StoryEditor

Zverejnili video Zemana v nemocnici. Ukazuje, ako podpísal zvolanie parlamentu

21.10.2021, 16:44
Autor:
rvrvmikmik
Keď však listinu ukazoval verejnosti končiaci šéf Snemovne, dátum na nej bol.

Vedúci českej prezidentskej kancelárie Vratislav Mynář vo štvrtok zverejnil videozáznam s prezidentom Milošom Zemanom, ako v nemocnici podpisuje dokument o zvolaní novej Snemovne za prítomnosti jej končiaceho predsedu Radka Vondráčka. Má ísť o dôkaz, že prezident je schopný konať o svojej vôli.

Zeman, ktorý na videu leží na nemocničnom lôžku na boku, hovorí unaveným hlasom. Oznamuje Vondráčkovi, že zvoláva Snemovňu v najkrajnejšom možnom termíne. Na čo mu šéf Snemovne odpovedá: "Super".

​Zeman potom dodáva k tomu nemeckú citáciu Niccola Machiavelliho, že kto získa čas, získa všetko. Potom sa prejaví prezidentovo vyčerpanie, zavrie oči a vyzerá, že chce spať.

Dátum doplnili neskôr

Kancelár vyhlásil, že ho prezident poveril, aby pripravil podpis listiny ešte pred nástupom do nemocnice. Na videu z minulého týždňa sú okrem Zemana a Vondráčka tiež Mynář, prezidentova ošetrovateľka a tajomník Jaroslav Hlinovský. Záznam vytváral podľa všetkého protokoláe Vladimír Kruliš.

Napriek proticovidovým predpisom si nikto z prítomných  nechráni nos a ústa respirátorom. Pacienta na JIS môžu tiež navštevovať len dvaja ľudia naraz. U Zemana sú okrem ošetrovateľky štyria.

Záber na listinu ukazuje zaujímavý detail. V dokumente totiž v čase, keď ho Zeman podpisuje, chýba dátum. Keď potom listinu Vondráček ukazoval verejnosti, už tam bol dopísaný čiernou fixkou.

Mynář tiež oznámil, že ceremoniál odovzdávania vyznamenaní osobností, ktorý sa zvyčajne koná 28. októbra, bude odložený na neskôr, ak pán prezident nerozhodne inak.

Ako to bolo za Havla

Mynář porovnal súčasnú situáciu o informovaní o zdravotnom stave Miloša Zemana s obdobím, keď bývalý prezident Václav Havel bol vo funkcii chorý.

"Informácie neoznámila kancelária republiky, ale jeho ošetrujúci lekár Pavel Pafko," dodal a povedal, že už vtedy platili vymedzujúce mantinely. "Kancelária republiky dodržiava platné zákony," povedal Mynář. Prezident podľa jeho slov dostáva denný monitor správ a sleduje dianie vo svete.

Zvažujú odobratie právomocí

Parlament uvažuje o tom, že využije článku 66 Ústavy k tomu, aby Zemanovi odobral prezidentské právomoci po tom, čo pražská Ústredná vojenská nemocnica oznámila, že nie je schopný výkonu pracovných povinností. Za tri týždne nastanú nevyhnutné ústavné kroky spojené s menovaním novej vlády.

​V predchádzajúcich dňoch vystúpil vedúci prezidentskej kancelárie Vratislav Mynář a manželka hospitalizovaného prezidenta Miloša Zemana Ivanou. Mynář kritizoval Senát za to, že si vyžiadal prognózu pražskej Ústrednej vojenskej nemocnice o zdravotnom stave prezidenta. Zemanová žiadala, aby sa o chorobe jej manžela nešpekulovali s tým, že liečba si žiada svoj čas.

Senát v pondelok citoval ÚVN, že prezident Zeman nie je zo zdravotných dôvodov schopný vykonávať úrad. Ďalej uviedol, že kancelár Vratislav Mynář bol už skôr s prezidentovým stavom oboznámený. Napriek tomu kancelár k prezidentovi na jednotku intenzívnej starostlivosti priviedol predsedu Snemovne Radka Vondráčka bez vedomia ošetrujúceho lekára.

Okolnosti okolo prezidenta teraz vyšetruje polícia ako možný trestný čin proti republike. Premiér Andrej Babiš pre iDNES.cz uviedol, že Mynář pochybil a mal by rezignovať. Ak tak Mynář neurobí, po aktivácii článku 66 by prípadné personálne zmeny vykonal sám.

"Prezidentom republiky je Miloš Zeman, ktorý ma do funkcie vymenoval a ako jediný má právo ma odvolať. K výrokom akýchkoľvek politikov sa nebudem vyjadrovať," reagoval Mynář.

01 - Modified: 2021-10-17 18:32:07 - Feat.: 0 - Title: Babiš: Zeman mi prisľúbil dva pokusy na zostavenie vlády. Túto šancu nevyužijem 02 - Modified: 2021-10-18 16:15:23 - Feat.: 0 - Title: Zeman nie je schopný pracovať. Senát mu chce odobrať právomoci 03 - Modified: 2021-10-19 08:07:33 - Feat.: 0 - Title: Česká polícia preverí udalosti spojené so Zemanovým zdravím. Vyšetrovať budú jeho podpisy 04 - Modified: 2021-10-19 10:27:20 - Feat.: 0 - Title: Český Senát spravil prvý krok k tomu, aby Zeman prišiel o časť právomocí 05 - Modified: 2021-10-19 12:50:02 - Feat.: 0 - Title: Babiš kritizuje Zemanovho kancelára. Žiada jeho odstúpenie
01 - Modified: 2024-04-03 13:12:22 - Feat.: - Title: Českého exprezidenta Zemana prepustili po troch týždňoch z nemocnice 02 - Modified: 2024-03-25 11:36:14 - Feat.: - Title: Zeman je v stabilizovanom stave, ale domov ho z nemocnice tak skoro nepustia 03 - Modified: 2024-03-20 12:22:26 - Feat.: - Title: Český exprezident Zeman je v stabilizovanom stave, začal s rehabilitáciami po operácii 04 - Modified: 2024-03-15 13:24:53 - Feat.: - Title: Český exprezident Miloš Zeman je po operácii vo vážnom stave 05 - Modified: 2024-03-14 20:43:00 - Feat.: - Title: Bývalého prezidenta Zemana hospitalizovali v nemocnici. Mal by tam byť týždeň
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 01:48