plech na papier na pečenie. Do stredu rozvaľkaného cesta vytvoríme v tvare budúcej štrúdle súvislú vrstvu mletého kokosu. Na ňu dáme jablkovú plnku, ktorú sme si dopredu pripravili, a štrúdľu zvinieme. Rozšľaháme vajíčko a potrieme ním povrch štrúdle. Vložíme ju do rúry predhriatej na 200 °C a pečieme 45 minút. Podávame s kávou a vianočnou rozprávkou v kresle pri televízii.

Jaroslav Kmeť, výkonný riaditeľ CSC pre Slovensko: Svokrina vianočná kapustnica
Vianoce sú pre mňa obdobím, keď sa viem zastaviť a venujem sa svojim najbližším a záľubám – behu a knihám. Teším sa najmä na rozžiarené oči svojej rodiny a našich domácich miláčikov (máme sedem sučiek a jedného koňa) z darčekov a spoločne strávený čas. Mám rád tradičné Vianoce a často ich oslavujeme dvakrát. V bežnom termíne s rodičmi mojej manželky a druhýkrát rusínske Vianoce s mojimi rodičmi v Humennom. A tak ponuka štedrovečerného stola závisí od lokality, kde oslavujeme: na západe nesmú chýbať oblátky, kapustnica a ryba so zemiakovým šalátom, na východe ani mačanka či opekance s makom. Samozrejme, bez dobrej slivovice na prípitok sa nezaobídeme ani na západe, ani na východe. Hlavné je, že zbytočne nezavadziam pri varení. Dobrým zvykom, ktorý zaviedol manželkin otec, je aj „zdravotná“ vychádzka mužskej časti osadenstva do lesa. Po tej mi svokrina vianočná kapustnica chutí ešte viac. 

Ako na to: Kyslú kapustu pokrájame, vložíme do hrnca spolu s údenou klobáskou a zalejeme vodou. Pridáme bobkový list, pár zrniek čierneho korenia, sušené slivky, rascu,  trochu sušených hríbov, soľ, cukor a vegeta podľa chuti. Prikryjeme a na miernom ohni varíme, až kým sa neuvaria klobásky, ktoré potom z kapustnice vyberieme. Na oleji orestujeme pokrájanú cibuľu, cesnak, pridáme hladkú múku a urobíme zápražku. Odstavíme z platne a pridáme mletú červenú papriku. Rozmiešame, nalejeme trochu vody a rozmiešanú zápražku vlejeme do vriacej kapusty. Spolu zamiešame a varíme 30 minút. Na záverečných 15 minút vložíme do kapustnice hlavu z kapra. Kapustnicu servírujeme s varenými zemiakmi a pokrájanou klobáskou.

01 - Modified: 2004-06-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Politická vôľa a vojenské schopnosti nie sú to isté 02 - Modified: 2004-06-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Finále bude rozhodovať Nemec Merk 03 - Modified: 2004-06-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Štatistiky po štvrťfinále šampionátu 04 - Modified: 2004-06-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Z českého čierneho koňa sa stáva hlavný favorit 05 - Modified: 2004-06-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Baroš zatiaľ nezastaviteľným kanonierom
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 15:47